Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προτεραιότητες των νεοεκλεγέντων δημάρχων, η διάδοχη κατάσταση και το «άνοιγμα» στην αντιπολίτευση

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Ν. ΓΑΤΣΑΣ, Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ

Η αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, η βελτίωση του συστήματος ύδρευσης και η καθημερινότητα του πολίτη αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες των νεοεκλεγέντων δημάρχων, οι οποίοι ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διοίκηση των δήμων τους από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι δήμαρχοι Τεμπών Γιώργος Μανώλης, Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου (σ.σ.: ο κ. Ι. Κόκκουρας δεν μπόρεσε να απαντήσει) ανοίγουν τα χαρτιά τους στην «Ε» και απαντούν σε 4 κοινές ερωτήσεις για τη νέα εποχή στους Δήμους τους.

Στον Δήμο Τεμπών η διάδοχη κατάσταση φαντάζει «βελούδινη», ενώ στους Δήμους Ελασσόνας και Φαρσάλων, οι νέοι δήμαρχοι εμφανίζονται παραπονούμενοι για τη στάση των απερχόμενων δημάρχων.

Αναφορικά με την επιλογή των αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η τρόικα των δημάρχων καταλήγει σε επιλογές με βάση τα κριτήρια της γνώσης, της εμπειρίας και του ελεύθερου χρόνου που διαθέτει ο καθένας.

Όσον αφορά στην κυβερνησιμότητα των δήμων, ο Γ. Μανώλης μπορεί να έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, ωστόσο επιζητεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της αντιπολίτευσης, ο Ν. Γάτσας φέρεται να έχει συμφωνήσει με την παράταξη του Δ. Καρανίκα, ενώ ο Μ. Εσκίογλου μιλά για «την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλατύ και αρραγές μέτωπο».

 

Οι ερωτήσεις που έθεσε η «Ε» και στους τρεις δημάρχους:

1 . Έχετε ενημερωθεί για την κατάσταση που θα παραλάβετε την 1η Σεπτεμβρίου; Είδατε κάτι που σας ανησύχησε; Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους απερχόμενους;

2. Ποιες θα είναι οι πρώτες σας αποφάσεις-ενέργειες. Έχετε κάποιο «σχέδιο 100 ημερών»;

3: Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τους αντιδημάρχους-πρόεδρο Δ.Σ.;

4: Προφανώς το σχέδιο κυβερνησιμότητας του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου σας αφήνει ικανοποιημένο. Παρόλαυτα θα επιχειρήσετε κάποιο άνοιγμα στην αντιπολίτευση ή σε σύμβουλο αυτής, για συνεργασία;

 

Γιώργος Μανώλης:

Θα αξιοποιηθεί το σύνολο της παράταξης όχι μόνο η δημοτική ομάδα

2MANVLHS 4 8 2019

Την πρόθεσή του «να συνδράμουν στο έργο της Δημοτικής Αρχής από διάφορες θέσεις όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και το σύνολο των στελεχών της παράταξης» εκφράζει ο νέος δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο οποίος έχει ως άμεσες προτεραιότητες την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, με γνώμονα οι υπάλληλοι του δήμου να αξιοποιηθούν καλύτερα και τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης.

Όσον αφορά στη διάδοχη κατάσταση, αυτή φαίνεται να είναι «βελούδινη», καθώς, όπως αναφέρει ο Γ. Μανώλης «ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Κολλάτος εμφανίζεται πρόθυμος να μας ενημερώσει και να συνεργασθεί μαζί μας για το καλό του τόπου μας. Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη».

Τέλος, παρά το γεγονός ότι η παράταξη του Γ. Μανώλη διαθέτει την πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ., ο ίδιος «επιζητεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος), για να πορευτούμε όλοι μαζί».

Οι απαντήσεις του:

1.: Μετά την εκλογική νίκη του συνδυασμού μας οι συνεργάτες μου και εγώ πραγματοποιήσαμε επαφές με τους προϊσταμένους των τμημάτων και των επιχειρήσεων του δήμου μας και σε κάποιες περιπτώσεις παρουσία και του απερχόμενου δημάρχου και αντιδημάρχων, προκειμένου να ενημερωθούμε για τη στελέχωση των υπηρεσιών, την οικονομική κατάσταση, τις εντάξεις έργων και να ακούσουμε τα προβλήματα και τις προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με τη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου. Αυτό που αποκομίσαμε μέχρι σήμερα είναι ότι η κατάσταση του Δήμου Τεμπών θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Όπως καταλαβαίνετε, ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Σε σύντομη συνομιλία με τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Κολλάτο, από τα λεγόμενά του αντιλήφθηκα ότι είναι πρόθυμος να μας ενημερώσει και να συνεργασθεί μαζί μας για το καλό του τόπου μας. Βέβαια αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

2.: Όπως είπαμε και προεκλογικά, το πρώτο μέλημά μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, με γνώμονα οι υπάλληλοι του δήμου να αξιοποιηθούν εκεί που μπορούν να προσφέρουν περισσότερο και καλύτερα, όπως στη βελτίωση της καθημερινότητας. Ένα άλλο πρόβλημα που θα δώσουμε λύση είναι η ανεπίτρεπτη κατάσταση στην ύδρευση (αντλιοστάσια, δεξαμενές, επάρκεια νερού, δίκτυα ύδρευσης κ.λπ.). Επίσης μέλημά μας είναι η φροντίδα για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, με συναντήσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων θα επιδιώξουμε τη συνεργασία τους, έτσι ώστε να λάβουμε μαζί αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη και χρειάζεται η κάθε Κοινότητα.

3.: Η επιλογή μου για τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι μία απόφαση που θα συνδυάζει τις γνώσεις, την εμπειρία και τον ελεύθερο χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας, ώστε να προσφέρουν και να πετύχουν στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν. Όμως, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα συνδράμουν στο έργο της δημοτικής Αρχής από διάφορες θέσεις, ως πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη των νομικών προσώπων, των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων και επιτροπών του δήμου. Επίσης θα αξιοποιηθεί το σύνολο των στελεχών της παράταξής μας αλλά και κάθε δημότης και φορέας που έχει διάθεση για προσφορά.

4.: Αν και στον Δήμο Τεμπών δεν υφίσταται πρόβλημα κυβερνησιμότητας, επειδή η νέα Δημοτική Αρχή προέκυψε από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, κερδίζοντας την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, παρ’ όλα αυτά εμείς επιζητούμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος), για να πορευτούμε όλοι μαζί στον δύσκολο δρόμο της διεκδίκησης και της επιτυχίας. Το γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει επιτέλους να γίνουμε υπεύθυνοι και να αφήσουμε στην άκρη αγκυλώσεις του παρελθόντος και πικρίες. Ας μην έχουμε αυταπάτες, οι ευθύνες είναι τεράστιες, ο δρόμος δύσκολος και ανηφορικός, μόνο όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε για το καλό αυτού του τόπου που τόσο αγαπάμε.

 

Νίκος Γάτσας:

Έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με την

παράταξη του κ. Καρανίκα για συνδιοίκηση

3GATSAS 4 8 2019

«Προβληματισμένος» για την κατάσταση που θα παραλάβει την 1η Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται με δήλωσή του ο νέος δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, τη στιγμή που όπως καταγγέλλει «δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας από την απερχόμενη δημοτική αρχή». Όσον αφορά στις πρώτες του ενέργειες σαν δήμαρχος, αυτές θα είναι η υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και ενίσχυσης της διαχειριστικής τους επάρκειας. Η απόφαση για την επιλογή των νέων αντιδημάρχων θα συνδυάζει τις γνώσεις, την εμπειρία και τη διαθεσιμότητα των συμβούλων από άποψη χρόνου. Τέλος αποκαλύπτει, αναφορικά με την κυβερνησιμότητα του Δήμου Ελασσόνας, πως «ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με την παράταξη του κ. Δ. Καρανίκα για συνδιοίκηση και επίτευξη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο».

 

Οι απαντήσεις του:

1.: Γνωρίζω ότι η κατάσταση στην οποία θα παραλάβουμε τον Δήμο Ελασσόνας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Χαμηλή εισπραξιμότητα, μειωμένες χρηματοδοτήσεις, διαρροή στελεχιακού δυναμικού, καθυστερήσεις στις εντάξεις έργων, προβλήματα στην ύδρευση, την άρδευση και την αγροτική οδοποιία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση από τον κ. Ευαγγέλου, ενώ του ζήτησα να επισκεφτώ το Δημαρχείο ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές. Αντιλήφθηκα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας από την απερχόμενη διοίκηση. Ο κ. Ευαγγέλου συγκεκριμένα μου υποσχέθηκε να με ενημερώσει αρχές Αυγούστου, τελικά μου έστειλε επιστολή που μου προτείνει ενημέρωση στις 26 Αυγούστου, πέντε μόλις ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου, επικαλούμενος τις άδειες των προϊσταμένων. Είναι δυσάρεστο, αλλά αυτή η απροθυμία συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τη νέα διοίκηση και μπορεί να προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα του δήμου.

2.: Από τις πρώτες κιόλας ημέρες θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και ενίσχυσης της διαχειριστικής τους επάρκειας. Είναι βασικό για μας οι υπάλληλοι του δήμου να αξιοποιούνται εκεί που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα, έτσι ώστε ο Δήμος μας να εξασφαλίσει μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής και μεγαλύτερη ρευστότητα. Προχωράμε άμεσα στη συγκρότηση συνεργείων άμεσης επέμβασης σε τρεις τομείς του δήμου (βόρειο, κεντρικό, νότιο) για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την ανασύνταξη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την πρόληψη εκτάκτων φαινομένων. Παράλληλα, ενεργοποιούμε άμεσα τα συμβούλια κοινοτήτων, έτσι ώστε να λάβουμε μαζί αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η κάθε κοινότητα μέσα στο 2020.

3.: Η επιλογή μου για τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δ.Σ. είναι μία απόφαση που συνδυάζει τις γνώσεις, την εμπειρία και τη διαθεσιμότητα των συμβούλων από άποψη χρόνου. Εκτιμώ πάντως ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα συνδράμουν στο έργο της διοίκησης από διάφορες θέσεις, ως πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών του δήμου.

4.: Ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις μας με την παράταξη του κ. Δ. Καρανίκα για συνδιοίκηση και επίτευξη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως, στην περίπτωση του Δήμου Ελασσόνας οι νέες διατάξεις απλώς έρχονται να επιβεβαιώσουν την εξαίρεση από τον κανόνα. Το σύστημα της απλής αναλογικής παραμένει και μάς υποχρεώνει να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκτιμώ ωστόσο ότι κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιβάλλουν ορθά στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη και δημιουργικό ρόλο στο συμβούλιο. Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη.

 

 

Μάκης Εσκίογλου:

Ύδρευση και καθημερινότητα του πολίτη

και το θέμα της ύδρευσης οι προτεραιότητές μου

4ESKIOGLOY 4 8 2019

Εξίσου «προβληματισμένος από την προσπάθεια του απερχόμενου δημάρχου να υπερβεί τα στενά πλαίσια διοίκησης που ορίζει ο νομοθέτης από την ημέρα των εκλογών, μέχρι και την παράδοση της διοίκησης στη νέα δημοτική αρχή» δηλώνει και ο νέος δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου. Πρωταρχικό του μέλημα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και το πρόβλημα της ύδρευσης. Τέλος, ο νέος δήμαρχος Φαρσάλων, σχολιάζοντας την υπόθεση κυβερνησιμότητα και πλειοψηφία στον δήμο, τονίζει πως «είναι ανάγκη για να δημιουργήσουμε ένα πλατύ και αρραγές μέτωπο».

Οι απαντήσεις του.

1.: Από το πέρας της εκλογικής διαδικασίας οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε διαρκώς σε επαφή με υπηρεσιακούς παράγοντες στον δήμο, προκειμένου να αποκομίσουμε μία αρκούντως ικανοποιητική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, να δούμε τα προβλήματα και να ακούσουμε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου. Βέβαια απόλυτα ακριβής εικόνα θα αποκομίσουμε με την ανάληψη της διοίκησης στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Δε σας κρύβω ωστόσο πως μας προβλημάτισε η προσπάθεια από πλευράς του απερχόμενου δημάρχου να υπερβεί τα στενά πλαίσια διοίκησης που ορίζει ο νομοθέτης από την ημέρα των εκλογών, μέχρι και την παράδοση της διοίκησης στη νέα δημοτική αρχή.

2.: Αν κάτι εκτιμήθηκε περισσότερο από τους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο, θεωρώ πως αυτό είναι η διαύγεια και η μεστότητα στο πρόγραμμά μας. Δεν χαθήκαμε δηλαδή στη… «μετάφραση» δεκάδων ή και εκατοντάδων σελίδων με πλειάδα ζητημάτων, αλλά εστιάσαμε στον πυρήνα των προβλημάτων. Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα, θα επαναλάβω πως η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και το πρόβλημα της ύδρευσης, είναι τα πρώτιστα μελήματά μας.

3.: Αυτό φυσικά θα αποτελέσει μία συνεκτίμηση παραγόντων, με πρώτιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του κάθε συνεργάτη. Το μόνο σίγουρο είναι – όπως προείπα πολλάκις προεκλογικώς – πως θα αξιοποιηθεί το σύνολο των συνδημοτών που έχει διάθεση για προσφορά, γιατί η προσφορά δεν είναι μόνον στα οφίτσια.

4.: Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο οτιδήποτε αποπνέει δημοκρατία στη ζωή μας, αλλά πάντοτε εφόσον ο νομοθέτης έχει μεριμνήσει όχι μόνον για τη θεωρία, αλλά και για την πράξη. Έτσι, εκτιμώ πως ο «Καλλικράτης» ως έχει, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει με την εισαγωγή της απλής αναλογικής. Νομίζω πως η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζεται από τη νέα κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: Να δώσει δηλαδή μέσα από την απλή αναλογική, τη δυνατότητα σ’ εκείνους που επέλεξαν οι πολίτες, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο προτιμήθηκαν από την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που εσείς αποκαλείτε «άνοιγμα» εμείς το λέμε ανάγκη. Ανάγκη για να δημιουργήσουμε ένα πλατύ και αρραγές μέτωπο, μέσα από το οποίο θα δώσουμε τις μάχες για τα κοινά προβλήματα της επαρχίας Φαρσάλων.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Ρούστας

Σχετικά Άρθρα