Ψάχνουν ναυαγοσώστες με τα κιάλια…

ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ, ΒΕΛΙΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΜΙΟΥ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2019 22:04

Με τα κιάλια ψάχνει ναυαγοσώστες για να επιτηρούν τις παραλίες του ο Δήμος Αγιάς. Η φετινή πρόσκληση πρόσληψης τεσσάρων ναυαγοσωστών, για τις οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες του, δεν βρήκε καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα, πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε επίσης και πέρυσι, με την κατάσταση να σώζεται την τελευταία στιγμή, αλλά και πάλι όχι με τον προβλεπόμενο αριθμό ατόμων.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο Δήμος Αγιάς προτίθεται να προσλάβει τέσσερις ναυαγοσώστες, για τρίμηνη απασχόληση, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν εγκριθεί οι ανάλογες πιστώσεις πληρωμής αυτού του εποχικού προσωπικού, στον προϋπολογισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ναυαγοσώστες θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχες πολυσύχναστες ακτές του δήμου και συγκεκριμένα, στο κέντρο της παραλίας του Αγιοκάμπου, στο κέντρο της παραλίας της Βελίκας και στο κέντρο της παραλίας του Στομίου, όπου υπάρχουν οι ειδικοί πύργοι ελέγχου. Ο τέταρτος ναυαγοσώστης θα καλύπτει τα ρεπό των προηγούμενων.

Ερωτηθείς, σχετικά, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Λέτσιος, δηλώνει στην «Ε», ότι τόσο φέτος, όσο και πέρυσι, παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους να απασχοληθούν σ’ αυτό το αντικείμενο.

«Πρόκειται για μια εργασία, που έχει εξασφαλισμένα χρήματα, προσφορά δωρεάν διαμονής στα παράλια, συγκεκριμένο ωράριο, και κάλυψη όλων των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών», επισημαίνει ο κ. Λέτσιος, απορώντας για τη μη ανταπόκριση των νέων.

Σημειώνει δε, ότι «ο Δήμος Αγιάς πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όσον αφορά στη διάθεση του εξοπλισμού που προβλέπεται για την εργασία του ναυαγοσώστη και συγκεκριμένα, υπάρχουν πύργοι ελέγχου των παραλιών, τα ναυαγοσωστικά μέσα, πρώτες βοήθειες, σκάφος για διάσωση κ.ά.».

Να σημειωθεί ότι το ωράριο των ναυαγοσωστών είναι από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, για τρεις μήνες.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, απαιτείται η υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσωστών, σε οργανωμένες ή μη παραλίες και όπως προκύπτει, οι δαπάνες πρόσληψής τους βαραίνουν τους δήμους.

Επίσης αναφέρεται πως όσοι εκμεταλλεύονται λουτρικές εγκαταστάσεις σε πολυσύχναστες παραλίες, είναι υποχρεωμένοι στην πρόσληψη ναυαγοσωστών και στη διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Άρα σε όλες τις παραλίες που λειτουργούν επιχειρήσεις με ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες για την καλοκαιρινή περίοδο, με τη διευκρίνηση ότι η συγκεκριμένη παραλία χαρακτηρίζεται ως πολυσύχναστη.

Σε μια παραλία που είναι πολυσύχναστη αλλά δεν λειτουργούν επιχειρήσεις εκμετάλλευσης, δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη.

Πολυσύχναστη παραλία χαρακτηρίζεται η παραλία (λουτρική εγκατάσταση), η οποία έχει μέση ημερήσια προσέλευση 300 κολυμβητών (λουόμενων) κατά την περίοδο αιχμής της.

Η παρουσία του ναυαγοσώστη στις πολυσύχναστες παραλίες είναι υποχρεωτική από 1 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, με ωράριο από τις 10:30 έως τις 17:30, καθημερινά. Οι υπόχρεοι προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών για την κάλυψη των ναυαγοσωστικών πύργων αλλά και για τα νόμιμα ρεπό που προκύπτουν.

Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου – πύργου.

Οι Δήμοι, που έχουν πολυσύχναστες παραλίες, οφείλουν επιπλέον κατά τους μήνες ναυαγοσωστικής παρουσίας, να διαθέτουν για την περιοχή δικαιοδοσίας τους, ανεξαρτήτως το ποιος φορέας έχει τη διαχείριση των παραλιών, και ένα μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος. Το συγκεκριμένο σκάφος θα πρέπει να είναι έτοιμο για παροχή άμεσης βοήθειας στις υφιστάμενες λουτρικές εγκαταστάσεις, για την περίοδο και τις ώρες που λειτουργεί η ναυαγοσωστική κάλυψη. Το σκάφος θα επανδρώνεται μ’ έναν χειριστή και έναν ναυαγοσώστη με άδεια Λιμεναρχείου.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass