Πανηγυρίζει η Μονή Δασοχωρίου Δεσκάτης

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2019 15:36

Πανηγυρίζει σήμερα και αύριο Τρίτη το ιστορικό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δασοχώρι Δεσκάτης, που ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ελασσώνος.

Σήμερα το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, ενώ αύριο το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Λίγα στοιχεία για το ιστορικό μοναστήρι του Δασοχωρίου Δεσκάτης:

Βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα όμορφη καταπράσινη τοποθεσία. Το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας (πριν από το 1797). Ήταν σε ακμή με σημαντικό αριθμό καλογέρων μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Λειτούργησε και ως «κρυφό σχολείο» στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στη Μονή εγκαταστάθηκε το αρχηγείο των Εγγλέζων τη δεκαετία του '40. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου οι Άγγλοι το χρησιμοποίησαν ως αποθήκη πυρομαχικών. Οι εικόνες λεηλατήθηκαν, το μοναστήρι ερειπώθηκε. Η επανίδρυση του μοναστηριού το έτος 2000 οφείλεται στη μοναχή Μαριάμ (ηγουμένη της Μονής), η οποία σήμερα συνεπικουρείται από δύο άλλες μοναχές που διακονούν στη γυναικεία αδελφότητα της Μονής.

Η κοινωνική προσφορά του μοναστηριού ήταν μεγάλη. Σήμερα, μετά την αναστήλωσή του(1998-2004), ο επισκέπτης μπορεί να δει το παλιό καθολικό μοναστήρι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ακόμη το παλαιό κτίριο με το αρχονταρίκι και το παρεκκλήσι.

Η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δασοχωρίου Δεσκάτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Δασοχώρι και 7 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Δεσκάτης. Το 1968 κτίσθηκε νέος ναός της Μονής, ο οποίος αντικατέστησε τον παλαιό. Να σημειωθεί ότι αυτός ο ναός κατεδαφίστηκε, λόγω σοβαρών ρηγμάτων, από τον καταστροφικό σεισμό του 1995 και στη θέση του κτίσθηκε νέος μεγαλοπρεπής, αφιερωμένος στη Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Παραπλεύρως του Καθολικού, υπάρχουν εσωτερικά παρεκκλήσια. Τα τελευταία χρόνια, στην ανατολική πλευρά της Μονής, κτίστηκε τριώροφη πτέρυγα. Στο εσωτερικό της νέας πτέρυγας υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass