Αντάμωσαν για 14η φορά οι Νιβολιανίτες

Πλήθος κόσμου το βράδυ του Σαββάτου στο πανέμορφο, ορεινό και δροσερό Μεγαλόβρυσο

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2019 22:00

(ΑΓΙΑ Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Μεγαλόβρυσο της Αγιάς, το 14ο Αντάμωμα Νιβολιανιτών.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού και τον Δήμο Αγιάς, με τη βοήθεια της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοβρύσου και της ταβέρνας «Νιβόλιανη», αλλά και την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει τη συνάντηση των απανταχού Mεγαλοβρυσιωτών και τη σύσφιξη των σχέσεών τους.
Μεγάλο πλήθος κόσμου γέμισε κάθε σπιθαμή της τεράστιας πλατείας σ’ ένα πολύωρο γλέντι που κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους δύο μουσικών σχημάτων με την Αθηνά Πολυμέρου στο τραγούδι, τον Αχιλλέα Χειμωνά στο τραγούδι και στο μπουζούκι, τον Δημήτρη Μιχαλέ στο κλαρίνο, τον Σπύρο Πολύμερο στο τραγούδι και στην κιθάρα και τον Αχιλλέα Μοχλούλη στα πλήκτρα. Τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους Παναγιώτη Καραβιδέ, καταχειροκροτήθηκαν στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Καππαδοκίας και της Ηπείρου.
Εντυπωσιακή ήταν επίσης, και απέσπασε ευμενή σχόλια απ’ όλους, μεγάλη έκθεση με παλιές φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού, αλλά και η προσπάθεια συλλογής λαογραφικού υλικού στο κτίριο που κάποτε στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του συλλόγου Μιλτιάδης Χατζούλης κι ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευάγγελος Λάμπρου.
Ο κ. Χατζούλης καλωσόρισε τους Νιβολιανίτες που ξανάσμιξαν, τους φίλους και τους επισκέπτες του χωριού που θέλησαν να χαρούν και να διασκεδάσουν κι αυτοί στο αντάμωμα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συντελεστές που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ευάγγελος Λάμπρου, δοθείσης της ευκαιρίας, ευχαρίστησε τους συγχωριανούς για την πρόσφατη επανεκλογή του κι αναφέρθηκε σ’ αυτά που γίνονται ή προγραμματίζονται να γίνουν από τη Δημοτική Αρχή και την Κοινότητα για το καλό του χωριού. Μίλησε για αρδευτικά έργα, για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, για λιμνοδεξαμενές, αλλά και για την προσπάθεια να γίνει ο δρόμος που θα συνδέει το Μεγαλόβρυσο με τα παράλια, έργο με έτοιμη μελέτη, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που αναμένει τον χαρακτηρισμό του από δασικό σε επαρχιακό για να ξεκινήσει. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης της στέγης του παλιού σχολείου που είναι από το 1930 και στην πρόθεση να αλλαχτεί ριζικά η παιδική χαρά με χρηματοδότηση που αναμένεται από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Τέλος, αποκάλυψε πως το εγκαταλελειμμένο ποδοσφαιρικό γήπεδο θα μετατραπεί σε γήπεδο 5Χ5 με χορτάρι, φωταγώγηση και περίφραξη και φυσικά δεν παρέλειψε να πει δυο λόγια για το τεράστιο έργο του φράγματος στη θέση «Μπελμά» που αναμένει τη χρηματοδότησή του για να ξεκινήσει και ν’ αλλάξει ριζικά την εικόνα όχι μόνο του Μεγαλοβρύσου αλλά και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής.
Στα χορευτικά, που συμμετείχαν, δόθηκαν αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής. Τα βραβεία επέδωσε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Βασίλης Σμυρλής και παρέλαβαν για τον σύλλογο του Ομορφοχωρίου η αντιπρόεδρός του Μάρα Παναγιωτοπούλου και για τον «Μιλτιάδη Δάλλα» ο πρόεδρός του Βασίλης Βαλάρης.
Την παρουσίαση του προγράμματος της βραδιάς, της λαχειοφόρου, των δωροθετών αυτής και των χορηγών, έκανε ο γραμματέας του συλλόγου, Βασίλης Γκουράβας, ο οποίος αναφέρθηκε, από τη μια στην ανάγκη στήριξης του συλλόγου και των δράσεών του μέσω των συνδρομών ή μέσω χορηγιών και, από την άλλη στην ανάγκη στήριξης της προσπάθειας, που ξεκίνησε από πέρυσι, δημιουργίας λαογραφικού μουσείου για το οποίο ήδη έχει συγκεντρωθεί αρκετό και σπουδαίο υλικό με υπεύθυνο συλλογής και καταγραφής τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Χρυσόστομο Λάμπρου. Τον χώρο, μάλιστα, όπου φυλάσσεται και εκτίθεται το υλικό, επισκέφθηκε και θαύμασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, η οποία τίμησε με την παρουσία της το φετινό αντάμωμα.
Ο κ. Γκουράβας αναφέρθηκε, τέλος, και στις δύο επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου για τον μήνα Αύγουστο.
Πρώτη, αυτή του εορτασμού της Παναγίας στις 14 και 15 Αυγούστου. Η γιορτή της, ως γνωστό, γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων και των πολλών παραθεριστών του χωριού στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ανάγεται στον 13ο αιώνα, βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού κι εκεί τον εσπερινό και τη θεία λειτουργία θα τελέσει ο π. Ιωάννης Ολαέρου. Όπως είναι καθιερωμένο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, θα προσφέρει κέρασμα με τσίπουρο και λουκούμι σε όλους τους εκκλησιαζόμενους. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Αγιάς. Το καθολικό είναι ένας τρίκλιτος ναός με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, που διατηρεί στο ιερό εξωτερικά την πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία του 13ου αιώνα. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 1639.
Δεύτερη εκδήλωση θα είναι την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ, στην πλατεία. Πρόκειται για ένα πάρτι με δίσκους βινυλίου και είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Ένα μουσικό ταξίδι με νοσταλγία σε εποχές που πέρασαν ζωντανεύοντας στιγμές περασμένων δεκαετιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass