Δυναμική και παρούσα η τρίτη ηλικία

Τα περήφανα γηρατειά λένε «ναι» στη δημοκρατία

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2019 22:13
Ο αειθαλής γεωπόνος Νίκος Καζαντζόπουλος στα 93 του ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα Ο αειθαλής γεωπόνος Νίκος Καζαντζόπουλος στα 93 του ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα

Πολλοί είναι αυτοί που υποστήριζαν ότι η ψήφος της τρίτης ηλικίας, στη χθεσινή εκλογική μάχη θα ήταν καθοριστική, καθώς ένας στους πέντε εκλογείς είναι άνω των 71 ετών.

Η συμμετοχή των ηλικιωμένων το επιβεβαιώνει, καθώς ιδίως τις πρωινές ώρες, η τρίτη ηλικία αναδείχθηκε αυτοδύναμη στα εκλογικά τμήματα του νομού.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αμέσως μετά τον εκκλησιασμό και πριν ο υδράργυρος χτυπήσει «κόκκινο» άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, απολαμβάνοντας την εκλογική διαδικασία. Άλλοι με έτοιμα (σταυρωμένα από το σπίτι) τα ψηφοδέλτια κι άλλοι αποφασισμένοι τι θα ψηφίσουν, χωρίς όμως το ψηφοδέλτιο στην τσέπη διότι το θεωρούν «προσβλητικό», πορεύονταν προς τις κάλπες με περηφάνια.

Η «Ε» συνάντησε κάποιους ηλικιωμένους και συνομίλησε μαζί τους έξω από τα εκλογικά τμήματα. Αν και βιαστικοί για να προλάβουν τη δροσιά του σπιτιού, κλήθηκαν να σχολιάσουν την αποχή και την αδιαφορία των νέων για τη γιορτή της δημοκρατίας. Σίγουρα με την ψήφο σου προσπαθείς να αλλάξεις κάποια πράγματα, ενώ με την αποχή παραμένεις παθητικός. Οι νέοι σήμερα είναι απογοητευμένοι. Έχουν μάθει αλλιώς. «Σιγά μην στηθεί ο γιος μου στην ουρά, το μεσημέρι που θα ξυπνήσει για να ψηφίσει. Και ποιους; Αφού τους θεωρεί όλους ίδιους. Μην κοιτάς εμάς. Στην εποχή μας η ψήφος ήταν υποχρεωτική, το κλίμα πολωτικό και αλίμονό μας αν δεν υπακούγαμε στον πατέρα μας» θα μας πει μια παρέα των απόμαχων της εργατιάς.

Ο κ. Γιάννης 77 ετών σε πολύ καλή κατάσταση, έδειχνε ευδιάθετος και έτοιμος να μας αναλύσει την πολιτική κατάσταση και να προβλέψει τον νικητή των εκλογών. Εμείς του ζητήσαμε να μας σχολιάσει μόνο το κλίμα των ημερών. «Παλιότερα ήμουν παθιασμένος με την πολιτική. Θυμάμαι ομηρικούς καβγάδες με γείτονες και φίλους, ακόμη κι έξω από τα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών. Σήμερα και τα τελευταία χρόνια πολύ βουβαμάρα ρε παιδί μου».

Η κ. Μαρία, συνοδευόμενη από την εγγονή της, η οποία ψήφιζε για πρώτη φορά έδειχνε συγκινημένη. Περνούν τα χρόνια γρήγορα, μα ο Θεός με αξίωσε να ψηφίσω μαζί με την εγγονή μου. Γι΄ αυτήν άλλωστε ψηφίζω, για να έχει ένα καλύτερο μέλλον». Κληθείσα να απαντήσει αν αισιοδοξεί ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, κούνησε αρνητικά το κεφάλι της, με τη θλίψη να κυριαρχεί στο πρόσωπό της.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass