Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μάτια γάτας» σε δρόμους της Λάρισας

ΝΕΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2019 22:04

Φωτεινές ακτίνες, προβάλλουν μέσα στη νύχτα, σε διάφορα σημεία οδοστρωμάτων της Λάρισας, τραβώντας τα βλέμματα των οδηγών, ως μαγνήτης.

Είναι τα λεγόμενα «μάτια της γάτας» ή ανακλαστήρες οδοστρώματος, που αστράφτουν μέσα στη νύχτα και προειδοποιούν τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν.

Με διακεκομμένο ρυθμό λάμψης, ώστε να γίνονται άμεσα αντιληπτά, τραβούν τα βλέμματα των διερχόμενων οδηγών αλλά και πεζών, οι οποίοι τις πρώτες μέρες τα παρατηρούσαν απορημένοι.

Πρόκειται για ένα νέο πρόσθετο μέτρο ασφάλειας, για την κίνηση των οχημάτων, το οποίο βρίσκεται σε σημεία με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Οι ανακλαστήρες οδοστρώματος (μάτια γάτας) τοποθετούνται στους δρόμους κυρίως σαν συμπληρωματική σήμανση των διαγραμμίσεων.

Ο σκοπός τους είναι μέσω οπτικής ειδοποίησης, να προειδοποιούν τους διερχόμενους οδηγούς για την επικινδυνότητα του σημείου όπου έχουν τοποθετηθεί.

Μάλιστα, συμπεράσματα που προέκυψαν από τη λειτουργία τους σε δρόμους αστικών κέντρων, μαρτυρούν ότι «μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα, αφού ο φωτισμός που εκπέμπουν υπερκαλύπτει όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Ως εκ τούτου, για μεγαλύτερη ασφάλεια στην οδήγηση μέσα στην πόλη, να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, στα μάτια της γάτας!

 

 

Λ. Κισσάβου