Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επαρχία Ελασσόνας γιόρτασε την «Παντάνασσα»

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΕ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΙ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2019 22:00

 «Ο Γλυκασμός των Αγγέλων, των Θλιβομένων η Χαρά...».

«Η Παναγία είναι η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας, το «χαροποιόν πένθος», η «χαρμόλυπη» μας, «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις»!

Αυτά «κατέθετε» με την ανεπανάληπτη γραφίδα του πριν πολλά χρόνια ο Φώτης Κόντογλου για την Παναγία και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, θείας κατάνυξης και συγκίνησης εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες (…ιδιαίτερα μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και φέτος την «καλοκαιρινή Πασχαλιά», τη δική τους… καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το δικό τους «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου, την Κοίμηση της Παναγιάς.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονο θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και σε μικρά και μεγάλα χωριά της γύρω περιοχής.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας όσο και στο Λιβάδι και την Τσαριτσάνη.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Τετάρτη απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πολλοί ιερείς και διάκονοι.

Στο Θείο Κήρυγμά του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα:

«Τα 3 αστέρια της Θεοτόκου συμβολίζουν την αγνότητά της, την υπακοή και την ταπείνωσή της και την αγάπη της. Τιμούμε την Παντάνασσα. Την πάντων Βασίλισσα. Η Παναγία είναι η Βασίλισσα όλου του κόσμου. Και όχι βασίλισσα έτσι όπως την κατανοούμε εμείς για μερικά χρόνια σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, αλλά βασίλισσα των ουρανών που το όνομά της κρατάει εδώ και 2.000 χρόνια. Η Βασίλισσα που στο όνομά της έχουν χτιστεί χιλιάδες παλάτια. Παλάτια λέμε τις εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα εξωκλήσια, μία ολόκληρη χερσόνησος, το Άγιον Όρος. Χιλιάδες τέτοια παλάτια έχουν χτιστεί στο όνομά της. Προστρέχουμε πάντα κοντά της για να της πούμε τα προβλήματά μας, κάθε στεναγμό, αυτό που μας βασανίζει στην καθημερινότητά μας. Και αυτή με τη μητρική της αγάπη έρχεται και μας αγκαλιάζει πάντα, μας σκεπάζει με την αγάπη της.

Όλοι υμνούν και δοξάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Θεοτόκος είναι η στοργική μητέρα του Θεού, η μητέρα όλων των χριστιανών, η γλυκυτάτη Μητέρα μας, η Δέσποινα του κόσμου. Η Θεοτόκος όχι μόνο εκοιμήθη αλλά και ανέστη. Γίνεται μεσίτρια για χάρη όλων των ανθρώπων, των πονεμένων παιδιών. Η Παναγία είναι υπεράνω όλων των Αγίων. Αγιάστηκε όλη η ύπαρξή της. Παναγία ταπεινή, ολιγομίλητη, ασκήτρια όλο τον χρόνο της ζωής επάνω στη γη. Το έργο της δεν ήταν να προβληθεί η ίδια. Η Παναγία ήταν ένας ηγιασμένος άνθρωπος. Στο πρόσωπό της βλέπουμε τη μητέρα όλων των ανθρώπων. Είναι αυτή που σκεπάζει όλο τον κόσμο. Η Παναγία όλα αυτά τα 2.000 χρόνια βρίσκεται θρονιασμένη στις ψυχές των ανθρώπων. Με θαύματα και δωρεές που έδωσε στον κόσμο. Είναι αυτή που μεσιτεύει για όλους μας. Είναι η καλή μητέρα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, είναι η ελπίδα των χριστιανών.

Βρισκόμαστε εδώ, στην ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης, στη δική μας Παναγία, που στέκεται σε όλους μας στήριγμα, οδηγός, καταφύγιο και προστάτης μας, δίνοντας δύναμη, ελπίδα και παρηγορία».

Μετά τις 9 το βράδυ, αφού εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας (κάτω από τους ήχους των ταλάντων και σημάντρων που χτυπούσαν οι μοναχές της αδελφότητας της Μονής και ψαλμωδιών από χορό ιεροψαλτών, με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά), η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από τον χώρο του Μοναστηριού.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Νίκος Γάτσας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής χθες Πέμπτη, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Πάντως, εξαιρετικά μεγάλη ήταν και φέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμα χρονιά. Ενδεικτικό της μεγάλης προσέλευσης ήταν πως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των επισκεπτών ξεκινούσαν από τις παρυφές του λόφου, που «φιλοξενεί» την Παναγία Ολυμπιώτισσα (…στην αρχή του δρόμου, που οδηγεί στο Μοναστήρι!) και απλώθηκαν και προς την άλλη πλευρά, στον δρόμο που οδηγεί προς τον Δρυμό και τη διασταύρωση για Κοζάνη – Κατερίνη.

ΛΙΒΑΔΙ

Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας, γιόρτασε και φέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στον φερώνυμο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Πλήθη πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες και συμμετείχαν στην Περιφορά του Επιταφίου της Παναγιάς. Στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία χθες ανήμερα της Παναγίας χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Το Λιβάδι κατακλύστηκε από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο, με εμφανή την παρουσία δεκάδων «απόδημων» Λιβαδιωτών.

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Λαμπρός ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοί της, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Περιφορά του Επιταφίου ενώ χθες ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Τσαριτσάνης, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς των ενοριών της Τσαριτσάνης.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ανάλογες θρησκευτικές - πολιτιστικές - παραδοσιακές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική Ι. Μονή της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και βέβαια στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με έντονο το στοιχείο της συμμετοχής στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια που ακολούθησαν, εκατοντάδων επισκεπτών.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα