Χρέος η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μαύρη επέτειο *Δηλώσεις αιρετών

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 16:00

«Προσκλητήριο αγώνα κατά κάθε γενοκτονίας» απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρήστος Τουπαλίδης, χθες κατά την επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο το 1919, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, και σημείωσε: «Είναι χρέος να θυμόμαστε και να αγωνιστούμε να μην ξανασυμβεί κανένα τέτοιο έγκλημα. Είναι χρέος η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα».

Μνήμες μιας τραγικής σελίδας στην ιστορία του Ελληνισμού αναβίωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας, θυμίζοντας το χρέος των απογόνων, να μην ξεχάσουν.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ξεκίνησαν με επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, στο Αβέρωφ. Ακολούθησε ομιλία μέσα στον ναό, από τον εκπαιδευτικό κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, διευθυντή του 15ου Γυμνασίου Λάρισας, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 1919, καθώς και στη Γενοκτονία των Αρμενίων, που προηγήθηκε αυτής των Ελλήνων του Πόντου, από τον Κεμάλ στο πλαίσιο της πολιτικής εξολόθρευσης μειονοτήτων.

«Εχουμε ιστορική υποχρέωση να κρατούμε θετική στάση απέναντι στους πρόσφυγες και στους κατατρεγμένους, διωγμένους από τη χώρα τους ανθρώπους, στην εποχή μας» κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τις Αλησμόνητες Πατρίδες (Αμμοχώστου και Λευκίππου), στο Αβέρωφ, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρ. Τουπαλίδης και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους Ποντιακών Οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της Λάρισας.

Παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αννα Βαγενά και Νικ. Παπαδόπουλος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γ. Δοδοντσάκης κ.ά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Κόκκαλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας, εκατό χρόνια από τη «μαύρη» αυτή επέτειο για τον Ελληνισμό και την ανθρωπότητα ολάκερη, από την εκ προμελέτης επιχείρηση εξόντωσης ελληνικού πληθυσμού από τις τουρκικές αρχές. Μία μεθοδευμένη εξόντωση που δύσκολα μπορεί κανείς στο διάβα της ιστορίας να συγκρίνει με άλλη ανθρώπινη φρικαλεότητα και που μόνο τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας μπορούν να την προσεγγίσουν.

Ο εκριζωμός 350.000 Ελλήνων του Πόντου, δικών μας αδελφών, από τις πατρογονικές τους εστίες, εκεί όπου έζησαν και δημιούργησαν για αιώνες και οι μαζικές εκτελέσεις αθώων, δεν μπορεί παρά να αποτελούν διαχρονικό μνημείο φρικτού εγκλήματος κατά της ίδιας της ανθρωπότητας και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αποτελεί για εμάς εθνική αποστολή η διαρκής μνήμη και η ακατάπαυστη προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου».

* Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτίει φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Όποιος λαός ξεχνά δεν έχει μέλλον. Και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και τη θρησκεία τους και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Η φετινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μοίρα του Ποντιακού λαού και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Επειδή μας υπενθυμίζει με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη να ανανεώσουμε το νήμα της ιστορίας μας. Επειδή μας φέρνει ενώπιον του ηθικού χρέους για τη διαφύλαξη και αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Αλλά και επειδή υπογραμμίζει την ανάγκη συμπόρευσης όλων, σ' ένα ισχυρό κοινό ρεύμα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass