Βυθιζόμενα κολονάκια στους πεζόδρομους

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ 14 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2019 22:00

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ξεκινούν στο Κέντρο της Λάρισας οι εργασίες για να τοποθετηθούν βυθιζόμενα κολονάκια στις πρώτες 14 διασταυρώσεις – εισόδους πεζοδρόμων.

Πρόκειται για το «σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους» που εγκαθιστά ο Δήμος Λαρισαίων σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι πεζόδρομοι, ενώ ήδη ολοκληρώθηκαν στο Δημαρχείο οι εργασίες για την εγκατάσταση του Κέντρου Διαχείρισης.

Μετά από καθυστέρηση περίπου δύο ετών, με αφορμή γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναβολές, ο Δήμος Λαρισαίων κάνει ένα ουσιαστικό βήμα έτσι ώστε τον ερχόμενο Οκτώβριο – όπως σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Αστικής Ανάπτυξης, Δημ. Μαβίδης – να «έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε συνολικά 43 σημεία εισόδου πεζοδρόμων, στο ιστορικό και εμπορικό Κέντρο, οι πεζόδρομοι να λειτουργήσουν υπό έλεγχο και έτσι να αποδοθούν στους πολίτες».

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βελτίωσης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Λαρισαίων, με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και ιδίους πόρους του Δήμου. Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής - πέραν των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων στο πεζοδρομημένο Κέντρο - είναι η υλοποίηση του συστήματος να αποτελέσει παράλληλα τη «βάση» έξυπνων εφαρμογών προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη.

Το «σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους» θα ελέγχει τη διέλευση οχημάτων στους πεζόδρμους ενώ σε χώρο του Δημαρχείου θα λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Πεζοδρόμων, το οποίο θα «συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και θα δίνει εντολές για το άνοιγμα του συνόλου του εξοπλισμού πρόσβασης, θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο».

Το σύστημα αποτελείται «από βυθιζόμενους στυλίσκους τοποθετημένους σε κάθε πρόσβαση, οι οποίοι θα ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Περιλαμβάνει επίσης «εξοπλισμό τηλεπαρακολούθησης, που θα αποτελείται από ειδικές κάμερες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν ή ζητούν δικαίωμα πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο».

ΕΡΓΑ

Η ανάδοχος εταιρεία με βάση και τη μελέτη σκοπιμότητας, ενημέρωσε τον Δήμο Λαρισαίων για τα 14 σημεία όπου θα ξεκινήσουν τα έργα – στις 26 Αυγούστου - για να τοποθετηθούν τα κολονάκια. Αναλυτικότερα οι εργασίες θα γίνουν στις εξής διασταυρώσεις:

Παπακυριαζή και Παπαναστασίου, Κουμουνδούρου και Μεγ. Αλεξάνδρου, Ασκληπιού και Μανδηλαρά, Πατρόκλου και Παναγούλη, Κούμα και 28ης Οκτωβρίου (και προς τις δύο κατευθύνσεις), Κούμα και Λ. Κατσώνη, Ηφαίστου και Μανωλάκη, Πανός και Κύπρου, Λαπιθών και Βενιζέλου, Βύρωνος και Δήμητρας (και προς τις δύο κατευθύνσεις) και τέλος, Παπαναστασίου και Μεγ. Αλεξάνδρου (και προς τις δύο κατευθύνσεις).

Να διευκρινισθεί ότι τα συνολικά 43 σημεία πεζοδρόμων, όπου θα τοποθετηθούν κολονάκια είναι κατανεμημένα ένθεν - κακείθεν της οδού Κύπρου, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών, η ανάδοχος εταιρεία θα παρακολουθεί την εφαρμογή για την επόμενη διετία.

 

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass