«Τρέχει» η προσπάθεια αναγέννησης της Ι. Μονής «Παλαιοκαρυάς» Κρανέας

*Θεμελιώθηκε το έργο ανοικοδόμησης της ανατολικής πτέρυγας του μοναστηριού *Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων: «Γεγονός ιστορικής σημασίας, καθώς σηματοδοτεί την αναγέννηση της Ιεράς Μονής μετά από έναν αιώνα περίπου ερήμωση, εγκατάληψης, καταστροφής» * Εκκληση για οικονομική ενίσχυση του έργου

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2019 22:06

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Στον δρόμο της αναγέννησής της βρίσκεται η ιστορική Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «Παλαιοκαρυάς» Κρανέας Ελασσόνας, αφού άρχισε και επίσημα το έργο της ανοικοδόμησης της Ανατολικής πτέρυγας της Μονής.


Πρόσφατα, σε λιτή τελετή μπήκε ο θεμέλιος λίθος του μεγάλου έργου από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.
Παρόντες στην τελετή ήταν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ιερείς, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Ευαγγ. Παναγιώτου και Αστ. Στούπας, ο πρ. δήμαρχος Αντιχασίων Αθαν. Καλιακούδας, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής απόδημοι Κρανιώτες, κ.ά.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος: μετά από μακροχρόνια προσπάθεια και γραφειοκρατικές διαδικασίες, με το υπ΄ αριθμ. 27/23/16.4.2019 έγγραφο του Κεντρικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής(ΚΕΣΕΑ) της Ιεράς Συνόδου και της υπ’ αριθμ. 47076/28.6.2019 προέγκρισης της ΥΔΟΜ Ελασσόνας παρέχεται η δυνατότητα ανοικοδομήσεως της ανατολικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «Παλαιοκαρυάς» Κρανέας. Η άδεια ανοικοδομήσεως έρχεται ως συνέχεια της από δεκαετίας συντάξεως σχετικής μελέτης υπό τη δημαρχία του τότε δημάρχου του Καποδιστριακού Δήμου Αντιχασίων κ. Αθαν. Καλιακούδα.
Και η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η έγκριση αδείας ανοικοδομήσεως της πτέρυγας της Ι. Μονής τυγχάνει γεγονός ιστορικής σημασίας, καθώς σηματοδοτεί την αναγέννησιν της Ιεράς Μονής μετά από έναν αιώνα περίπου ερημώσεως, εγκαταλείψεως και καταστροφής. Για τη χορήγηση της τελικής εγκρίσεως δόμησης, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, από όλους τους εμπλεκομένους φορείς.
Σήμερα βρισκόμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να αρχίσουμε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, για το οποίο ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα περατωθεί σύντομα».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, με σχετική του επιστολή απευθυνόμενος προς τους κατοίκους της Κρανέας και τους απόδημους Κρανιώτες, ανάμεσα στα άλλα, τονίζει:
«Όπως όλοι σας θα γνωρίζετε, προ δύο περίπου ετών είχε συσταθεί ερανική επιτροπή για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της Ιεράς Μονής. Η ανταπόκριση των ανθρώπων ήταν αυθόρμητη και ενθουσιώδης. Το ποσόν το οποίο συγκεντρώθηκε, μας δίδει τη δυνατότητα να καλύψουμε τα έξοδα μόνον της αρχικής φάσεως του κτιρίου(βάσεις, πέλματα) χωρίς να επαρκεί για την ολοκλήρωση του σκελετού.
Το έργο δεν χρηματοδοτείται από κάποιον κρατικό φορέα ή από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αλλά αποκλειστικά από την αγάπη των ανθρώπων και κυρίως των κατοίκων της Κρανέας και των παρεπιδημούντων. Για τον λόγο αυτό απευθύνω προς όλους σας τη θερμήν μου παράκλησιν να ενισχύσουμε εκ νέου την προσπάθεια, η οποία έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από αναμονή, κόπους και αγωνία τόσων ετών. Είναι η ιστορική στιγμή που ο καθένας μας είτε από το υστέρημα ή το περίσσευμά του θα συμβάλλει για την αναγέννηση της Ιεράς Μονής και θα συγκαταριθμηθεί στους σύγχρονους κτήτορας αυτής.
Προσωπικά επιθυμώ να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω την ελπίδα μου ότι το έργο το οποίο ξεκινήσαμε όλοι μαζί, σύντομα να περατωθεί προς αποκατάστασιν της ιστορίας και της ιεράς μνήμης όλων των Κρανιωτών προγόνων μας».
Σε σχετική του δήλωση ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου υπογραμμίζει:
«Η κατασκευή της νέας πτέρυγας της Ι. Μονής Παλαιοκαρυάς Κρανέας Ελασσόνας ξεκινάει και οι δημότες έχουν αποδείξει πως πάντοτε ανταποκρίνονται στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Από την πλευρά μας ως Δήμος θα προσπαθήσουμε μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού να εντάξουμε το έργο σε κάποιο πρόγραμμα, ενώ θα είμαστε δίπλα στην Εκκλησία όπως σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας». Τέλος, υπενθυμίζονται τα στοιχεία του λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας, που αφορά στα έργα της Ι. Μονής «Παλαιοκαρυάς» Κρανέας:
Αρ. Λογαριασμού: 341/296506-27
ΙΒΑΝ: GR6401103410000034129650627

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass