Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελετές στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2019 15:32

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε εξαιρετικό κλίμα ελληνοβαυαρικής φιλίας πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης ΄Ελληνα μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή.

Ο Κ. Καραθεοδωρή, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαταστάθηκε στο  Μόναχο και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο προς τιμήν του ,έχει δώσει το όνομά του σε αμφιθέατρο.

Το 1947 ο Καραθεοδωρή θα χάσει τη γυναίκα του Ευφροσύνη . Θα τοποθετήσει στον τάφο της έναν υπερμεγέθη κίονα Ιωνικού ρυθμού εκφράζοντας το ανεκπλήρωτο όραμά του, το «Φως εξ Ανατολών» το Πανεπιστήμιο Σμύρνης, που τον ακολουθούσε πάντα και τον πλήγωνε βαθιά. Στον ίδιο τάφο θα τοποθετηθεί και ο ίδιος το 1950.

Ο πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού θρόνου Απόστολος Μαλαμούσης, με καταγωγή από το Πήλιο, είχε εκφράσει προ ετών την επιθυμία να μεταφερθεί ο κίονας , μετά τη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου και να τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο της ελληνικής εκκλησίας. Η σκέψη του αυτή βρήκε σύμφωνους και τους: Prof. Dt. Roland Bulirsch Γενικό Γραμματέα της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών και Prof. Dr. Rudolf Fritsch Μαθηματικό του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιανού Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην έδρα που κατείχε ο Κ. Καραθεοδωρή.

Η δισέγγονη του κ. Καραθεοδωρή κ. Δέσποινα Σκούταρη, έδωσε τη συγκατάθεσή της και ο κίονας μεταφέρθηκε στην ελληνική εκκλησία του Μονάχου. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν με μια λαμπρή ελληνοβαυαρική τελετή .

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των Βαυαρικών Αρχών. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του επισκόπου Ευμένιου, ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου. Στη συνέχεια η κ. Δέσποινα Σκούταρη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε σε οικογενειακά περιστατικά, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις σχετικά με τον προπάππο της , όπως τα διηγούνταν η γιαγιά της Δέσποινα Καραθεοδωρή -Ροδοπούλου.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Θεοδώρου Δασκαρόλη, της γενικής προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου, της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων κ. Carolina Trautner, ως εκπροσώπου του Βαυαρού πρωθυπουργού, του διευθυντή του Βαυαρικού Υπουργείου Επιστημών και Τέχνης, της εκπροσώπου του Δήμου Μονάχου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο εκπρόσωπος του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Μονάχου Prof.Dr. Martin Schottenloher.

Εψαλλε ο Βυζαντινός χορός ιεροψαλτών. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του κίονα από τον Επίσκοπο Ευμένιο και την κ. Δέσποινα Σκούταρη ενώ η βιογράφος του Κ.Κ. και πνευματικό τέκνο της οικογένειας, κ. Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη, απήγγειλε ποίημα με τίτλο «Ελεγεία ενός επιφανούς επιστήμονος»

Στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή και το έργο του που δημιούργησαν οι μαθητές του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου με την καθοδήγηση του μαθηματικού Μιλτιάδη Αδάμ με καταγωγή από την Ιτέα Λάρισας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κ. Δέσποινα Βασβατέκη να τονίζει την οικουμενική ακτινοβολία και προσφορά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα του Κων. Καραθεοδωρή, να συγχαίρει, να επαινεί και να ευχαριστεί θερμά τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση που πρωτοστάτησε στη μεταφορά της στήλης και την υπεύθυνη των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου Λαρισαία κ. Ελένη Βούλγαρη.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τελετή μετονομασίας του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου σε «Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή». Στη μετονομασία του Λυκείου πρωτοστάτησε ο μαθηματικός Μ. Αδάμ.

Μετά τον αγιασμό , τα αποκαλυπτήρια της πλάκας και το καλωσόρισμα του διευθυντή του Λυκείου και του συντονιστή Εκπαίδευσης, ακολούθησε η ομιλία της κ. Δέσποινας Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη με θέμα «Κων. Καραθεοδωρή ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανεπιστημίου Σμύρνης». Η ομιλία της ήταν ένας ποταμός προσωπικών εμπειριών και συναισθημάτων, που μοιράστηκε απλόχερα με τους μαθητές, τους καθηγητές και όλους τους παρισταμένους. Ολοι παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την αφήγησή της κι εκείνη αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να συνομιλήσει μαζί τους, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε.

Με τις εκδηλώσεις αυτές η Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου και η Βαυαρική Πολιτεία απέτισαν φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που έλαμψε με το πνεύμα του και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του μεγαλείου της φυλής μας.

Εκτός του ζεύγους Βασβατέκη, ταξίδεψαν για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αρκετοί Λαρισαίοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν και ταυτίστηκαν με το πνεύμα και την προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή.