Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τιμάται ο Προφήτης Ηλίας σε Τύρναβο – Αμπελώνα

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2019 15:52

Με θρησκευτική κατάνυξη τιμάται και στον Τύρναβο η γιορτή του Προφήτη Ηλία στο ιστορικό εξωκλήσι λίγο πάνω από την πόλη.

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα θα τελεστεί μέγας αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα, και περιφορά της ιερής εικόνα του Αγίου στον περίβολο του ναού, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου, παρουσία πλήθους πιστών.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής θα τελεστεί όρθρος και πανηγυρική Θεία λειτουργία από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Παπαϊωάννου, προϊστάμενο του ενοριακού ναού Αγίου Ιωάννη Τυρνάβου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Ο Προφήτης Ηλίας Τυρνάβου παλαιότερα ήταν μοναστήρι που σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στο τέλος του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα με χορηγία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου στο μέρος όπου άλλοτε υπήρχε ναός του Δία.

Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε και διαλύθηκε το 1897 από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια του ατυχή Ελληνοτουρκικού πολέμου. Η εκκλησία κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 14ο ή 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1705. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες που είναι δείγμα ύψιστης βυζαντινής τέχνης. Μέχρι το 1912 αποτελούσε ίδια ενορία και μετά συγχωνεύτηκε μ’ αυτήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Γιορτάζει, εκτός από τις 20 Ιουλίου και την τρίτη ημέρα του Πάσχα.

ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ανάλογες είναι οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στον Αμπελώνα.

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής στις 7.30 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας του Αγίου. Μεθαύριο, ανήμερα της γιορτής θα τελεστεί Θεία λειτουργία και στις 7 το απόγευμα μεθεόρτιος εσπερινός.

Ο αρχιερατικός επίτροπος Αμπελώνα και προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελώνα πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Φωκίδης, οι ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο καλούν τους πιστούς να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σχετικά Άρθρα