Ένα «Μικρό Πράσινο Σημείο» στη μάχη της ανακύκλωσης

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΖΩΝΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2019 20:10 | Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουν 2019 20:32

Ο Δήμος Αγιάς από το 2016 έχει προχωρήσει στη λειτουργία ενός «Μικρού Πράσινου Σημείου», που βρίσκεται σε δημοτική έκταση στον οικισμό του Αγιοκάμπου, κοντά στη συμβολή της επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιοκάμπου με τον παράλληλο δημοτικό δρόμο του παραλιακού που οδηγεί στη Σωτηρίτσα.

Το «Μικρό Πράσινο Σημείο» το οποίο εύκολα είναι προσβάσιμο από τον καθένα – υπάρχει άλλωστε σχετική ευκρινής πινακίδα για την καθοδήγηση των πολιτών – αποτελεί έναν οριοθετημένο και διαμορφωμένο χώρο, οργανωμένο από τον Δήμο, για τη συλλογή των εξής κατηγοριών ανακυκλώσιμων υλικών: α) ογκώδη οικιακής χρήσης (όπως στρώματα, χαλιά, ποδήλατα, υαλοπίνακες, πλαστικά, κ.α.), β) αδρανή υλικά (μπάζα, πλακάκια, είδη υγιεινής κ.α.), γ) κλαδέματα, γρασίδι (πράσινα).

Πρόκειται για μια ιδέα πολλαπλά συμφέρουσα, τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την οργανωμένη ανακύκλωση. Αυτό προϋποθέτει, φυσικά, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει, πια, να αποβάλουν οριστικά από την επικρατούσα λαθεμένη νοοτροπία ότι κόβουμε το γκαζόν του εξοχικού μας και ρίχνουμε τα χορτάρια μέσα ή δίπλα στους δημοτικούς κάδους, ότι κλαδεύουμε τα δέντρα του κήπου και τα ξεφορτωνόμαστε κι αυτά στους κάδους, ότι καθαρίζουμε το σπίτι από παλιά, άχρηστα, μεγάλα αντικείμενα και γεμίζουμε τους κάδους και τους πέριξ αυτών χώρους με κρεβάτια, στρώματα, τηλεοράσεις και με οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, ότι κάνουμε επισκευές στην κατοικία μας και τα μπάζα με ευκολία τα οδηγούμε κι αυτά στους κάδους ή, στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, σε ρέματα και δάση.

Η όλη συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί κοινό τόπο στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το «Μικρό Πράσινο Σημείο» του Δήμου Αγιάς είναι μεταξύ των πρώτων που δημιουργήθηκαν, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όσο και πανελλαδικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή, με τη γενικότερη, από τη μια μεριά, τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, να κρατηθεί, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει και με τον μικρό αριθμό υπαλλήλων που έχει, καθαρή η παραλιακή ζώνη, τη στιγμή μάλιστα που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ιδίως τα Σαββατοκύριακα που δημιουργούν όπως είναι φυσιολογικό εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών, και με τη λειτουργία του «Μικρού Πράσινου Σημείου» από την άλλη, είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί καμία απολύτως παράβαση, προειδοποιώντας πως, με βάση τον κανονισμό καθαριότητας, θα επιβάλλονται πρόστιμα και μάλιστα τέτοιου ύψους που να λειτουργούν αποτρεπτικά στη ρίψη άχρηστων αντικειμένων, που προαναφέρθηκαν, οπουδήποτε αλλού.

Σε σχετική δε ανακοίνωση αναφέρει «Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να φροντίζουν για τη μεταφορά και την εναπόθεση οποιωνδήποτε κλαδεμάτων, αδρανών και λοιπών αντικειμένων, αποκλειστικά και μόνο στο “Μικρό Πράσινο Σημείο” που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Παρακαλούνται όλοι να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της καθαριότητας των ακτών και στην αποτροπή φαινομένων ανεξέλεγκτης ρύπανσης της παραλιακής ζώνης για να μπορούμε όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, να χαρούμε καθαρές παραλίες και ακτές καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ο Δήμος Αγιάς για την καλύτερη αστυνόμευση της παραλίας έχει ζητήσει τη συνδρομή, τόσο του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς, όσο και του Λιμεναρχείου Αγιοκάμπου. Τονίζεται ότι προβλέπονται αυστηρότατες ποινές και πρόστιμα για τους “ρυπαίνοντες” και τους παραβάτες των διατάξεων περί προστασίας του περιβάλλοντος. Οι συλληφθέντες θα τιμωρούνται με την επιβολή των αναλογούντων προστίμων και τις λοιπές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αγιάς και την κείμενη νομοθεσία περί Προστασίας του Περιβάλλοντος».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass