Οργανισμός για διαχείριση της Λάρισας ως τουριστικός προορισμός

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ * ΘΕΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ * ΥΠΕΡ ΕΝΙΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΜΕ ΚΟΜΒΙΚΟ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2019 22:10

Στη σύσταση ειδικού φορέα, ενός Οργανισμού για τη Διαχείριση της Λάρισας ως τουριστικός προορισμός, φαίνεται να προχωρούν φορείς και ιδιώτες του νομού.

Την πρόταση κατέθεσε χθες η Ένωση Ξενοδόχων και έγινε καταρχήν αποδεκτή έστω και με κάποιες επιφυλάξεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο προτεινόμενος φορέας θα συσταθεί σε νέα συνάντηση με ενισχυμένη την παρουσία των ιδιωτών καθώς πρόκειται για πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο να έχει συμπληρωματικό ρόλο.

Η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος τόσο της πόλης όσο και του νομού βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των αναζητήσεων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού με την Ένωση Ξενοδόχων να υπερβαίνει τις συνήθεις συζητήσεις για την τουριστική προβολή της περιοχής και να αναζητά τρόπους για την ανάδειξη της Λάρισας ως τουριστικό προορισμό αξιοποιώντας τις διάφορες μορφές προσφερόμενου τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης συγκάλεσε σύσκεψη φορέων στον 6ο όροφο του ξενοδοχείο «Μετροπόλ» με την πρόεδρο της Ένωσης κα Ειρήνη Παπαϊωάννου, παρουσία του αντιπροέδρου Γιώργου Πολύζου να αναφέρεται στην τουριστική ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας και να μιλά για την ανάγκη περισσότερων κρατήσεων στα ξενοδοχεία, καλύτερων τιμών και βιώσιμων επενδύσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναλύοντας όλα τα πλεονεκτήματα, που διαθέτει η περιοχή προκειμένου να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός –γεωφυσικό περιβάλλον, ιστορική σημασία, υποδομές, δραστηριότητες, συνέδρια κ.λπ.- ο συνεργάτης της Ένωσης Ξενοδόχων Τάσος Γούσιος στην παρέμβασή του τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να προκληθεί ενδιαφέρον για την επίσκεψη τουριστών στη Λάρισα αλλά και η παροχή υπηρεσιών κατ’ ελάχιστον μιας προσδοκώμενης ποιότητας.

Τις επιδιώξεις αυτές παράλληλα με την ανάπτυξη συνεργειών μπορεί να αναλάβει ο προτεινόμενος Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού, που θα είναι ιδιωτικός, με τη μορφή Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού. Ο φορέας, σύμφωνα με την πρόταση, θα διαχειρίζεται την τουριστική ταυτότητα της Λάρισας ως προορισμό, θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει υλικό και πληροφορίες, θα ενημερώνει την ετήσια ατζέντα εκδηλώσεων και τέλος θα συμμετέχει στον σχεδιασμό ενεργειών προβολής και προώθησης δημόσιων φορέων. Για τη στήριξη της πρότασής του ο κ. Γούσιος αναφέρθηκε στην αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων, που πάντως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, προκάλεσε σειρά παρεμβάσεων με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρεια Θεσσαλίας σε θέματα τουρισμού κ. Γιάννη Μπουτίνα να δηλώνει την πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να συμμετάσχει στον φορέα, αν και διατύπωσε επιφυλάξεις για τη δυνατότητά του να λαμβάνει αποφάσεις επικαλούμενος σχετική εμπειρία από τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού Τρικάλων.

Από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων Γιώργος Σούλτης και Πάνος Σάπκας υποστήριξαν ότι ο Δήμος Λαρισαίων με την πολιτική του στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια της Λάρισας να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός με υποδομές, σχέδιο μάρκετινγκ αλλά και γνωστές δραστηριότητες όπως η Agrothessaly, το Πάρκο των Ευχών, το Φεστιβάλ Πηνειού κ.ά.

Συμφώνησαν με τους προβληματισμούς του εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας για τη λειτουργία του φορέα με τον δημαρχεύοντα κ. Σούλτη να επισημαίνει ότι από το εγχείρημα λείπουν οι συνέργειες και οι συνεργασίες. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένας δεν μπορεί από μόνος του να τα καταφέρει…» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου Θεσσαλικού τουριστικού προϊόντος με τη Λάρισα να έχει εκ της θέσεώς της κομβικό ρόλο. Ενώ ο κ. Σάπκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αρχαίο θέατρο αλλά και στα Μουσεία της πόλης, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης ως τουριστικός προορισμός.

Στις δύο και πλέον ώρες που διήρκησε η συζήτηση κατατέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για το εγχείρημα με το σύνολο των παρευρισκομένων να καταλήγουν θετικά έναντι της πρότασης για τη σύσταση φορέα. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γ. Ζαφείρης χαιρέτισε την πρωτοβουλία και πρότεινε τη σύσταση αντίστοιχου Οργανισμού στην Περιφέρεια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Στ. Βελησσαρίου μίλησε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της παλιάς Σχολής Τουριστικών Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της Λάρισας, καθώς αυτή την εποχή «τρέχουν» 5 έρευνες για τη Λάρισα ως τουριστικός προορισμός. Ο συνάδελφός του καθηγητής Θ. Μεταξάς, που συμμετείχε στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ διαπίστωσε έλλειψη στοιχείων για τους επισκέπτες στον νομό Λάρισας, έλλειψη που θα καλύψει το Παρατηρητήριο που ετοιμάζει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ενώ την πρόθεσή τους να στηρίξουν το εγχείρημα εξέφρασαν οι διευθύντριες του Γαλλικού Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια και του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού.

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass