Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογικοί αντιπρόσωποι: Τα "μάτια" και τα "αυτιά" συνδυασμών και υποψηφίων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2019 22:10

Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι «χτύπησαν» υπερωρίες κατά τον χθεσινό εκλογικό μαραθώνιο, καθώς παρέστησαν στα τμήματα με την έναρξη της ψηφοφορίας και παρέμειναν σε αυτά ως αργά τα μεσάνυκτα, παρακολουθώντας την καταμέτρηση.

Ο ρόλος τους σημαντικός και πολύπλευρος, τόσο για το κόμμα ή τον συνδυασμό που εκπροσωπούσαν, καθώς ήλεγχαν αν η διαδικασία κυλούσε ομαλά, όσο και για την ίδια την εκλογική διαδικασία, αφού στις περιπτώσεις μη προσέλευσης των μελών της εφορευτικής επιτροπής, ο δικαστικός τούς επίταξε κι αρκετοί κλήθηκαν να τις στελεχώσουν. Αυτοί που ξέρουν από εκλογές λένε ότι είναι απαραίτητοι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι γιατί φυλάνε… Θερμοπύλες!

Όλοι τους προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα έχοντας μαζί τους το «διοριστήριο», τη βεβαίωση του συνδυασμού ή του κόμματος που εκπροσωπούσαν, προκειμένου να τους επιτραπεί να παραστούν εντός του εκλογικού καταστήματος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η αποστολή τους ήταν να ελέγξουν καταρχήν την επάρκεια των ψηφοδελτίων του κόμματος-συνδυασμού που εκπροσωπούσαν (αν όχι ενημέρωναν τους αρμοδίους) και φυσικά να παρακολουθήσουν την καταμέτρηση, αν αυτή έγινε σωστά. Οι περισσότεροι ήταν έμπειροι, καθώς συμμετείχαν και σε προηγούμενες εκλογικές μάχες, κυρίως στην ηλικία των 40-50 για να μπορούν να αντέξουν και την πολύωρη παραμονή τους στα εκλογικά τμήματα. Σχεδόν σε όλα τα τμήματα υπήρχαν εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΚΕ και σε αρκετά του ΚΙΝΑΛ, ενώ τα μικρότερα κόμματα επέλεξαν να στείλουν τους αντιπροσώπους τους στα βασικά κεντρικά τμήματα. Τους δικούς τους αντιπροσώπους διέθεταν οι συνδυασμοί της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε συνεργασία κομμάτων και συγγενικού συνδυασμού, με διπλή αποστολή των αντιπροσώπων (καθώς υπήρξαν ξεχωριστές αίθουσες για Ευρωεκλογές-Περιφέρεια και Δήμους-Κοινότητα) για «να ξεκουραστούν λίγο οι σύντροφοι».

Οι περισσότεροι έφυγαν από τα εκλογικά τμήματα τα ξημερώματα, αλλά πολλοί εξ αυτών ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Κυριακή. 

 

 

Γ. Ρούστας

Gallery άρθρου