Συγκαλεί τους επικεφαλής αναζητώντας συναινέσεις

Αύριο Τρίτη στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης - Οι νέες προτεραιότητες - Σ. Βούλγαρης και Ντ. Διαμάντος στο νέο σχήμα της Δημοτικής Αρχής - Σίγουρος και ο Γ. Σούλτης

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2019 20:01

Εβδομάδα έντονων διεργασιών και διαβουλεύσεων στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αναδειχθεί το στίγμα της πολιτικής και να διαμορφωθεί το σχήμα της δημοτικής αρχής για την επόμενη τετραετία ξεκινά από αύριο και θα κορυφωθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου με την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Ωδείο.


Οι μειωμένοι ρυθμοί του δημοτικού μηχανισμού, ιδιαίτερα του πολιτικού προσωπικού του εξαιτίας του καλοκαιριού, έδωσαν την ευκαιρία στον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη να έχει διαδοχικές συναντήσεις και επαφές με τους συνεργάτες του αλλά και μέλη της δημοτικής του ομάδας για τη νέα τετραετία και τις προγραμματικές θέσεις με ιεράρχιση των προτεραιοτήτων. Και αυτά μέσα από το πρίσμα των πολιτικών συνεργασιών που επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο παρά τις παρεμβάσεις και τις ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης προκειμένου οι δήμαρχοι να μπορούν να "κυβερνήσουν" τους δήμους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των δήμων όπου οι δήμαρχοι δεν διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία λόγω της απλής αναλογικής.
Αναζητώντας συνεργασίες και ευρύτερες συναινέσεις για τα μεγάλα τουλάχιστον θέματα της πόλης, ο κ. Καλογιάννης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της οποίας θα αναλύσει το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για την επόμενη τετραετία.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Λαρισαίων αναμένεται να ζητήσει από τους επικεφαλής -συμβάλλοντας στην ενότητα της πόλης- τη συναίνεσή τους για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της πόλης και ειδικότερα στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, που έχουν προετοιμαστεί ήδη από την προηγούμενη τετραετία. Στόχοι που επιτυγχάνονται σύμφωνα με την αντίληψη της δημοτικής αρχής μέσα από ευρείες πλειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Καλά πληροφορημένες πηγές στο Δημαρχείο αναφέρουν πως η συνάντηση θα γίνει στο Δημαρχείο αύριο Τρίτη, καθώς από τις πρώτες διερευνητικές επαφές φέρεται να είναι διαθέσιμοι όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων.
Άγνωστο παράλληλα παραμένει το ενδεχόμενο αν ο δήμαρχος Λαρισαίων προχωρήσει και σε κατ’ ιδίαν επαφές και συναντήσεις με κάποιους από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για την επιδίωξη συνεργασίας για τη διοίκηση του Δήμου, προοπτική για την οποία υπήρξε έντονη φημολογία την προηγούμενη εβδομάδα.
Από το περιβάλλον του δημάρχου πάντως διαμηνύεται σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση να προχωρήσουν διαβουλεύσεις για συνδιοίκηση του Δήμου όπως συνέβη στην περίπτωση του Δήμου Ελασσόνας με τη συμφωνία Γάτσα-Καρανίκα. Χωρίς πάντως να αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάληψης και άλλων πρωτοβουλιών από την πλευρά του δημάρχου για την εξασφάλιση συνεργασιών και συναινέσεων με στόχο την ενότητα της πόλης.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Παράλληλα, ο κ. Καλογιάννης θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με μέλη της δημοτικής του ομάδας με βάση τον σχεδιασμό, καταγράφοντας θέσεις και απόψεις για τις προτεραιότητες της ομάδας. Υψηλά στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής φαίνεται να είναι η ψηφιακή εποχή και τα θέματα της καθημερινότητας όπως αποδεικνύει και η ειλημμένη απόφαση του δημάρχου να αποτελέσουν το αντικείμενο των δύο νέων αντιδημαρχιών.
Η νέα αντίληψη στην αυτοδιοίκηση περί "έξυπνης πόλης" κερδίζει συνεχώς έδαφος με τη ραγδαία ανάπτυξη νέων εφαρμογών και ο Δήμος Λαρισαίων δεν επιθυμεί να μείνει ουραγός στις επενδύσεις για το μέλλον της πόλης, ενώ η αντιμετώπιση των μικρών προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη αποτελεί "στοίχημα" για κάθε πολιτική αρχή τις τελευταίες δεκαετίες.
Η δημιουργία των δύο νέων αντιδημαρχιών, όπως έχει ήδη αποκαλύψει με δημοσίευμά της η "Ε", σηματοδοτεί την ανάγκη των συγχωνεύσεων για τις υπόλοιπες 6 αντιδημαρχίες με τον δήμαρχο να εξετάζει σοβαρά τις εισηγήσεις για συγχώνευση του Πρασίνου με την Καθαριότητα και της Πολεοδομίας με αυτή των Τεχνικών Έργων.
Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο υφίστανται:
* Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
* Αντιδημαρχία Καθημερινότητας και Αστικής Ανάπτυξης
* Αντιδημαρχία Οικονομικών
* Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής
* Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος
* Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών
* Αντιδημαρχία Πρασίνου, Αμαξοστασίου και Πολιτικής Προστασίας
* Αντιδημαρχία Λεσχών Πολιτισμού και Βιβλιοθηκών.

ΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ
Όσον αφορά στο σχήμα της νέας δημοτικής αρχής φαίνεται ότι τα πάντα είναι ανοιχτά καθώς η επιλογή των προσώπων εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο σχήμα της νέας δημοτικής αρχής που απαρτίζεται από τους 8 αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, θα έχουν παρουσία οι "νέοι" δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Σωτήρης Βούλγαρης και Ντίνος Διαμάντος, ενώ βέβαιη θεωρείται και η παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Σούλτη, που αποτελεί όχι μόνο τον αρχιτέκτονα της Συμπαράταξης από την ίδρυσή της αλλά και στυλοβάτη του έργου της δημοτικής αρχής την προηγούμενη τετραετία.
Εκτός των τριών αλλά και άλλων τριών, η επιλογή των οποίων φαίνεται να αποκλείεται εξαιτίας των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων, οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης διεκδικούν μια θέση στο σχήμα της νέας δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο να αξιολογεί τη συνολική τους παρουσία, το έργο και την προσφορά τους την προηγούμενη τετραετία, τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες που θα τεθούν, λαμβάνοντας υπόψη και τη σειρά εκλογής τους στις εκλογές του προηγούμενου Μαΐου.
Συνεργάτες του δημάρχου σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο κ. Καλογιάννης θα καταλήξει στο νέο σχήμα πιθανότατα μέχρι το Σάββατο, ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να αποκλείουν μικρή παράταση για την ανακοίνωση μέχρι την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του προέδρου και των μελών του προεδρείου.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass