Ο Τύρναβος «τρώει» τους δημάρχους του

ΜΕΤΑ ΤΗ 16ΕΤΙΑ ΚΟΥΓΙΩΝΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΙΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2019 22:15
Ο Ι. Χατζηκρανιώτης ήταν ο πρώτος δήμαρχος της μεταπολίτευσης στον Τύρναβο. Τον οποίο διαδέχτηκε ο Δημ. Κουγιώνης εκλεγόμενος για 4 συνεχείς θητείες. Ο Ι. Χατζηκρανιώτης ήταν ο πρώτος δήμαρχος της μεταπολίτευσης στον Τύρναβο. Τον οποίο διαδέχτηκε ο Δημ. Κουγιώνης εκλεγόμενος για 4 συνεχείς θητείες.

Σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα της πολιτικής σκηνής της χώρας πέρασαν από τη Μεταπολίτευση και μετά από τη θέση του δημάρχου Τυρνάβου.

Όλοι όμως ήταν δήμαρχοι μιας θητείας. Μοναδική εξαίρεση ο Δημήτρης Κουγιώνης ο οποίος εξελέγη δήμαρχος για τέσσερις συνεχόμενες θητείες από το 1979 μέχρι το 1994. Νωρίτερα, το 1975 είχε εκλεγεί δήμαρχος ο αείμνηστος Ιάσων Χατζηκρανιώτης. Μετά τη 16ετία του Δημήτρη Κουγιώνη δήμαρχος εξελέγη ο αείμνηστος Νίκος Χελιδόνης ο οποίος απεβίωσε τον Δεκαπενταύγουστο του 1996. Τη θέση του Νίκου Χελιδόνη πήρε με εσωπαραταξιακή ψηφοφορία, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ο μέχρι τότε αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Δόβας. Κι άρχισε να δημιουργείται η παράδοση των δημάρχων μιας θητείας.

Ο κ. Δόβας εξελέγη από τον λαό για μία θητεία την τετραετία 1998 – 2002. Ακολουθεί για μία επίσης θητεία η εκλογή του Θανάση Νασίκα έως το 2006. Δήμαρχος μιας θητείας στη συνέχεια και ο Χρήστος Κιτσίδης έως το 2010. Τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Μαλάκος επίσης για μια τετραετία και έως 2014. Τέλος και ο σημερινός και απερχόμενος δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης εξελέγη για μια θητεία, αυτή τη φορά 5ετούς διάρκειας.

Οι Τυρναβίτες έδειξαν ότι εύκολα έλκονται από τα πρόσωπα που ζητούν την ψήφο τους για τη θέση του δημάρχου, αλλά και εύκολα αλλάζουν γνώμη …αλλάζοντας και δήμαρχο. Το γεγονός αυτό μετά από τόσα χρόνια θεωρείται από κάποιους «ιστορικό» και παρά την εκτίμηση προς τα πρόσωπα κατά καιρούς, η πλάστιγγα στα δημοτικά πράγματα αλλάζει εύκολα. Είναι λοιπόν ένα παράδειγμα για τους επόμενους εν δυνάμει δημάρχους να βρουν τον τρόπο να πείσουν τους δημότες του Δήμου Τυρνάβου να τους εμπιστευτούν και να σπάσουν αυτή την «παράδοση» της μίας θητείας.

Αυτά για το μέλλον. Για την ώρα οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι κ. Γιάννης Κόκουρας και Στέλιος Ροντούλης δεν νοιάζονται για τη δεύτερη θητεία αλλά για την πρώτη… Γι’ αυτή θα αποφασίσει ο λαός την Κυριακή 2 Ιουνίου.

 

 

DOBASΔόβας Σταύρος

 

 

NASIKASΝασίκας Θανάσης

 

KITSIDHSΚιτσίδης Χρήστος

 

MALAKOSΜαλάκος Νίκος

 

SARXOSHSΣαρχώσης Παναγιώτης

 

Μετά τη 16ετία Κουγιώνη ο Τύρναβος μάς έχει συνηθίσει σε αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις στη δημοτική κάλπη, αλλά και δημάρχους μιας θητείας. Το 1998 εξελέγη δήμαρχος με 51,7% ο Στ. Δόβας (ήταν ήδη και για 2 χρόνια δήμαρχος στη θέση του αποβιώσαντα Ν. Χελιδόνη). Τέσσερα χρόνια αργότερα τον νίκησε στις εκλογές ο Αθ. Νασίκας με ποσοστό 50,6%. Παρέδωσε τη σκυτάλη το 2006 στον Χρ. Κιτσίδη ο οποίος εξελέγη με 53,8%. Ο Ν. Μαλάκος τέσσερα χρόνια μετά παρέλαβε τη δημαρχία με 58,6% για να την παραδώσει το 2014 στον νυν δήμαρχο Παν. Σαρχώση ο οποίος εξελέγη με 56,5%. Η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Αυγούστου, ενώ την Κυριακή θα ξέρουμε τον διάδοχό του. Αξιομνημόνευτο επίσης ότι όλες αυτές οι εκλογικές μάχες κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ενώ μόνο σε δύο, το 2006 και το 2014, εκείνος που προηγούνταν στον α’ γύρο δεν εξελέγη δήμαρχος

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass