Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απορίες μεγάλων… για τις παιδικές χαρές

*ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2019 22:20

-«Γιατί οι παιδικές χαρές έχουν χαλίκια; Λερώνουμε τα παπούτσια!». «Μήπως θα ήταν καλύτερο να τοποθετήσουν ταρτάν;».

-«Γιατί το τάδε όργανο είναι τόσο ψηλό; Είναι επικίνδυνο. Θα πέσουν τα παιδιά και θα τραυματιστούν».

-«Γιατί τις έχουν περιφράξει; Είναι επικίνδυνο να σκαρφαλώσουν τα παιδιά και να πέσουν!».

-«Γιατί τα όργανα είναι ξύλινα;».

Γιατί, γιατί, γιατί….

Ερωτήματα και απορίες για τις νέες παιδικές χαρές, που κατασκεύασε ο Δήμος Λαρισαίων, εκφράζουν συμπολίτες, τα οποία αν μη τι άλλο, μαρτυρούν αμφισβήτηση.

Αμφισβήτηση και σκεπτικισμός για τις προδιαγραφές, τις οποίες όμως ήταν υποχρεωμένος να τηρήσει ο Δήμος Λαρισαίων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Πρότυπου ασφαλείας ΕΝ1176 “Playground Equipment and Surfacing” -ΕΛΟΤ EN1176.

Υπάρχει λοιπόν μια μερίδα συμπολιτών που παρατηρεί με προσοχή τις νέες κατασκευές και κάνει τις παρατηρήσεις της, σχετικά με τη λειτουργικότητα των χώρων, τη χρήση των οργάνων, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κ.ά. Πιθανότατα, άλλα είχαν κατά νου…

Ωστόσο: Οι αναμορφωμένες παιδικές χαρές στη Λάρισα, περιέχουν πιστοποιημένα σύγχρονα όργανα και βασικός στόχος ήταν η αναβάθμισή τους και η δημιουργία υποδειγματικών χώρων παιχνιδιού ως προς την ασφάλεια, τα ποιοτικά, λειτουργικά και παιδαγωγικά χαρακτηριστικά τους, σε σχέση με τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Όλα τα στοιχεία των χώρων παιχνιδιού, συμμορφώνονται πλήρως με τους προβλεπόμενους κανόνες, και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα, ακόμη και στο μέγεθος και στη σύσταση του βότσαλου!

Μάλιστα οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, όσον αφορά στις ενστάσεις των πολιτών για τις στρώσεις χαλικιών στις παιδικές χαρές, αναφέρουν: «Δεν είναι χαλίκι, είναι βότσαλο ποταμού, πιστοποιημένο για τη σύστασή του, για τις διαστάσεις του 2-8 χιλιοστά, χωρίς αιχμηρές άκρες προληπτικά για τραυματισμούς, απόλυτα φυσικό υλικό.

Αντικατέστησε την άμμο, για να αποφύγουμε τις γάτες!».

Σημειώνει δε, ότι «φιλοσοφία της Υπηρεσίας, είναι να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, φυσικά υλικά».

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλοί Λαρισαίοι που εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις νέες παιδικές χαρές, επισημαίνοντας ότι οι χώροι αυτοί, σε σύγκριση με τους παλιούς, έχουν γίνει πιο φιλικοί στο παιχνίδι των παιδιών τους και πιο καλαίσθητοι.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ