Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γυναικείες διακρίσεις στην αυτοδιοίκηση

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Την ευκαιρία να αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο στην ιστορία της έχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής η Λάρισα. Η Ρένα Καραλαριώτου διεκδικεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά να αποκτήσει την ιδιότητα της πρώτης πολίτη της πόλης γράφοντας το όνομά της στην ιστορία όχι μόνο ως η πρώτη δήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων αλλά και ως η πρώτη δήμαρχος καλλικρατικού δήμου στον νομό Λάρισας, -ιδιότητα που διεκδικούν άλλες δύο γυναίκες, η κα Ίφου στα Φάρσαλα και η κα Αλεξανδρίδου στην Αγιά.

Αν και για την πολιτική, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανέλιξη των γυναικών παραμένει ζητούμενο με αποτέλεσμα να αναζητείται η συμμετοχή και ίσως η εκλογή τους με τη λογική των ποσοστώσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται προνομιακός χώρος άσκησης πολιτικής προάγοντας την ισότητα των φύλων. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστες γυναίκες της Λάρισας εκπροσώπησαν τον νομό στην Ελληνική Βουλή και καμία δεν κατόρθωσε να καταλάβει υπουργικό θώκο σε αντίθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου διακρίθηκαν τουλάχιστον 4 γυναίκες, καθώς εκλέχθηκαν στη θέση δημάρχου καποδιστριακών δήμων ενώ, πολύ περισσότερες κατέλαβαν θέσεις αντιπεριφερειαρχών, αντινομαρχών, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών με τεράστιες επιτυχίες και διακρίσεις.

Διακεκριμένη θέση στην ιστορία της αυτοδιοίκησης κατέχει η συνταξιούχος πλέον τραπεζοϋπάλληλος Δέσποινα Αράπκουλε, που θήτευσε για δύο τετραετίες (2003-2006, 2007-2010) δήμαρχος του Δήμου Γιάννουλης κερδίζοντας στις εκλογές του 2002 τον Αντώνη Λυγούρα (56,5% έναντι 43,5%) και στις εκλογές του 2006 τον Θύμιο Αλαμανή (54,03% έναντι 45,97%). Ακολούθησε θητεία στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων ως δημοτική σύμβουλος της Συμπαράταξης του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη για να στραφεί και να διεκδικεί την Κυριακή την ψήφο των Λαρισαίων για την εκλογή της στο επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο με το ψηφοδέλτιο του Νίκου Τσιλιμίγκα.

Από μία θητεία σε δημαρχιακό θώκο έχουν καταγράψει επίσης στον Δήμο Αγιάς η Χριστίνα Χριστούλα, στον Δήμο Αμπελώνα η Αναστασία Ψύρρα και στον Δήμο Φαρσάλων η Μαρία Ίφου. Συγκεκριμένα, η οδοντίατρος Χριστίνα Χριστούλα θήτευσε ως δήμαρχος Αγιάς την τετραετία 2003-2006 μετά την εκλογική της νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2002 επικρατώντας του Σωτήρη Μπαρμπέρη για 42 μόλις ψήφους (50,42% έναντι 49,58%) για να χάσει τον δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του 2006 από τον πνευμονολόγο Βασίλη Κουτσιαντά (41,66% έναντι 48,73% από τον πρώτο γύρο των εκλογών).

Δήμαρχος του Δήμου Αμπελώνα την τετραετία 1999-2002 η γενική παθολόγος Αναστασία Ψύρρα-Νταλακούρα επικράτησε στις εκλογές του Οκτωβρίου 1998 του πρώην δημάρχου Δημοσθένη Τσιαμπαλή (56% έναντι 44%) για να χάσει τον δήμο στις εκλογές 2002 από τον καθηγητή Απόστολο Δημάκη (41,60% έναντι 58,40%) αν και έκοψε πρώτη το νήμα στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Η κα Ψύρρα διεκδίκησε αργότερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης την εκλογή της ως δημάρχου του καλλικρατικού Δήμου Τυρνάβου ανεπιτυχώς, καθώς με ποσοστό 16.59% ήρθε πέμπτη κατά σειρά προτίμησης μεταξύ πέντε υποψηφίων για να αποφασίσει στη συνέχεια να αποσυρθεί από τα δημοτικά πράγματα της περιοχής.

Αναμφισβήτητα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η θητεία της καθηγήτριας Μαρίας Ίφου (2007-2010) στον Δήμο Φαρσάλων μετά την εκλογική της νίκη έναντι του Θέμη Αναστασίου (56,75% έναντι 43,25%) στις εκλογές του 2006. Για να φτάσει στην εκλογική της νίκη το 2006 είχε χάσει τις εκλογές του 2002, όταν είχε μείνει εκτός δεύτερου γύρου, όπως και στις εκλογές του 2010, όταν με ποσοστό 15,92% εξασφάλισε την τέταρτη κατά σειρά θέση. Μετά από μια περίοδο αποχής η πρώην δήμαρχος Φαρσάλων διεκδικεί εκ νέου την εκλογή της στον δημαρχιακό θώκο και για την επόμενη τετραετία. Εάν η κα Ίφου επιτύχει την εκλογή της θα γράψει το όνομά της στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος καλλικρατικού δήμου στον νομό.

Την ίδια ευκαιρία έχει και η επιχειρηματίας Βάσω Αλεξανδρίδου, η οποία μετά τη σύντομη θητεία της στα βουλευτικά έδρανα, ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λάρισας (Ιούνιος 2011- Απρίλιος 2012) αλλά και τη θητεία της ως περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων διεκδικεί την Κυριακή την εκλογή της στο τιμόνι του Δήμου Αγιάς.

Του Δημ. Κατσανάκη

 

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα