Κοσμοσυρροή σε Αγιώτικο Πανηγύρι και 24η Γιορτή Μήλου

Το βράδυ του Σαββάτου στον εορτασμό των πολιούχων της Αγιάς Αγίων Αντωνίων και στην τελετή έναρξης των πολυήμερων εκδηλώσεων

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2019 20:24

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου που από νωρίς το απόγευμα κατέκλυσε στην Αγιά κάθε γωνιά του κέντρου της και τον Ιερό Ναό των πολιούχων θαυματουργών Αγίων Αντωνίων, Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, όπου συμμετείχαν με κατάνυξη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη τους, κι επισημαίνοντας πως «είμαστε στη γιορτή που συνδυάζει την παραγωγικότητα της γης μας με την ελευθερία μας, στη γιορτή που φέρνει την παράδοση στο σήμερα και μας ενώνει με το αύριο» ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου την έναρξη του ετήσιου τοπικού ιστορικού πανηγυριού, της 24ης κατά σειρά Γιορτής Μήλου και των πολυήμερων πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν και θα διαρκέσουν ως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.


Της ομιλίας του δημάρχου προηγήθηκαν ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και το θείο κήρυγμα από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, όπως και η περιφορά των ιερών εικόνων στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.
Στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κάλεσε τον κόσμο να χαρεί το πανηγύρι. Τόνισε πως πλήθος έργων, που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, σύντομα θ’ αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής και θα συντελέσουν αποφασιστικά στην παραμονή σ’ αυτή των νέων ανθρώπων, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Μίλησε για έργα αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης, για τη στήριξη της μηλοκαλλιέργειας και των άλλων πολλών προϊόντων που παράγει ο τόπος. Κάλεσε δε τους αγρότες να συνεταιριστούν, να συνεχίσουν να δημιουργούν Ομάδες Παραγωγών και να εκμεταλλεύονται Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά.
Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, κατά σειρά η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κι ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καλαμπάκας.
Η κ. Λιακούλη αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ημέρας και της γιορτής, όπως και στη δυναμική της μηλοπαραγωγής και του τόπου γενικότερα. Χαρακτήρισε την Αγιά ως περιοχή πέντε αστέρων. «Το ένα» όπως είπε «της δημιουργίας, το δεύτερο της ιστορίας, το τρίτο της δράσης, της αντίστασης και των αγώνων, το τέταρτο του νεωτερισμού και της καινοτομίας, ενώ το πέμπτο είναι αυτό που οδηγεί μέσα από καινοτόμες δράσεις σε νέους δρόμους τους νέους ανθρώπους ανοίγοντας καινούργια μονοπάτια και στην ιστορία και στην παραγωγή». «Πολιτικά» τόνισε «βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι που για να περάσουμε οριστικά την πολύχρονη κρίση απαιτείται ένα οδικός χάρτης, όπου το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας θα πρέπει να έχει ως βάση τη ραχοκοκαλιά που είναι η δυναμική αγροτική παραγωγή». «Χρειαζόμαστε ένα οραματικό σχέδιο ανασυγκρότησης» τόνισε κι ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό της υποσχόμενη να είναι δίπλα στους αγώνες των Αγιωτών για προκοπή κι ανάπτυξη.
Ο κ. Κόκκαλης εξήγησε πως με συντονισμένες προσπάθειες μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε το μήλο Αγιάς να γίνει αποδεκτό σε μεγάλες αγορές του πλανήτη, όπως αυτή τη Ινδίας, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία τα πολυσύνθετα προβλήματα στη διεθνή διπλωματική σκηνή – όπως το ρωσικό εμπάργκο – πίεζαν αφόρητα πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα με υψηλή εξαγωγιμότητα. Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε, επίσης, στην έναρξη των διαδικασιών αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας πως «η ολοκλήρωση αυτής της δρομολογηθείσας αλλαγής θα σημάνει και την αντιμετώπιση των καιρικών προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ολοένα και περισσότερο οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, καθώς ο νέος κανονισμός θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των παραγωγών ιδιαίτερα υπό τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή».
«Ευελπιστούμε» κατέληξε «η νέα κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις σκέψεις να παραδώσει την αγροτική ασφάλιση στους ιδιώτες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς».
Ο κ. Καλαμπάκας μετέφερε τις ευχές του περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού για καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια είναι αρωγός στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής κι έδωσε την υπόσχεση ότι από την πλευρά της θα εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής.
Τις ομιλίες ακολούθησε βράβευση του μαθητή του Γενικού Λυκείου Αγιάς Χρήστου Μποτζιόρλου που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια μεταξύ των συνυποψήφιών του από το Επαγγελματικό και Γενικό Λύκειο Αγιάς που διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Του απονεμήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμπάτσα το «Βραβείο Ευαγγέλου Κ. Καραμπάτσα» και χρηματικό ποσό που συνοδεύει αυτό και διατίθεται από τα παιδιά του αείμνηστου εκπαιδευτικού.
Εν συνεχεία, έγιναν τα εγκαίνια της Γιορτής, ξεναγήθηκαν οι επίσημοι στα περίπτερα της έκθεσης που για δεύτερη συνεχή φορά στήθηκε δίπλα στην Κεντρική πλατεία και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν τους από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς.
Στα περίπτερα προβάλλεται η διατροφική αξία του μήλου, η καλλιέργεια, η τυποποίηση, η εμπορία του και δράσεις συλλόγων και συνεταιρισμών.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Δημότσιος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος των Στρατιωτικών Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) Σγος Θωμάς Ντιντιός, η πρώην δήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Χριστούλα, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, διευθυντές υπηρεσιών και πλήθος κόσμου. Παρών ήταν κι ο δήμαρχος Δήμου Αθηένου της Κύπρου, Κυριάκος Καρεκλάς, που αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στην περιοχή ως επικεφαλής κυπριακής αποστολής που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Yourope» στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Αγιάς κι άλλοι Δήμοι της Ευρώπης.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass