Μια καταιγίδα του στέρησε το βιος του

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ 8ης ΕΜΑΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ Ο,ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2019 22:04
Οι διασώστες χρειάστηκε να οδηγήσουν ένα – ένα τα πρόβατα σε ασφαλές σημείο Οι διασώστες χρειάστηκε να οδηγήσουν ένα – ένα τα πρόβατα σε ασφαλές σημείο

Στους νόμους της φύσης υποτάχθηκε πλήρως προχθές ένας κτηνοτρόφος στο ορεινό Ανθοχώρι Καρδίτσας βοσκώντας το κοπάδι του στις απότομες βουνοκορφές των Αγράφων, σε πλαγιές γεμάτες από έλατα, μισή ώρα δρόμο πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα σε υψόμετρο 1.900 μέτρων.

Κτηνοτρόφος που έχασε το βιος του μέσα σε λίγη ώρα, όσο διήρκησε μια καταιγίδα με χαλαζόπτωση που τρομοκράτησε το κοπάδι του με αποτέλεσμα περισσότερα από 300 πρόβατα - προκειμένου να σωθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα - να τρέξουν προς τη χαράδρα με αποτέλεσμα να θανατωθούν.

Η επόμενη ημέρα αποκάλυψε τους σωρούς που σχημάτισαν κατά δεκάδες τα άψυχα σώματα των ζώων που παρασύρθηκαν καθώς, ως πρόβατα το ένα ακολούθησε το άλλο, πέφτοντας στον γκρεμό.

Η τελευταία ελπίδα του κτηνοτρόφου προκειμένου να ξαναφτιάξει το κοπάδι του αποδείχθηκαν οι διασώστες της 8ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Θεσσαλίας οι οποίοι, μαζί με πυροσβέστες της ΠΥ Μουζακίου μετά από πολύωρη επιχείρηση έσωσαν τουλάχιστον 50 πρόβατα που εγκλωβίστηκαν στον γκρεμό.

Με τον κτηνοτρόφο, όπως σημείωναν στην «Ε» διασώστες της ΕΜΑΚ, να παρακολουθεί με αγωνία τη διάσωση των ελάχιστων ζώων που απέμειναν ζωντανά για να ξανακάνει την αρχή.

Οι διασώστες – που έχουν επιχειρήσει ξανά να σώσουν ζώα κτηνοτρόφων αλλά για κοπάδι ήταν η πρώτη φορά - πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες της επιχείρησης διάσωσης των ζώων έπρεπε, να αντιμετωπίσουν ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα. Να μην πανικοβληθούν τα πρόβατα και... κατηφορίσουν ξανά στον γκρεμό.

Τη δράση των διασωστών της 8ης ΕΜΑΚ τη συναντούμε συνήθως σε επιχειρήσεις σωτηρίας εγκλωβισμένων ορειβατών στο «Στεφάνι» του Ολύμπου, χειμώνα – καλοκαίρι αλλά δεν αρνήθηκαν ποτέ το κάλεσμα κτηνοτρόφων για να απεγκλωβίσουν ακόμη και ταύρο από χαράδρα στο Αργυροπούλι ή ένα άγριο άλογο σε ρέμα πάνω στα Δελέρια.

 Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η διήμερη επιχείρηση για τη διάσωση του «Μπέλου» και του «Τζακ», δύο συμπαθέστατων κυνηγόσκυλων που παρασύρθηκαν κυνηγώντας αγριοκάτσικα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στις πιο επικίνδυνες ορθοπλαγιές του Ολύμπου, στα «Μικρά Καζάνια» του Κοκκινοπηλού Ελασσόνας. Με τον κυνηγό να απευθύνει έκκληση για να σωθούν τα σκυλιά του…

Οι άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ γνωρίζουν πως η διάσωση ζώων συμβάλλει και στη «συντήρηση» της εκπαίδευσής τους, ενώ στο τέλος της ημέρας εισπράττουν μια ηθική αμοιβή. Την ανακούφιση και το χαμόγελο του ιδιοκτήτη των ζώων για όλους όσοι μπορούν να εννοήσουν το δέσιμο του ανθρώπου με τα ζώα.

Στις απότομες πλαγιές του Ολύμπου μετά από ώρες πεζοπορίας κάτω από έντονα καιρικά φαινόμενα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς η διάσωση ανθρώπων αποτελεί «στοίχημα» ζωής. Το έχουν συναντήσει λένε στο χαμόγελο του ανήμπορου και ξεπαγιασμένου ορειβάτη που μετά από ώρες απόγνωσης συναντά αυτούς που με ασφάλεια θα τον μεταφέρουν σώο για να έχει στο μέλλον να διηγείται την ιστορία του.

 

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass