«Να πάνε αλλού…»

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2019 22:14

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία της νέας Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο "Ζώγα", στο Κυψελοχώρι, εμφανίστηκαν οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας, η νυν και η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών, που θα αναλάβει καθήκοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, στο "Αντλιοστάσιο" στο Μακρυχώρι, που αποτέλεσε και το βασικό θέμα της συνεδρίασής του.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα, που έχουν τεθεί κατά καιρούς στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τόσο από την δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών, όσο και από βουλευτές του νομού Λάρισας, επί του θέματος, κάτι που πυροδότησε την οργή των κατοίκων, που δηλώνουν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

Άποψη που υιοθετεί και ενισχύει ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους βουλευτές να δεσμευτούν πως "πάση θυσία, δεν θα λειτουργήσει η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κυψελοχώρι" σημειώνοντας πως, αν χρειαστεί, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος, παρουσίασε το ιστορικό των ενεργειών και των παρεμβάσεων που έχει κάνει η δημοτική αρχή προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή της στη δημιουργία της Δομής και επισήμανε πως ποτέ δεν έλαβε καμία επίσημη απάντηση, σε επιστολές που κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία.

Μάλιστα η τελευταία επιστολή, που στάλθηκε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και η οποία περιελάμβανε τους λόγους της άρνησης λειτουργίας ενός προσφυγικού καταυλισμού στο Κυψελοχώρι, είχε τις υπογραφές, εκτός του ίδιου, και όλων των δημάρχων του νομού Λάρισας, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και τεσσάρων βουλευτών, κ. Χρ. Κέλλα, Μ. Χαρακόπουλου, Κ. Μπαργιώτα και Γ. Κατσιαντώνη.

Ο κ. Κολλάτος έκανε αναφορά και στην πρώτη απόπειρα λειτουργίας της δομής το 2016, που απέτυχε λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούσαν και των αντιδράσεων των προσφύγων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "την ακύρωσαν οι ίδιοι που αποφάσισαν να τη λειτουργήσουν".

"Επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία. Είναι καθήκον των αρμόδιων υπουργείων να δώσουν την πληροφόρηση που ζητάμε" δήλωσε ο κ. Κολλάτος, καλώντας τους παρευρισκόμενους βουλευτές, εκπροσώπους παρατάξεων, κομμάτων και φορέων, αλλά και τους κατοίκους που κατέκλυσαν την αίθουσα, να καταθέσουν την άποψή τους.

Στο σύνολό τους, οι περισσότερες απόψεις που ακούστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήταν αρνητικές στη δημιουργία της δομής, προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα: "τη μη επάρκεια νερού, την έλλειψη αποχετευτικού συστήματος, την έλλειψη συγκοινωνίας, τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που προβλέπεται να μεταβεί στη νέα δομή (περί τα 1.000 άτομα), το γεγονός ότι το στρατόπεδο βρίσκεται δίπλα σε καλλιέργειες με δέντρα που ραντίζονται και το περιβάλλον θα είναι επιβλαβές για την υγεία των φιλοξενούμενων κ.ά.".

Κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία της δομής εμφανίστηκαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Μανώλης και κ. Χρ. Μπήκας, όπως και η πρόεδρος της κοινότητας Κυψελοχωρίου κ. Λία Σουκουβέλου και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Νίκος Λιούπας.

"Να γίνει αναλογική κατανομή των μεταναστών σε όλους του νομούς της χώρας. Ο νομός Λάρισας ήδη έχει μια δομή φιλοξενίας προσφύγων και φιλοξενεί δυσανάλογα υψηλότερο αριθμό μεταναστών σε σχέση με άλλες περιοχές", δήλωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ. κ. Χρ. Κέλλας.

Αντίθετος στη λειτουργία της δομής τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κατσιαντώνης, καθώς και οι πολιτευτές κ. Στέλλα Μπίζιου, Γ. Αδαμούλης και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Γ. Αναγνωστόπουλος.

Ο κ. Νίκος Πουτσιάκας ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου φιλοξενίας προσφύγων του στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου», υποστήριξε: "Αναμφίβολα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων στο στρατόπεδο «Ζώγα», στο Κυψελοχώρι. Αν όμως γίνουν οι απαραίτητες υποδομές τότε θα δεχθεί η κοινωνία να δεχθεί και να στηρίξει τους πρόσφυγες;".

Ζήτημα δημόσιας ασφάλειας έθεσε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Λάρισας κ. Αθ. Νταβούρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: "Το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών δεν είναι ικανό να σηκώσει το βάρος μιας προσφυγικής δομής, που εκ των πραγμάτων απαιτεί αστυνομική παρουσία".

Τη λειτουργία γενικά προσφυγικών καταυλισμών σε στρατόπεδα, κατήγγειλε σε παρέμβασή της η κ. Ν. Σεφεριάδου εκ μέρους της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και ακολούθησαν τοποθετήσεις της Αριστερής Παρέμβασης και πολιτών του Δήμου Τεμπών.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass