«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων»

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ» ΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ Ο ΕΥΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ *ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: "ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ" *ΤΖ. ΠΑΪΑΤ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2019 22:04
Ο Α/ΓΕΣ Γ. Καμπάς Ο Α/ΓΕΣ Γ. Καμπάς

«Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα» τόνισε χθες ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για την ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Αποστολάκης, πλαισιωμένος από τη στρατιωτική ηγεσία, βρέθηκε χθες στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο όπου παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ έγινε η τελετή παραλαβής των 80 συνολικά ελικοπτέρων που αγόρασε ο Ελληνικός Στρατός (70 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Kiowa Warrior και άλλα 10 μεταφοράς ελικόπτερα, τύπου Chinook). Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα σχολιάζοντας τις προκλήσεις των γειτόνων να τονίζει μεταξύ άλλων πως «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες και να επιστρέψει στον διάλογο».

Στην τελετή παρέστη και η βοηθός υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Αν Κατάλντο όπως και ο πρώην ΥΕΘΑ Παν. Καμμένος στη θητεία του οποίου υπογράφηκε η απόφαση για την αγορά των νέων ελικοπτέρων που θα επιχειρούν στο Αιγαίο και τα οποία «αποτελούν» όπως τόνισε ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος, Χρ. Χριστοδούλου «ένα βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού» διευκρινίζοντας ότι «η ένταξη και η επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ελικοπτέρων στις ΕΔ, ενισχύει τον ρόλο μας στο NATO και συμβάλλει στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας».

Η απόκτηση των νέων επιθετικών ελικοπτέρων αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη «διεύρυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, με περαιτέρω αξιοποίηση ελληνικών στρατιωτικών δομών και για λογαριασμό των Στρατού ή και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Εξέλιξη που αφορά και στη Θεσσαλία καθώς είναι γνωστό πως εδώ και καιρό από τη βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα επιχειρούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, ενώ για μετά τις εκλογές πλέον – σύμφωνα με εκτιμήσεις – φαίνεται πως μεταφέρεται η απόφαση για τη μεταστέγαση από την Ιταλία στη Λάρισα, των γιγαντιαίων κατασκοπευτικών Global Hawk.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται και η μεγαλύτερη αξιοποίηση δομών της Μαγνησίας, όπως η 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο και η 32η Ταξιαρχία στον Βόλο καθώς τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει, στο όνομα της συνεκπαίδευσης, η άφιξη αμερικανικής Ταξιαρχίας Ιππικού (3η Combat Aviation Brigade ) με εκατοντάδες πεζοναύτες και ελικόπτερα.

Σε ό,τι αφορά στα νέα ελικόπτερα, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, τα Kiowa θα επιχειρούν σε νησιά και κατά μήκος του Αιγαίου. Η επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων εκτιμάται πως «θα συμβάλει στους τομείς της επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και στην αύξηση της ευελιξίας και της μεταφορικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ «οι δυνατότητες των ελικοπτέρων, πέραν της αμιγούς επιχειρησιακής τους αξίας, θα ενισχύσουν και το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο της αεροπυρόσβεσης, των αεροδιακομιδών και της εναέριας επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό ενώ ακολούθησε χαιρετισμός που απηύθυνε ο Α/ΓΕΣ, Γ. Καμπάς ο οποίος σημείωσε την επιχειρησιακή αναβάθμιση της Αεροπορίας Στρατού με τα νέα ελικόπτερα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Πάιατ ο οποίος νωρίτερα σε δηλώσεις του με αφορμή τις προκλήσεις των Τούρκων τόνισε πως «είναι ώρα διαλόγου και όχι προκλητικών ενεργειών. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες και να επιστρέψει στον διάλογο». Αναφερόμενος στην απόκτηση των αμερικανικών ελικοπτέρων από τον Ελληνικό Στρατό, τόνισε πως «είμαστε χαρούμενοι για αυτήν τη συνεργασία».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η βοηθός υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και, αρμόδια για τη συμφωνία αγοράς των ελικοπτέρων, Αν Κατάλντο σημειώνοντας την ικανοποίησή της για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Η σημερινή τελετή» τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρ. Χριστοδούλου «αναδεικνύει για πολλοστή φορά τη μακροχρόνια φιλία και συνεργασία των δύο χωρών, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα του αμυντικού εξοπλισμού, αλλά και στον τομέα επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των ΕΔ.

Η παραλαβή των ελικοπτέρων Kiowa και Chinook, αποτελεί ένα βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού. Ταυτόχρονα η ένταξη και η επιχειρησιακή εκμετάλλευση των Ε/Π στις ΕΔ, ενισχύει τον ρόλο μας στο NATO και συμβάλλει στη σταθερότητα της Νοτιο – Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Οι αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, απαιτούν την παρουσία κατάλληλων μέσων, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις. Τα ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, ικανά να ενεργήσουν σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας, με την ένταξή τους στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού, θα αποτελούν έναν επιπλέον πολλαπλασιαστή ισχύος».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΞΙΑ

«Η πρόσκτηση των εβδομήντα ελικοπτέρων αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης είναι μεγάλης επιχειρησιακής αξίας» τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό ο κ. Αποστολάκης.

«Είναι βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν πλεονεκτήματα στον τομέα επιτήρησης των συνόρων, στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, χάρη στα σύγχρονα συστήματα που φέρουν. Ενισχύουμε έτσι την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης».

Για να προσθέσει πως «το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι απόρροια και έμπρακτη υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που εδράζεται σε ισχυρούς πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς. Δρέπουμε τους καρπούς ενός πλαισίου στενής στρατηγικής συνεργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

Σήμερα έχουμε λοιπόν το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ»

 Σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Αποστολάκης σημείωσε «δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα».

Ερωτηθείς για το θέμα της 32ης Ταξιαρχίας στον Βόλο τόνισε πως «επιχειρησιακά είναι λάθος που είναι η 32η Ταξιαρχία στον Βόλο. Μας δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, μέχρι να ετοιμαστούμε και να είναι όλα έτοιμα μέχρι να μεταφερθεί η 32η Ταξιαρχία, παραμένει εδώ. Αλλά θα βρούμε ένα αντίστοιχο για να μη μείνει η υπόλοιπη πόλη χωρίς στρατιωτική παρουσία και να μη χαθούν οικονομικοί πόροι από την πόλη. Ωστόσο, θέλω και εσείς όλοι να καταλάβετε ότι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα πρέπει να είναι μονομερείς, όπως αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία απαιτεί να παραμείνει για τους δικούς της λόγους που δεν εξυπηρετούν τα επιχειρησιακά σχέδια».

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σημείωσε πως «γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στον χώρο μας».

Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο Αρχηγός ΓΕΝ Νικ. Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Γ. Μπλιούμης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Κων. Φλώρος, στελέχη των ΕΔ, εκπρόσωποι φορέων και ο περιφερειακός σύμβουλος Αθαν. Παιδής.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass