Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «αποπαίδι» της Θεσσαλίας

ΣΚΛΗΘΡΟ: ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΑΛΛΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2019 15:46

Ο Δημήτρης Πράπας κατάγεται από το Σκλήθρο Αγιάς. Εδώ και πολλά χρόνια ζει στη Βαλτιμόρη των Ην. Πολιτειών, όπου εργάστηκε και απέκτησε οικογένεια. Κάθε χρόνο όμως για τρεις μήνες το καλοκαίρι, έρχεται στα πάτρια εδάφη. Επισκέπτεται τη γενέθλια γη και ζει στο σπίτι που διατηρεί στην περιοχή.

Με ανοικτή επιστολή του, απευθύνεται μέσω της «Ε» στους «κ.κ. αξιότιμους περιφερειάρχη Αγοραστό, δήμαρχο Αγιάς Γκουντάρα και κάθε υπεύθυνο για τη συντήρηση γραφικών τοπίων.

Γράφω την επιστολή αυτή, αναφέρει, με την ελπίδα να υπενθυμίσω και ίσως να σας συγκινήσω για ορισμένα προβλήματα δεκαετιών που μαστίζουν την περιοχή του Σκλήθρου:

-Πρώτον: Ολοι οι δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες του Σκλήθρου (Ρακοπόταμος), Γλυμμένη Μύλος και Μεταλλεία / Ισιώματα είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, ιδιαιτέρως των 12 χιλιομέτρων χωματόδρομο Σκλήθρου - Κεραμιδίου.

Εκατέρωθεν, κάθε δρόμος/οδός είναι καλυμμένος με βλάστηση, π.χ. βάτα, αρκουδόβατα, μπζούνιες, κουμαριές, κουτσουπιές, κλωνάρια, ελιές, κισσούς, αλλά και κατολισθήσεις χωμάτων και πετρών.

Οι δρόμοι με άπειρες λακκούβες και σε πολλά σημεία, το χώμα έφυγε και έμειναν μόνο πέτρες της αμμοχαλικόστρωσης. Γενικά, οι δρόμοι έχουν αφεθεί στο έλεος της φύσης και έχουν γίνει πάρα πολύ δύσκολοι για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

-Δεύτερον: Το γραφικό και ανεγνωρισμένο στην Ελλάδα 6 χιλιομέτρων μονοπάτι έχει γίνει δύσβατο. Η βλάστηση, παρόμοια με τους δρόμους που προαναφέρω, έχει εξαφανίσει το μονοπάτι και δεν μπορείς να το διασχίσεις. Παγκάκια, κιόσκια και επιγραφές που έδειχναν το μονοπάτι είτε έχουν καταστραφεί λόγω του χρόνου και της μη συντήρησης, είτε έχουν καλυφθεί από τη βλάστηση.

-Τρίτον: Γραφικές βρύσες, όπως η "Συκιά", "Τρανή Βρύση", "Καρδαρά", Χαΐρου", και "Μπυζάκου", είτε το νερό τους έχει εξαφανιστεί, είτε έχουν αφεθεί στο έλεος της φύσης και μοιάζουν σαν "στοιχειωμένα" κτίσματα.

-Τέταρτον: Πολλοί είναι οι επισκέπτες και ιδιαίτερα ψαροντουφεκάδες στις παραλίες του Σκλήθρου. Δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών, ούτε υπηρεσία να παίρνει τα σκουπίδια. Δυστυχώς, οι επισκέπτες αφήνουν τα σκουπίδια τους στις παραλίες. Στις τρεις εβδομάδες που είμαι στην Ελλάδα μάζεψα 8 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών.

Κατά τη γνώμη μου το χωριό Σκλήθρο έχει δύο βασικές πηγές εισοδήματος: Από την ετήσια ξυλεία και το νερό δεξαμενής που διοχετεύεται σε πολλά χωριά του Δήμου Αγιάς. Δυστυχώς τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Δήμου Αγιάς και πιθανώς του νομού Λάρισας και όχι για τις ανάγκες του Σκλήθρου. Ενώ θα μπορούσε ένα ποσοστό να πηγαίνει εκεί.

Σας γνωρίζω δε ότι από το 2003-2019, πολλές φορές με προσωπικά μου έξοδα, έχω βοηθήσει με ενέργειες, όπως καθαρισμούς δρόμων και μονοπατιών, κατασκευή τσιμεντένιων σκαλοπατιών προς την παραλία Μεταλλεία κ.λπ.»

Μετά τιμής

Δρ. Δημήτριος Κ. Πράπας

PE, PM, CE, Σκλήθρο Λάρισας - Βαλτιμόρη, Μέριλαντ USA

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα