«Ορφανά» οικόπεδα απειλούν τα Μεσάγγαλα

Χρειάζεται άμεσος καθαρισμός τους, λένε κάτοικοι και παραθεριστές * Δεμένα τα χέρια του Δήμου Τεμπών * Παρέμβαση του Τοπικού Εξωραϊστικού

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 22:09

Κάτοικοι και παραθεριστές των Μεσαγγάλων ζουν με τον φόβο των φιδιών και του κινδύνου που εγκυμονεί για πυρκαγιά, στα εκατοντάδες στρέμματα ακαθάριστων οικοπέδων του οικισμού.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και, όπως υποστηρίζουν, είναι μεγάλος ο αριθμός των ιδιοκτητών, που δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή την υποχρέωση.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσαγγάλων απευθύνθηκε γι’ αυτό το πρόβλημα στον Δήμο Τεμπών, όπου με σχετική επιστολή του, τον καλούν να καθαρίσει τα οικόπεδα με βλάστηση και να πράξει τα προβλεπόμενα από τον νόμο, με επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώθηκαν.

Ερωτηθείς από την «Ε», ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος υποστήριξε ότι ο Δήμος Τεμπών δεν διαθέτει Υπηρεσία Πρασίνου ώστε να συγκροτήσει συνεργεία γι’ αυτό το έργο, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβεί σε διαγωνισμό ανάθεσης έργου, προκειμένου να προχωρήσει στον καθαρισμό οικοπέδων, όπως έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, για την ολοκλήρωση του οποίου απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνει επίσης, ότι: «Οπως ορίζει ο νόμος, ο Δήμος Τεμπών έχει στείλει ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες οικοπέδων για να τα καθαρίσουν. Τουλάχιστον σε αυτούς που γνωρίζουμε, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός οικοπέδων, που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν. Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, πιθανόν ο δήμος να καταφέρει να καταγράψει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων σε όλους τους οικισμούς, ώστε να γνωρίζει σε ποιον θα απευθύνεται.

Να σημειώσω ότι στην προσπάθειά μας να καθαρίσουμε οικόπεδα με βλάστηση, στο παρελθόν βρεθήκαμε και κατηγορούμενοι από τους ιδιοκτήτες τους.

Συγκεκριμένα ιδιοκτήτης οικοπέδου μήνυσε τον δήμο, ισχυριζόμενος ότι το συνεργείο τού χάλασε την περίφραξη του οικοπέδου του, στο πλαίσιο του καθαρισμού!».

Τέλος, ο κ. Κολλάτος απευθύνει κάλεσμα στους κατοίκους και τους παραθεριστές, να συνεργαστούν με τον Δήμο Τεμπών και να ενημερώσουν για τα οικόπεδα άγνωστων ιδιοκτητών, συμβάλλοντας σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσαγγάλων, στην επιστολή του προς τον Δήμο Τεμπών, την οποία κοινοποίησε και στο τοπικό συμβούλιο Αιγάνης, αναφέρει τα εξής: «Κύριε Δήμαρχε, κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν πολλά οικόπεδα εντός του οικισμού Μεσαγγάλων, τα οποία δεν καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος πυρκαγιών, όπως πέρυσι στη συνοικία Νέας Πολιτείας.

Επίσης τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν συχνά εστίες μόλυνσης και χώροι όπου συγκεντρώνονται ποντίκια και διάφορα ερπετά.

Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ.1 του αρ.26 του νόμου 3852/2010 πρόγραμμα Καλλικράτης και το άρθρο 1 της με αρ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25/4/2012 τεύχος ΒΑ)Πυροσβεστικής διάταξης προβλέπεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών να προβαίνουν σε τακτικό καθαρισμό, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.

Προβλέπεται επίσης η επιβολή προστίμων σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται και υποβολή μήνυσης για το αδίκημα του άρθρου 433 Π.Κ.

Μεταφέροντας αίτημα συγκατοίκων, οι οποίοι γειτνιάζουν με ακαθάριστα οικόπεδα, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τον καθαρισμό οικοπέδων του οικισμού μας, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Σας υπενθυμίζουμε ότι είναι αρμοδιότητά σας ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός των ακάθαρτων οικοπέδων του οικισμού μας και ότι σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα αυτού λόγω κινδύνων που παραμονεύουν».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass