Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πολεμικό Μουσείο» η αίθουσα τιμών της 1ης Στρατιάς

ΚΕΙΜΗΛΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2019 22:16
Αναπαράσταση χαρακώματος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), ο «Μεγάλος Πόλεμος», που έμεινε γνωστός στην ιστορία και ως ο Πόλεμος των Χαρακωμάτων». Το σύνολο των απωλειών του, σε αμάχους και στρατιώτες μαζί, έφτασε τις 18,6 εκατομμύρια ψυχές. Τα χαρακώματα ήταν στην ουσία τάφροι μικρού βάθους και λειτουργούσαν ως συστήματα υπόγειων διαβάσεων και διόδων για τους στρατιώτες. Είχαν μήκος δεκάδων χιλιομέτρων και αποτελούσαν για τους στρατιώτες το «σπίτι» τους για τεράστια χρονικά διαστήματα Αναπαράσταση χαρακώματος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), ο «Μεγάλος Πόλεμος», που έμεινε γνωστός στην ιστορία και ως ο Πόλεμος των Χαρακωμάτων». Το σύνολο των απωλειών του, σε αμάχους και στρατιώτες μαζί, έφτασε τις 18,6 εκατομμύρια ψυχές. Τα χαρακώματα ήταν στην ουσία τάφροι μικρού βάθους και λειτουργούσαν ως συστήματα υπόγειων διαβάσεων και διόδων για τους στρατιώτες. Είχαν μήκος δεκάδων χιλιομέτρων και αποτελούσαν για τους στρατιώτες το «σπίτι» τους για τεράστια χρονικά διαστήματα

Σε «Πολεμικό Μουσείο» μετατράπηκε η πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα τιμών της 1ης Στρατιάς. Με δέκα προθήκες που αναφέρονται σε ισάριθμες ιστορικές περιόδους, οι επισκέπτες μπορούν να δούνε κειμήλια, φωτογραφίες και ντοκουμέντα της στρατιωτικής ιστορία της χώρας, υλικό που συγκεντρώθηκε είτε από το αρχείο της 1ης Στρατιάς, είτε από δωρεές και μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Πολεμικό Μουσείο.

Την ανακαινισμένη αίθουσα εγκαινίασε κατά την προχθεσινή του επίσκεψη, σε μια λιτή τελετή, ο υπουργός Άμυνας Νίκ. Παναγιωτόπουλος, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥπΕΘΑ και του διοικητή της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγου Κων. Φλώρου.

Η ανακαίνιση, που σχεδιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο και πραγματοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από προσωπικό της 1ης Στρατιάς με ελάχιστο κόστος, «μεταμόρφωσε» την αίθουσα τιμών που χρονολογείται από το 1968 και είναι γνωστή με αφορμή εκδηλώσεις συνδεδεμένες με την ιστορία της Στρατιάς.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης της αίθουσας, «Αίθουσα Τιμών Αντιστράτηγος Ιωάν. Τζανιδάκης» όπως μετονομάσθηκε το 2017 στη μνήμη του Ι. Τζανιδάκη έγιναν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις (φωτισμός, τοιχοποιία, αντικατάσταση ψευδοροφής κ.λπ.) προκειμένου να αναδειχθούν οι θεματικές προθήκες.

ΠΕΡΙΟΔΟΙ

Οι ιστορικές περίοδοι που απεικονίζονται και τα αντικείμενα που εκτίθενται στις 10 θεματικές προθήκες αφορούν: Στην Αρχαία Ελλάδα, στην Επανάσταση του 1821, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Ρίμινι –Κορέα - Ελ Αλαμέιν, στην Κύπρο, αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα.

Στις προθήκες κατά μήκος των δύο πλευρών της αίθουσας, σταχυολογικά εκτίθενται μέρος της πολύχρονης στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδας όπου οι επισκέπτες μπορούν να δούνε πρωτότυπα και αντίγραφα κειμηλίων των διαφόρων ιστορικών περιόδων, φωτογραφίες και ντοκουμέντα αναφοράς σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της χώρας.

Η νέα ανακαινισμένη αίθουσα τιμών της Στρατιάς απέκτησε και «εκθεσιακό - μουσειακό» χαρακτήρα, προσφέροντας στη Λάρισα ένα μικρό αλλά πλούσιο για το είδος του, «Πολεμικό- στρατιωτικό» Μουσείο. Στις προθέσεις του διοικητή της Στρατιάς είναι η αίθουσα αυτή να αποτελέσει χώρο επίσκεψης, κυρίως μαθητών σχολείων αλλά και συλλόγων.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ

Τους επισκέπτες της αίθουσας, μια από τις μεγαλύτερες υποδομών του Στρατού Ξηράς, «υποδέχεται ως οικοδεσπότης» έφιππος ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο Θεσσαλός «Μαύρος Καβαλάρης», προσωνύμιο που του αποδόθηκε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, για «τα σπάνια χαρίσματά του, ως μαχητής και ως Διοικητής του ιστορικού «Έφιππου Ευζωνικού Αποσπάσματος», του γνωστότερου ως 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, του φόβου και τρόμου των Τούρκων, που το αποκαλούσαν «Seytan Asker” (το ασκέρι του διαβόλου) και τον Διοικητή του Kara Seytan (Μαύρο Σατανά)».

Πρόκειται για μεγέθυνση λιθογραφίας εποχής, της οποίας το πρωτότυπο βρίσκεται από φέτος στο γραφείο του Διοικητή της 1ης Στρατιάς. Δεξιά και αριστερά του Στρατηγού Πλαστήρα, με χρονολογική σειρά έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες των διατελεσάντων διοικητών της Στρατιάς.

 Στην απέναντι πλευρά της αίθουσας κατασκευάστηκε διόραμα, στο οποίο απεικονίζεται σε πραγματικό μέγεθος, χαράκωμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με εκθέματα και μικροαντικείμενα της εποχής, που παρουσιάζει όσο είναι δυνατόν τις συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι μαχόμενοι στον επονομαζόμενο «πόλεμο των χαρακωμάτων», αφού το κυρίαρχο στοιχείο του πολέμου, ιδιαίτερα στο Δυτικό Μέτωπο, ήταν τα χαρακώματα και η δύσκολη επιβίωση σε αυτά, όπου οι μαχόμενοι εκτός από τα πυρά και τις οβίδες, είχαν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, τη λάσπη, τις ασθένειες και κάθε είδους κακουχία του πολέμου.

 

Β.Κ.

Gallery άρθρου