Η απλή αναλογική ωφελεί τη συναίνεση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ - ΕΥΝΟΪΚΑ ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2019 22:44

Ωφελημένο δείχνει να βγαίνει το συναινετικό κλίμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου με εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής.

Μπορεί αυτή τη φορά ο δήμαρχος και η παράταξή του να μην διαθέτουν ανεξέλεγκτη πλειοψηφία, ωστόσο η διάθεση για συνεργασία με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις εμφανίζεται ισχυρή. Επιβάλλεται άλλωστε από τα πράγματα, καθώς η παράταξη του Απ. Καλογιάννη διαθέτει 21 έδρες από τις 49 του δημοτικού συμβουλίου που ορκίζεται το ερχόμενο Σάββατο. Χθες, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα η συνάντηση του Απ. Καλογιάννη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Οι υποσχέσεις του δημάρχου για συνεργασία σε μόνιμη βάση έγιναν δεκτές με θετικά σχόλια από τους συνομιλητές του που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του. Ειδικότερα, στο γραφείο του δημάρχου προσήλθε χθες το μεσημέρι η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, καθώς και οι επικεφαλής των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων Παναγιώτης Γούλας, Νίκος Γαμβρούλας και Κων/νος Βαϊούλης, ενώ απουσίασε ο Πέτρος Κρίκης, παρότι στην επαφή που είχε με τον δήμαρχο είχε δείξει ενδιαφέρον για τη συνάντηση. Στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε με την απλή αναλογική, ο δήμαρχος κατέθεσε πρόταση τριών σημείων που θα διευκολύνει τη συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα οδηγεί ευκολότερα στη λήψη από κοινού αποφάσεων. Πρώτον, να προηγείται προπαρασκευαστική συνάντηση εκπροσώπων των παρατάξεων πριν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεύτερον, να συγκαλείται συνάντηση των επικεφαλής με τον δήμαρχο όταν προκύπτουν ζητήματα και τρίτον, να επιδιωχθεί συμμετοχή και της αντιπολίτευσης με προτάσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος κάθε έτους. Ενδεικτικό του καλού κλίματος και των αμοιβαίων αγαθών προθέσεων η πρόταση του Απ. Καλογιάννη να υπάρξει η δυνατότητα ολιγόλεπτων χαιρετισμών απ’ όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων στην τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου το Σάββατο, πρόταση που έγινε δεκτή.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση από το γραφείο Τύπου του Δήμου, αναφέρεται: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με τις αλλαγές που επέφερε ο «Κλεισθένης» και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων εξέφρασε στην τοποθέτησή του την ελπίδα και την ανάγκη κατά τη νέα δημοτική περίοδο να διαμορφωθεί κλίμα ενότητας στο Δημοτικού Συμβούλιο, τουλάχιστον για τις μεγάλες διεκδικήσεις της πόλης και τα έργα που αλλάζουν το αστικό της περιβάλλον. Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με αυτό τον στόχο ο κ. Καλογιάννης πρότεινε να δρομολογηθούν, σε μόνιμη βάση, προπαρασκευαστικές συναντήσεις εκπροσώπων των παρατάξεων πριν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα προετοιμάζονται τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν. Η διεξαγωγή των προπαρασκευαστικών συναντήσεων θα γίνεται με ευθύνη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση της συζήτησης στις συνεδριάσεις. Παράλληλα, ο δήμαρχος δήλωσε ανοικτός και στη διεξαγωγή τακτικών συσκέψεών του με τους επικεφαλής των παρατάξεων όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Επίσης, ο κ. Καλογιάννης ειδικά σε ό, τι αφορά στα κορυφαία ζητήματα του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος κάθε έτους, ζήτησε από τις παρατάξεις να συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωσή τους καταθέτοντας εγκαίρως προτάσεις και παρατηρήσεις, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης και ενσωμάτωσής τους στις τελικές προτάσεις της δημοτικής αρχής».

Ο ΠΑΝ. ΓΟΥΛΑΣ

«Είναι θετική κάθε πρωτοβουλία που στόχο έχει τη συνεννόηση και την καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ‘’ΠΡ. ΑΞΙ.’’ Παναγιώτης Γούλας, επισημαίνοντας: «Όπως είχα τονίσει και προεκλογικά, η νέα Δημοτική Αρχή θα μας βρει μαζί της σε κάθε απόφαση που παράγει θετικά αποτελέσματα για την πόλη και τους πολίτες, αλλά και απέναντι στην αντίθετη περίπτωση. Το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζεται από τη βίαιη νομοθετική παρέμβαση της νέας Κυβέρνησης, που προσπαθώντας να διορθώσει τις προβληματικές διατάξεις του «Κλεισθένη», δημιούργησε ένα διοικητικό μόρφωμα, που ενισχύει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, παραμορφώνει την ψήφο των πολιτών και οδηγεί σε ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης, όπου ενισχύονται υπέρμετρα οι αρμοδιότητες των μικρών και απολύτως ελεγχόμενων – διά νόμου – επιτροπών, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτό είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Η επίκληση της συναίνεσης ή της ενότητας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αν η λειτουργία της νέας Δημοτικής Αρχής δεν καταδεικνύει ότι έχει κατανοήσει την ανάγκη τους. Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, η πρότασή μας για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και την ουσιαστική συμμετοχή όχι μόνο των δημοτικών παρατάξεων, αλλά των πολιτών σ’ αυτόν, έχει κατατεθεί και περιμένει την ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής. Στην πράξη θα φανεί άλλωστε η πραγματική διάθεση της Δημοτικής Αρχής για συνεργασία…».

Ο Ν. ΓΑΜΒΡΟΥΛΑΣ

«Η ‘’Ορμή Ανανέωσης’’ εκφράζει μια διαφορετική λογική και κουλτούρα, την οποία απέδειξε προεκλογικά και θα συνεχίζει να την αποδεικνύει έως το τέλος της θητείας», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Γαμβρούλας, σημειώνοντας: «Σήμερα ακούσαμε τον δήμαρχο κ. Καλογιάννη να μας εκφράζει την επιθυμία του για συνεργασίες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και για διαρκή διάλογο μεταξύ των παρατάξεων. Είναι κάτι το οποίο έχουμε τονίσει και εμείς επανειλημμένα: Επιθυμούμε τις συνεργασίες οι οποίες όμως πραγματοποιούνται με όρους πολιτικού διαλόγου και πολιτικών προτάσεων επάνω στο τραπέζι και όχι με όρους συναλλαγής. Η παράταξή μας, λοιπόν, θα στηρίξει και θα συμπράξει με προτάσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των άλλων παρατάξεων, οι οποίες βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας συνεχώς τις δικές της προτάσεις προς βελτίωση των υπολοίπων. Η ‘’Ορμή Ανανέωσης’’ όμως είναι μια παράταξη πρωτοπόρα και όχι μια παθητική προσπάθεια, η οποία είτε θα στηρίζει απλώς είτε θα διαφωνεί. Έχει ήδη οργανώσει ομάδες εργασίας αποτελούμενες από δεκάδες νέους εξειδικευμένους ανθρώπους και μέσω αυτών θα παρεμβαίνει συνεχώς και θα φέρνει προς συζήτηση προτάσεις τόσο για τα μεγάλα θέματα που ήδη έχει αναδείξει, όσο και για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, τα οποία θεωρεί το ίδιο σημαντικά. Έχει όμως και θεσμικό καθήκον να κατακρίνει ό,τι θεωρεί πως έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών και όποτε χρειαστεί θα είναι εκεί δυναμικά για να τονίσει την αντίθεσή της. Ελπίζουμε τόσο η παράταξη της Δημοτικής Αρχής όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις να διατηρήσουν το θετικό κλίμα συνεργασίας που σήμερα επέδειξαν, ώστε από κοινού να μπορέσουμε να πάμε τη Λάρισα στα επόμενα βήματα που έχει ανάγκη. Καλή θητεία σε όλους μας».

Ο ΚΩΝ. ΒΑΪΟΥΛΗΣ

«Μένει να αποδειχθεί αν οι καλές προθέσεις για συνεργασία θα έχουν και αντίκρισμα στην πράξη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της παράταξης ‘’Λαρισαίων Κοινόν’’. «Ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουμε στις ευχές και θα εμπεδωθεί πνεύμα συνεργασίας για το καλό της πόλης», συμπλήρωσε ο Κων. Βαϊούλης.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass