Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνδυνος από τα ξερά στο κονάκι Παπαγεωργίου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2019 19:25 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουλ 2019 19:52

Για κάθε επισκέπτη της Γυρτώνης το κονάκι Παπαγεωργίου, το επιβλητικό μισογκρεμισμένο κτίριο με τους δεκάδες πελαργούς δίπλα στη μικρή πλατεία του χωριού, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση.

Κανένας επισκέπτης δεν χάνει την ευκαιρία να ρωτήσει τους ντόπιους ποιο είναι αυτό το ξεχωριστό κτίριο, αυτό που εύκολα μπορεί λόγω ύψους και μεγέθους να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρο το χωριό και τη γύρω περιοχή.

Και οι ντόπιοι, μεγάλοι σε ηλικία οι περισσότεροι, ανταποκρίνονται με ευκολία και δίνουν απαντήσεις ανάμεικτες με πληροφορίες και αναμνήσεις από το παρελθόν, τότε που ακόμα το κονάκι ήταν το «αρχηγείο» του τσιφλικιού των 35 χιλιάδων στρεμμάτων με τους αμέτρητους εργάτες και τα σύγχρονα για την εποχή μηχανοκίνητα μέσα για τη στήριξη των καλλιεργειών.

Το κονάκι με το βασικό κτιριακό συγκρότημα και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του βρίσκεται πλέον εγκαταλειμμένο από τους κληρονόμους του να θυμίζει στους παλιότερους τις «παλιές καλές εποχές». Το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει χαρακτηριστικά τα σημάδια του στις εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες είναι δυσδιάκριτες εξαιτίας της πυκνής βλάστησης.

Ενώ στο παρελθόν έδινε ζωή στο χωριό, το «φάντασμά» του σήμερα προκαλεί προβλήματα και ανησυχία στους κατοίκους, καθώς η πυκνή βλάστηση και τα πολλά ξερόχορτα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την πρόκληση πυρκαγιάς. Ενδεικτική είναι η αγωνιώδης παρέμβαση δύο κατοίκων που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις του κονακιού προς τον Δήμο Τεμπών, με την οποία ζητούν μέριμνα για τον άμεσο καθαρισμό του χώρου είτε από τους κληρονόμους –ιδιοκτήτες είτε σε αντίθετη περίπτωση από συνεργεία του δήμου.

Οι δύο προσφεύγοντες κάτοικοι επικαλούνται διατάξεις πυροσβεστικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου -κατά περίπτωση- μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Υπενθυμίζουν επίσης την υποχρέωση των δήμων να εξετάζουν τις καταγγελίες αλλά και να επιβάλλουν πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση των υπόχρεων και καλούν τον δήμο να μεριμνήσει για τον άμεσο καθαρισμό του χώρου από την ιδιοκτήτρια και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της αυτεπάγγελτα από συνεργείο του δήμου επισημαίνοντας ότι η ιδιοκτήτρια «αρνείται να προβεί σε αποψίλωσή του από τα ξερά χόρτα και την απομάκρυνσή τους και να προβεί στη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου μέτρου που να αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες οχλήσεις μας…».

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα