Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήνουν το Κέντρο Ελέγχου, σκάβουν για τις μπάρες

ΤΑ ΠΡΩΤΑ 13 ΣΗΜΕΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2019 22:05

Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ξεκινήσουν στο Δημαρχείο της Λάρισας οι εργασίες για την εγκατάσταση του Κέντρου Διαχείρισης Πεζοδρόμων, ενώ από την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για να τοποθετηθούν τα βυθιζόμενα κολονάκια (μπάρες) στα 13 πρώτα σημεία που αποτελούν εισόδους των πεζοδρόμων.

Το έργο ξεκινά με μια ολιγοήμερη καθυστέρηση από την υπογραφή της σύμβασης, αφού η ανάδοχος εταιρεία έπρεπε να ολοκληρώσει τη μελέτη εφαρμογής, ενώ και η δημοτική αρχή «παρέτεινε» για μερικές ημέρες την έναρξη των εργασιών το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί η σύνδεση του έργου με την προεκλογική περίοδο, χωρίς ωστόσο να παραβιασθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων αποτελεί μέρος του Σχεδίου Βελτίωσης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Λαρισαίων (σ.σ. του πρώτου Δήμου της χώρας που ήδη υλοποιεί ΣΒΑΚ), θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και στοχεύει στον έλεγχο της κυκλοφορίας στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας, μέσα από 43 συνολικά σημεία εισόδου πεζοδρόμων, στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, ελεύθερη (ελεγχόμενη) πρόσβαση, εκτός των οχημάτων επείγουσας ανάγκης, της τροφοδοσίας καταστημάτων κ.λπ., θα έχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομης στάθμευσης κ.λπ. Πρόθεση παράλληλα της δημοτικής αρχής είναι το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, πέραν των πεζοδρόμων, να αξιοποιηθεί και με διάφορες άλλες εφαρμογές στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης».

Το προηγούμενο διάστημα κλιμάκιο της αναδόχου εταιρείας, στελέχη της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν αυτοψία στα πρώτη σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι βυθιζόμενες μπάρες και όπως διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Αστικής Ανάπτυξης, Δημ. Μαβίδης «την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, στο ισόγειο του Δημαρχείου Λάρισας θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Ελέγχου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος στα πρώτα σημεία».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αναμένεται να παραδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ η ανάδοχος εταιρεία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του για την επόμενη διετία.

ΣΗΜΕΙΑ

Να διευκρινισθεί ότι τα 43 συνολικά σημεία εισόδου πεζοδρόμων είναι κατανεμημένα στη βόρεια και τη νότια πλευρά της οδού Κύπρου. Τα 23 από αυτά αφορούν στο τμήμα που περικλείεται μεταξύ των οδών Κύπρου, Μανδηλαρά, Παπαναστασίου και Λ. Κατσώνη, ενώ τα υπόλοιπα 20 σημεία αφορούν στο τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Ολύμπου και Βενιζέλου.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το σύστημα θα εγκατασταθεί σταδιακά στα εξής πρώτα 13 σημεία: Βόρεια της Κύπρου και στις διασταυρώσεις: Πανός και Κύπρου, Ηφαίστου και Μανωλάκη, Δήμητρας και Μητρ. Αρσενίου, Δήμητρας και Βύρωνος και Βενιζέλου και Λαπιθών.

Νότια της Κύπρου και στις διασταυρώσεις: Κατσώνη και Κούμα, 28ης Οκτωβρίου και Κούμα (προς Κατσώνη), 28ης Οκτωβρίου και Κούμα (προς κέντρο), Πατρόκλου και Παναγούλη, Παπακυριαζή και Μεγάλου Αλεξάνδρου (και προς τις δύο κατευθύνσεις), Παπακυριαζή και Παπαναστασίου, Ασκληπιού και Μανδηλαρά.

ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΡΕΣ

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το «σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους, κατάλληλους για την ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων στους πεζοδρόμους, συνοδεύεται από κεντρικό αρθρωτό σύστημα ελέγχου που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την είσοδο/έξοδο των οχημάτων στους πεζοδρόμους.

Αναλυτικότερα, το όλο σύστημα θα αποτελείται από: Βυθιζόμενους στυλίσκους τοποθετημένους σε κάθε πρόσβαση, οι οποίοι θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, εξοπλισμό τηλεπαρακολούθησης, που θα αποτελείται από ειδικές κάμερες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν ή ζητούν δικαίωμα πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο.

Κέντρο Ελέγχου, που θα μπορεί να συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και να δίνει εντολές για το άνοιγμα του συνόλου ή του υποσυνόλου του εξοπλισμού πρόσβασης, θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο».

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου