Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάνυξη και κοσμοσυρροή επισκεπτών στην Ι. Μονή Σπαρμού Ολύμπου

Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων: Το Αγιο Πνεύμα να κατοικεί μόνιμα μέσα μας

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2019 22:08

«Πνοή βιαία γλωσσοπυρσεύτως νέμει,

Χριστός το θείον Πνεύμα τοις Αποστόλοις.

Εκκέχυται μεγάλω ενί ήματι Πνεύμ' αλιεύσι».

Ξεχωριστές μέρες για την ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμη μία χρονιά βρέθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος(Κυριακή και Δευτέρα), με κυρίαρχα στοιχεία τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη και... τη μεγάλη κοσμοσυρροή.

Και όλα αυτά, με το πράσινο και τον κόσμο να «πλημμυρίζουν» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί ψηλά στον Ολυμπο. Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού (...φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως «βάλσαμο» παρηγοριάς για πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.

Την παραμονή της εορτής(απόγευμα Κυριακής), με άστατο και βροχερό καιρό, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, με Θείο Κήρυγμα από τον αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Παπανικολάου, που αναφέρθηκε στον Τριαδικό Θεό, επισημαίνοντας με νόημα: «Κατά πόσο γνωρίζουμε τον Τριαδικό Θεό; Γνωρίζουμε τον Θεό όσο ο ίδιος μας επιτρέπει. Θα τον γνωρίσουμε όταν τον αγαπήσουμε πραγματικά. Μην κατασκευάζουμε είδωλα στη ζωή. Να ζήσουμε ελεύθεροι από τα πάθη μας, να ανοίξουμε τη θύρα της ψυχής μας...».

Ανήμερα της εορτής, χθες Δευτέρα, με καλό καιρό, στον κατάμεστο από κόσμο Καθολικό και προαύλιο χώρο της Μονής, με συνεχή ροή επισκεπτών που προσκυνούσαν την Ιερή Εικόνα, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής π. Βασίλειος, π. Χριστοφόρος, π. Νεόφυτος, ο π. Χρυσόστομος από το Άγιο Όρος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, αρχιμανδρίτες και ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ έψαλε Βυζαντινός χορός ιεροψαλτών.

Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος, στη διαρκή παρουσία του στη ζωή όλων και στην ονομασία του «Παράκλητος», υπογραμμίζοντας: «οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη βοήθειας, παρηγορίας και ενισχύσεως στις δυσκολίες. Υπάρχουν πειρασμοί, ασθένειες, πένθη, απώλειες, οικογενειακά, προσωπικά και πάσης φύσεως προβλήματα, δράματα, αναπάντεχες καταστάσεις. Τότε έρχεται το Πνεύμα και μας παρηγορεί. Ποιος δεν ζήτησε βοήθεια από τον Ουρανό; Έργο του Παρακλήτου η παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Βρίσκεται πάντοτε κοντά μας ως βοηθός και προστάτης. Έρχεται ο Παράκλητος και μας απαλύνει τον πόνο. Με τη χάρη του εξασφαλίζουμε την άφεση των αμαρτιών. Να έχουμε πίστη και ελπίδα στην αγάπη του και να μας ενισχύει στον αγώνα μας. Το Άγιο Πνεύμα να κατοικεί μόνιμα μέσα μας...».

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, και με «φόντο» το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας (την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες - καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Χαρακτηριστική ήταν η προσέλευση εκατοντάδων ατόμων, όλων των ηλικιών. Αρκετά άτομα, περιδιαβαίνοντας τους γύρω χώρους της Μονής, ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν 5 χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, για να ανάψουν ένα κερί.

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:

Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Κατσιαντώνης, Κώστας Μπαργιώτας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Μαμάρα, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης Ζωή Φτίκα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντ. Μπίσμπας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, παλιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, πολιτευτές και υποψ. βουλευτές, αξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Χριστίνα Σαμόλαδου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, και όχι μόνο.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Φωτ.: Δημ. Καραγιάννης

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα