Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαλλοτριώνονται τρία καταστήματα «για χάρη» του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

* ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2019 22:01

Ιστορική και καίριας σημασίας για την πορεία ανάδειξης του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, είναι η απόφαση έγκρισης απαλλοτρίωσης των τριών ακινήτων που βρίσκονται δίπλα στο μνημείο, από τη Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά από αναμονή δύο χρόνων, από την κατάθεση της πρότασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και την έγκρισή της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), για την απαλλοτρίωση των τριών κτισμάτων, χαροποίησε ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους της Εφορείας η έγκρισή της, καθώς ανοίγει τον δρόμο για νέα σκαπάνη στο μνημείο, που μπορεί να αποκαλύψει νεότερα στοιχεία της ιστορίας του και της ιστορίας της Λάρισας.

«Προχωράμε στο τελικό στάδιο της αποκάλυψης του μνημείου…» δήλωσε στην «Ε», εμφανώς ικανοποιημένη με την απόφαση του τμήματος Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, και σημείωσε: «Προτείναμε την απαλλοτρίωση τριών καταστημάτων, ανατολικά του Α΄ Αρχαίο Θεάτρου, με σκοπό να διερευνήσουμε αν και κατά πόσο, σώζεται η ανατολική πάροδός του- είσοδος. Εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να συνθέτουν την εικόνα της και ευελπιστούμε να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε καλή κατάσταση.

Εάν με τις απαλλοτριώσεις διαπιστώσουμε ότι σώζεται σημαντικό μέρος της ανατολικής παρόδου, τότε θα ακολουθήσει συνέχεια του μεγάλου αυτού έργου… Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα βρούμε».

Όσον αφορά στο χρηματικό ποσό απαλλοτρίωσης των τριών κτισμάτων, που αφορούν εμπορικά καταστήματα επί της οδού Βενιζέλου (μόνο σε ένα από αυτά λειτουργεί σήμερα εμπορική επιχείρηση, ενώ τα άλλα δύο είναι κλειστά), αυτό ανέρχεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό προέβλεπε η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και αυτό το ποσό ενέκρινε και το ΚΑΣ.

Το οριστικό ποσό θα διαμορφωθεί μετά από συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες των τριών ακινήτων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Βάσει και της έγκρισης του ΚΑΣ, το Τμήμα Απαλλοτριώσεων –Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Με την αριθ. 6/14-2-2017 πράξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κρίθηκε αναγκαία η αναγκαστική απαλλοτρίωση για αρχαιολογικούς σκοπούς τριών ακινήτων επί της οδού Ελ.Βενιζέλου 74, 76 και 78 (ΚΧ 871), εντός του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Λάρισας, στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Δήμου Λαρισαίων, Π.Ε. Λάρισας.

Τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα έχουν έκταση 235,02 τ.μ.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση θα κηρυχθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων» .

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ