Παράδοση προεδρίας της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής

ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 20ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ SEEBRIG ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2019 15:00

Με τον εορτασμό της 20ής επετείου από την ίδρυση, το 1999, της Ταξιαρχίας Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης SEEBRIG (South Eastern Europe Brigade) συμπίπτει η τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας της Συντονιστικής Επιτροπής - Πολιτικοστρατιωτικής Διευθύνουσας Επιτροπής επί των δράσεων της πρωτοβουλίας Υπουργών Εθνικής Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης (SEDM-CC/PMSC).

Η τελετή θα γίνει σήμερα στις 18:00, στο Στρατόπεδο «Σχοινά» στον Τύρναβο όπου εδρεύει η SEEBRIG. Η προεδρία της SEDM-CC/PMSC θα παραδοθεί από τον Έλληνα πρέσβη, Ελευθέριο Αγγελόπουλο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρός της για την περίοδο 2017 -2019, στον αντίστοιχο Αλβανό πρέσβη, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της για την επόμενη διετία (2019- 2021).

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αντιπρόσωποι από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη ΝΑ Ευρώπης (Multinational Peace Force South Eastern Europe – MPFSEE), από το NATO καθώς και άλλες αντιπροσωπείες.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό, η έδρα της Ταξιαρχίας το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να μεταφερθεί από τον Τύρναβο στο Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Η Συμφωνία για τη δημιουργία Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης ΝΑ Ευρώπης (Agreement on Multinational Peace Force South-Eastern Europe – MPFSEE) υπογράφηκε στα Σκόπια στις 26 Σεπτεμβρίου 1998. Η υπογραφή ήταν το αποτέλεσμα της συμφωνίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αλλά και της δέσμευσής τους να συνεισφέρουν στην τοπική ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και στην καλλιέργεια καλών σχέσεων γειτνίασης ανάμεσά τους.

Κατόπιν τούτου δημιουργήθηκε η Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG) από 7 συμμετέχοντα Έθνη [Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία (αποχώρησε από τη συμφωνία το 2015), Β. Μακεδονία, Ρουμανία και Τουρκία] στις 31 Αυγούστου 1999 στο Πλόβντιβ, Βουλγαρία όπου και παρέμεινε ως το 2003. Στη συνέχεια το στρατηγείο της ταξιαρχίας φιλοξενήθηκε στην Κωνστάντζα, Ρουμανία (2003 – 2007), στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (2007 – 2011) και τέλος στον Τύρναβο (2011 έως τώρα). Το καλοκαίρι του 2020 το στρατηγείο της Ταξιαρχίας θα μεταφερθεί στο Κουμάνοβο, Β. Μακεδονία.

Η παρούσα δομή της ταξιαρχίας περιλαμβάνει στρατεύματα δυνάμεως περίπου 5.000. Οι στρατιωτικές Μονάδες που προσκολλούνται στη SEEBRIG παραμένουν στις παρούσες θέσεις τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό κοινή υπαγωγή για ασκήσεις και επιχειρήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των συμμετεχόντων Εθνών και υπό τη διεύθυνση και συντονισμό της Πολιτικοστρατιωτικής Διευθύνουσας Επιτροπής επί των δράσεων της πρωτοβουλίας Υπουργών Εθνικής Άμυνας ΝΑ Ευρώπης [Politico-Military Steering Committee (PMSC)].

Οι πιθανές αποστολές που δύναται να αναλάβει η Ταξιαρχία είναι:

- Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης (Peace Support Operations)

- Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Humanitarian Assistance Operations)

- Eπιχειρήσεις Αποτροπής Συγκρούσεων (Conflict Prevention)

- Επιχειρήσεις Αποκατάστασης Καταστροφών (Disaster Relief Operations).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass