Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε ορκίζονται περιφερειάρχης - δήμαρχοι

Πανηγυρικές τελετές εντός του Αυγούστου σε ΔΩΛ και Δημοτικά Καταστήματα στον ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2019 20:20

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί οι τελετές ορκωμοσίας των νέων δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων καθώς και του περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους

την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί:
- Την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα γίνει η ορκωμοσία του επανεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και όλων των περιφερειακών συμβούλων.
- Στον ίδιο χώρο θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 11 το πρωί η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη, του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών των κοινοτήτων.
Θα έχουν προηγηθεί:
- Την Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των προέδρων των κοινοτήτων και των κοινοτικών συμβούλων, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμοθέου.
- Την Κυριακή 25 Αυγούστου θα γίνει η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικόλαου Γάτσα, των νεοεκλεγέντων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, και των εκλεγέντων προέδρων κοινοτήτων.Η ορκωμοσία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα θεάτρου Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη στην Ελασσόνα.
Στην τελετή της ορκωμοσίας θα παραστεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων, ο οποίος θα τελέσει τον καθιερωμένο αγιασμό.
- Την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στον χώρο του «Αντλιοστασίου» στο Μακρυχώρι, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, παρουσία του μητροπολίτη Λάρισας κ. Ιερώνυμου.
- Την Πέμπτη 29 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί δύο ορκωμοσίες: Του νέου δημάρχου Τυρνάβου κ. Ιωάννη Κόκουρα, και των νεοεκλεγέντων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, στις 7 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Τυρνάβου.
Και του δημάρχου Κιλελέρ Αθανασίου Νασιακόπουλου και των νεοεκλεγέντων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκαιας.
Και στις δύο τελετές θα παραστεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.
- Τέλος η δημοτική αρχή Αγιάς θα ορκιστεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Αντωνίων της Αγιάς. Ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ακριβής ώρα.
ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΕΛΕΤΩΝ
Ειδική ρύθμιση για τους χώρους όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των Αιρετών του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφίστηκε προχθές, ως τμήμα Τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την παρ.1 του αρ.52 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το αρ. 40 του Κλεισθένη, «ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι Κοινότητας και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο: “Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου”».
Μέχρι προχθές, η παρ. 2 του ίδιου άρθρου αρ. 2 του ν.3852/2010 όριζε πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του Δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.
Με την τροπολογία συμπληρώθηκε η ανωτέρω διάταξη, ώστε η ορκωμοσία να μπορεί επιπροσθέτως να γίνει «ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου».
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην ορκωμοσία, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος εκείνος δημόσιος χώρος, ώστε να μπορούν -κατά το δυνατόν- περισσότεροι πολίτες να παρακολουθήσουν την εν λόγω διαδικασία.
Αντίστοιχη ρύθμιση ψηφίστηκε και για την ορκωμοσία του περιφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων.
Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε η παρ. 2 του αρ.154 του ν.3852/2010 και πλέον ορίζει πως η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα της Περιφέρειας ή σε άλλο δημόσιο κτίριο ή σε κατάλληλο δημόσιο χώρο εντός των διοικητικών ορίων της έδρας της Περιφέρειας, σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα περιφερειάρχη.