Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κραυγή αγωνίας για τον κόμβο Πυργετού

ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ-ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΝ/ΝΟ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 22:06

Κοινή παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή για τον κόμβο Πυργετού κάνουν οι δήμαρχοι Τεμπών και Αγιάς, κ. Κώστας Κολλάτος και κ. Αντώνης Γκουντάρας.

Οι δύο δήμαρχοι με επιστολή τους αρχικά ενημερώνουν τον υπουργό για το πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Κάνουν, επίσης, λόγο για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην προσβασιμότητα των τουριστών και των πολιτών γενικότερα σε μια μεγάλη περιοχή του νομού Λάρισας . Επίσης στο πλήγμα που δέχεται ο αγροτικός κόσμος των Δήμων Τεμπών και Αγιάς, αλλά και ίδια η Κοιλάδα των Τεμπών.

Αναλυτικότερα η κοινή επιστολή των δύο δημάρχων Τεμπών και Αγιάς κ. Κώστα Κολλάτου και κ. Αντώνη Γκουντάρα έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο υλοποίησης της εργολαβίας Μαλιακός - Κλειδί και της ολοκλήρωσης των Σηράγγων των Τεμπών, πλησίον του σταθμού Διοδίων Πυργετού, έχει κατασκευαστεί κόμβος - ημικόμβος ή αλλιώς κόμβος «μονόπλευρης» εξυπηρέτησης.

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ημικόμβου είναι δυνατή η είσοδος - έξοδος από την ΠΑΘΕ των κινούμενων οχημάτων από και προς Αθήνα, όχι όμως των κινούμενων από και προς Θεσσαλονίκη.

Όπως καταλαβαίνετε έχει επιφέρει σωρεία αρνητικών επιπτώσεων σε πολλαπλούς τομείς, όχι μόνο εντός των περιορισμένων ορίων των Δήμων Τεμπών και Αγιάς αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα των βορειανατολικών περιοχών του Ν. Λάρισας καθώς κάτοικοι, παραθεριστές και επισκέπτες των παραλιών των Δήμων Τεμπών και Αγιάς, κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα Βόρεια της χώρας, θα πρέπει να ακολουθούν δαιδαλώδεις διαδρομές σε παράπλευρες οδούς περιορισμένου πλάτους και ορατότητας και αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Το αποτέλεσμα θα είναι η προσπάθεια αποφυγής αυτής της οδικής οδύσσειας και η σταδιακή απομόνωση των περιοχών που αποτελούν τον σημαντικότερο τουριστικό πυρήνα του Νομού Λάρισας.

-Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα το δέχεται η αγροτική οικονομία της περιοχής, καθώς η μεταφορά αγροτικών προϊόντων και κυρίως από το Δέλτα του Πηνειού προς τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο εξαγώγιμα σε ευρωπαϊκές χώρες, θα γίνεται με τις δυσμενείς οδικές συνθήκες που προαναφέρθηκαν με αποτέλεσμα το κόστος μετακίνησης να φτάνει σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων χάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, εν μέσω μιας σκληρής και ήδη αποδυναμωμένης αγοράς.

-Το τρίτο μεγάλο πλήγμα το δέχεται η Κοιλάδα των Τεμπών, μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, πολιτικής και ιδιαίτερης θρησκευτικής ιστορίας καθώς οι εκ βορρά επισκέπτες που θα επιθυμούν να διέλθουν από την ομώνυμη Κοιλάδα, θα πρέπει να προνοήσουν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ σε κόμβο της Πιερίας και να ακολουθήσουν δύσκολες διαδρομές.

Η σταδιακή αποφυγή του οδικού Γολγοθά προς κέρδος χρόνου και ταλαιπωρίας ταξιδιωτών έχει οδηγήσει σε τουριστική απονέκρωση της Κοιλάδας. Την ίδια υποβάθμιση έχουν υποστεί και άλλοι τουριστικοί προορισμοί όπως είναι η κοινότητα Αμπελακίων, τα ορεινά θέρετρα της περιοχής, καθώς και τα παράλια των Δήμων Αγιάς και Τεμπών.

Κύριε υπουργέ μετά τη λειτουργία των σηράγγων και την παράκαμψη των Τεμπών, είναι προφανές ότι η φυσιογνωμία της Κοιλάδας παίρνει άλλο χαρακτήρα. Για να μπορέσει, όμως, να δώσει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Τεμπών και Αγιάς, θα πρέπει να κατασκευαστεί ολοκληρωμένος κόμβος στο ύψος του Πυργετού.

Μετά από συνεχείς συσκέψεις με τον γενικό γραμματέα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών της προηγούμενης κυβέρνησης, εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις και υποσχέσεις ότι με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας των αναλογικών διοδίων θα υπάρξει η δυνατότητα κατασκευής του ολοκληρωμένου κόμβου ως νέο έργο. Και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής του νέου έργου από την κοινοπραξία M/C, υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ έχει δρομολογηθεί από τον Απρίλιο του 2016 (ΦΕΚ 83 ΑΑΠ/2016) η διαδικασία των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων. Επιθυμούμε την επίσπευση διαδικασιών κατασκευής του ολοκληρωμένου αμφίπλευρου κόμβου που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναπτυξιακή προοπτική των δύο Δήμων και της ευρύτερης περιοχής».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σχετικά Άρθρα