Καράγιωργα και Προνοιακά απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2015 17:56

Πρόταση σε συμπολίτες να αποδεχθούν την πρόταση για καταβολή των αποζημιώσεων, έτσι ώστε να μην παραμείνει ημιτελής η οδός Σάκη Καράγιωργα, απευθύνει ο δήμος Λαρισαίων, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους ιδιοκτήτες να αποδεχθούν τη σχετική πρόταση προκειμένου το έργο να μην παραμείνει ημιτελές με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να επιρρίπτει ευθύνες σε έναν οικοπεδούχο συμπολίτη για παρελκυστική τακτική, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του έργου να παραμένει μετέωρη.

Η οδός Καράγιωργα, ένα έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που συνδέει την οδό Κοζάνης με την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης, θεωρείται σημαντικό έργο αφού συμβάλει καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση της οδού Σωκράτους, εκτρέποντας την κυκλοφορία έξω από τη συνοικάι της Νέας Σμύρνης.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, για την ολοκλήρωση του έργου απατούνται πλέον απαλλοτριώσεις εκτάσεων (μερικών εκατοντάδων μέτρων) προκειμένου η οδός Καράγιωργα να συνδεθεί με την παλιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης καθώς τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη που ήθελε την νέα οδό να καταλήγει στο ύψος του πρώην εργοστασίου Ζαχάρεως.

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε μια ύστατη προσπάθεια, όπως σημειώθηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να εξευρεθεί μια αποδεκτή λύση «από τον δήμο, την Περιφέρεια και τους δημότες» προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην πόλη.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης που εισηγήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση «η εγκεκριμένη μελέτη του έργου κατέληγε στη διασταύρωση Συκουρίου αλλά το 2007, με ευθύνη του δήμου, τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη και φέρνει τον κόμβο εντός του σχεδίου πόλης.

Το έργο ωστόσο δεν πρέπει να απομείνει μη λειτουργικό. Κρίναμε σκόπιμο, με πρωτοβουλία του δήμου, να προχωρήσουμε στην αποπληρωμή καταβάλλοντας αποζημιώσεις ύψους 580.000 ευρώ. Κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, τους είπαμε να τους εξοφλήσουμε σε τρεις δόσεις, παρότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο από το Εφετείο.

Αν συμφωνήσουν όλοι οι δικαιούχοι, τότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις, θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και το έργο θα τελειώσει το 2015. Απαράβατος όρος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν όλοι οι δικαιούχοι» κατέληξε ο αντιδήμαρχος .

Στο ιστορικό του έργου αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης για να τονίσει πως «σήμερα υπάρχει συναντίληψη με τον Περιφέρεια, το έργο να ολοκληρωθεί το 2015 γιατί είναι έργο του ΕΣΠΑ. Η τελευταία συνάντησή μου με τον κ. Αγοραστό και με δικαιούχο συμπολίτη έγινε πρόσφατα και φύγαμε από τη συνάντηση έχοντας την εντύπωση ότι ο συμπολίτης συμφώνησε και πως θα μας απαντούσε τηλεφωνικά, πράγμα που δεν έγινε.

Αυτή τη στιγμή το έργο κινδυνεύει με ευθύνη του συμπολίτη που δεν ανταποκρίνεται με τον τρόπο που περιμέναμε και εγώ και ο κ. Αγοραστός. Το έργο δεν κινδυνεύει ούτε από τον δήμο, ούτε από την Περιφέρεια.

Ο δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του, το ίδιο κάνει και η Περιφέρεια, τα βήματα είναι κοινά συμφωνημένα με τον κ. Αγοραστό. Το έργο το χρειάζεται η πόλη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το έργο να καθυστερήσει και να πάει στην επόμενη προγραμματική περίοδο και σε μια τέτοια εξέλιξη θα αναθεωρήσουμε τη θέση μας και θα επιμείνουμε ο δρόμος να “κουμπώσει” με τον κόμβο Συκουρίου όπως ήταν η αρχική μελέτη που αν υλοποιούνταν το έργο σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί».

«Εστω και αργά» τόνισε η επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας Ρένα Καραλαριώτου στην τοποθέτησή της «καταλάβατε ότι το έργο κινδυνεύει. Απορώ μήπως πρόκειται για εσκεμμένη καθυστέρηση γιατί όταν εμείς κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου μας κατηγορήσατε ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα. Είναι θετική εξέλιξη πάντως που φέρατε το θέμα στο συμβούλιο» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου διευκρινίζοντας ότι κατά την θητεία της ως αντιπεριφερειάρχης Λάρισας «τις απαλλοτριώσεις τις χειριζόταν ο κ. Αγοραστός στην περιφέρεια, δεν είχα σχέση».

Με τον κ. Καλογιάννη να διευκρινίζει πως σήμερα «υπάρχει απόλυτη συνεργασία για το θέμα με την Περιφέρεια και τον κ. Αγοραστό» και πως «δεν υπήρξε καμία εσκεμμένη καθυστέρηση».

«Το έργο κινδυνεύει ούτως ή άλλως και θα πρέπει να ζητήσουμε παράταση του ΕΣΠΑ» επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους δημοτικούς συμβούλους και πλέον η τύχη του έργου εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών εκτάσεων προς απαλλοτρίωση, καθώς αποτελεί όρο για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Νωρίτερα συζητήθηκε το θέμα των προνοιακών επιδομάτων με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Παν. Νταή, με αφορμή επιστολή του δημοτικού συμβούλου Ντ. Διαμάντου, να εξηγεί πως τα επιδόματα θα καταβληθούν την ερχόμενη Παρασκευή, στους λογαριασμούς των δικαιούχων «θα είναι από την Πέμπτη το βράδυ» σημειώνοντας πως η καθυστέρηση οφείλεται «σε αρρυθμία της κυβέρνησης που σχετίζεται με την τραπεζική αργία».

Ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης τόνισε πως «είδαμε που οδήγησε η περήφανη αριστερή διαπραγμάτευση, σε ένα τρίτο μνημόνιο. Ο δήμος Λαρισαίων έσπευσε να παραδώσει στην κυβέρνηση τα ταμειακά διαθέσιμα και θα δούμε τι ΚΠΑ θα πάρουμε του χρόνου, τι έργα θα γίνουν, ποια θα είναι η προνοιακή πολιτική».

«Το διάστημα που είστε δημοτική αρχή» τόνισε η κ. Καραλαριώτου «στηρίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Όπως εμείς στηρίξαμε την απόφαση να δοθούν 7 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα έτσι και τώρα θα σας στηρίζαμε αν δίνεται έστω ένα μήνα από τα επιδόματα στους δικαιούχους».

Τέλος στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο με κατά πλειοψηφία απόφαση (οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό) ενέκρινε την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Παιδείας Αλ. Μπατζανούλη στη θέση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του αντιδημάρχου Δημ. Δεληγιάννη στη θέση του μέλους της ίδιας επιτροπής. Η αντικατάσταση προκλήθηκε μετά την παραίτηση της δημοτικής συμβούλου Ασπας Σουλούκου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass