Στο Ναρθάκι 36μελής αποστολή Καναδών επιστημόνων

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2019 15:30

Οι διευθύντριες του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος του Κάστρου Καλλιθέας, Margriet Haagsma και Σοφία Καραπάνου, πραγματοποίησαν την ετήσια εθιμοτυπική επίσκεψή τους στον δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο.

Η πρώτη ομάδα της καναδικής αποστολής, τα μέλη της οποίας ανέρχονται φέτος στα 36 άτομα, έφθασε στο Ναρθάκι το περασμένο Σάββατο, ενώ το σύνολο των επιστημόνων βρίσκονται από την προηγούμενη Κυριακή.

Ο Δήμος Φαρσάλων φρόντισε για την ανακαίνιση και προετοιμασία των χώρων διαμονής και εργασίας των αρχαιολόγων, ώστε να εξασφαλίσει τις, κατά το δυνατό, καλύτερες συνθήκες ευχερούς μελέτης του ανασκαφικού υλικού, ενώ συνδράμει με μηχανήματα και υπαλλήλους του στην εξομάλυνση του ευρύτερου ανασκαφικού πεδίου. Οι διευθύντριες της ανασκαφής ευχαρίστησαν θερμά τον δήμαρχο, για μία ακόμη φορά, για τη συνεχή και αμέριστη βοήθειά του στην υλοποίηση του αρχαιολογικού προγράμματος του Κάστρου Καλλιθέας και τον ενημέρωσαν για την πορεία και τον σχεδιασμό του νέου πενταετούς προγράμματος έρευνας. Από κοινού συζήτησαν το μέλλον του προγράμματος και την έμπρακτη στήριξη που μπορεί να παράσχει ο Δήμος Φαρσάλων σε αυτό.

Να επισημανθεί ότι ο πρώτος μεγάλος κύκλος αρχαιολογικών ερευνών στη θέση «Κάστρο Καλλιθέας» ολοκληρώθηκε πέρυσι, έπειτα από δεκαετή έρευνα πεδίου (2004 – 2013) και πενταετή περίοδο μελέτης (2014 – 2018) του ευρεθέντος ανασκαφικού υλικού. Κορύφωση του ερευνητικού αυτού κύκλου, υπήρξε η αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Κάστρο Καλλιθέας – Ματιές σε μια αρχαία πόλη», η πρώτη και η μοναδική προς το παρόν, που φιλοξενείται μόνιμα, από τον Μάιο του 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων και εν συνεχεία προβλέπεται να ενσωματωθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων. Επιβεβλημένο επιστέγασμα αυτού του κύκλου επιστημονικής έρευνας, είναι η έκδοση ενός επιστημονικού αρχαιολογικού οδηγού για την οχυρωμένη αρχαία πόλη στο Κάστρο της Καλλιθέας. Ο Δήμος Φαρσάλων έχει αναλάβει τη σημαντική πρωτοβουλία της έκδοσης αυτής. Η συγγραφή του Οδηγού έγινε από τους Margriet J. Haagsma, Σοφία Καραπάνου, C. Myles Chykerda και Laura Surtees, ενώ η επιμέλεια ανήκει στην ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Φαρσάλων, Βάσω Νούλα. Ο Οδηγός θα κυκλοφορήσει, εντός του φετινού καλοκαιριού, σε δύο διαφορετικά έντυπα, ένα στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Με την έκδοση αυτή, ο Δήμος Φαρσάλων αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, τη φροντίδα του στην προαγωγή και προάσπιση των πολιτιστικών θεμάτων του τόπου, αλλά και συμβάλλει στην επιδιωκόμενη εξωστρέφεια.

Η Margriet Haagsma, αφού πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον δήμαρχο, προσκάλεσε τον Άρη Καραχάλιο να επισκεφθεί τον χώρο έρευνας και μελέτης στο Ναρθάκι και στην Καλλιθέα και ο δήμαρχος αποδέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση. Παρούσα στη συνάντηση ήταν η συνεργάτις του δημάρχου, αρχαιολόγος, υπεύθυνη για τη συνεργασία του Δήμου με το Ελληνο – Καναδικό Πρόγραμμα και μέλος του νέου προγράμματος, Βάσω Νούλα.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass