Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καυτή» η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου

ΕΡΧΕΤΑΙ 40ΑΡΙ ΑΥΡΙΟ ΕΝΩ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 37 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2019 22:10

«Καμίνι» που βράζει είναι τις τελευταίες ημέρες η Λάρισα και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Με τον υδράργυρο σκαρφαλωμένο σταθερά πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου, η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου θα είναι ιδιαίτερα θερμή, με αποκορύφωμα την αυριανή ημέρα που αναμένεται η Λάρισα να ψηθεί και πάλι με 40άρι.

Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος κ. Πάνος Αρχοντής μιλώντας στην «Ε» σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες τόσο στη Λάρισα όσο και στα παράλιά της, με εξαίρεση κάποιες σποραδικές μπόρες τον Δεκαπενταύγουστο στα ορεινά.

Αναλυτικότερα, για σήμερα προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Οι άνεμοι στο εσωτερικό της πεδιάδας θα πνέουν από ανατολικές νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 μποφόρ και στα θαλάσσια βόρειοι 4-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Βόλο, τα παράλια Λάρισας και τις Σποράδες από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Η πρόγνωση της υπόλοιπης εβδομάδας διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

Προβλέπεται ηλιόλουστος και ζεστός καιρός με τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά με μικρή πιθανότητα στα ορεινά του Ολύμπου να σημειωθούν πρόσκαιρες μπόρες ή καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο εσωτερικό της πεδιάδας θα πνέουν νοτιοανατολικοί 2 μποφόρ και στα θαλάσσια νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα από 23 έως 39/40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Βόλο, τα παράλια και τις Σποράδες από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αρχικά προβλέπεται ηλιόλουστος καιρός, σταδιακά όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά τμήματα θα σημειωθούν σποραδικές πρόσκαιρες μπόρες. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές καθώς και στα παράλια, τη Μαγνησία και τις Σποράδες ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι στο εσωτερικό ανατολικοί 3 μποφόρ και στα θαλάσσια αρχικά βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και στροφή αυτών σε νοτιοανατολικούς στα 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα από 23 έως 37/38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Βόλο, τα παράλια και τις Σποράδες από 25 έως 33/34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Προβλέπεται ηλιόλουστος καιρός με ανάπτυξη νεφώσεων τις μεσημεριανές ώρες που στα ορεινά θα δώσουν πρόσκαιρες σποραδικές μπόρες.

Οι άνεμοι στο εσωτερικό ανατολικοί 2 μποφόρ και στα θαλάσσια αρχικά βορειοδυτικοί 5 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα από 22 έως 36-37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Βόλο, τα παράλια και τις Σποράδες από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το Σάββατο ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με εξαίρεση και πάλι τα ορεινά τμήματα όπου και θα σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες καθώς και στις Σποράδες κυρίως τις πρωινές ώρες με τη θερμοκρασία το μεσημέρι να φτάνει και τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας (για τα παράλια και τα νησιά περίπου 3 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία).

Ενώ τέλος για την Κυριακή προβλέπεται ηλιοφάνεια απ' άκρη σ' άκρη με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα ανέλθει στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου (για τα παράλια και τα νησιά 3 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία). Για οποιαδήποτε αλλαγή και καιρική ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το καιρικό blog της Θεσσαλίας meteoagia.blogspot.com

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Ιπποκράτης» οι πολίτες θα πρέπει κατά τη διάρκεια του καύσωνα να παίρνουν προστατευτικά μέτρα. Συγκεκριμένα:

-Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

-Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλά τον αερισμό του κεφαλιού.

-Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.

-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.

-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο.

-Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στον λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.

-Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.

-Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.

-Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

-Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, ψυχιατρικά, νεφρικά, διαβητικοί κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών.

Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ

Τα νεογνά θα πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφριά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.λπ.

Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Επειδή η μετατροπή του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προτιμότερη είναι η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.

Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση.

Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για  την καθημερινή τους φροντίδα.

 

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Gallery άρθρου