Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καταγραφή των δεσποζόμενων θα «εξαφανίσει» τα αδέσποτα ζώα

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2019 22:04
Η κ. Ρούλα Γιαβούρολου και οι φίλοι της… Η κ. Ρούλα Γιαβούρολου και οι φίλοι της…

«Η καταγραφή των δεσποζόμενων σκυλιών θα λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων». Αυτή είναι η βασική πρόταση φιλοζωικών οργανώσεων, που απευθύνουν χρόνια τώρα στους αρμόδιους φορείς, αναμένοντας τις ενέργειές τους, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Με αφορμή τις υποσχέσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς, όπου θα κληθούν να κάνουν τις προτάσεις τους φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας, το θέμα των αδέσποτων επανέρχεται στην επιφάνεια και θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα και τους δήμους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων μεταφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα επισήμανε: «Υπάρχει μια συνολική ανάγκη να ξαναδούμε και έχω ήδη ζητήσει από την Κοινωνία των Πολιτών, από φιλοζωικές οργανώσεις να μας κάνουν προτάσεις για ένα συνολικό σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αφορά στα ζώα συντροφιάς.

Οι προηγούμενες προτάσεις που είχανε γίνει ήταν εκτός τόπου και χρόνου και προφανώς μπορεί να θεωρείται φορολογικό τεκμήριο το να έχει κάποιος ένα ζώο συντροφιάς, γιατί είχαν ακουστεί και αυτά στο πλαίσιο της προηγούμενης διαβούλευσης.

Και βέβαια η αρμοδιότητα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αρμοδιότητα είναι βασικά στους δήμους και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά θα υπάρχει μια συνολική στρατηγική για το ζήτημα αυτό, για το οποίο έχουμε μεγάλη προσωπική ευαισθησία.

Και ό,τι κάνουμε, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με το πολύ ζωντανό φιλοζωικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα μας.

Θα πάρουμε τις απόψεις όλων και θα έχουμε επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους, με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο Υπουργείο Εσωτερικών».

ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

Θετική κρίνει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα στο Υπουργείο Εσωτερικών η επικεφαλής του δραστήριου «Πυρήνα Αδέσποτων», των Εθελοντών Ενεργών Πολιτών Ελασσόνας, κ. Ρούλα Γιαβούρολου, ερωτηθείσα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Η κ. Γιαβούργλου υποστηρίζει ότι «ευνοεί την άμεση χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων προς τους δήμους της χώρας -που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό το θέμα – ώστε να προβούν με την ανάλογη ταχύτητα στην υλοποίησή τους».

Δηλώνει ότι η πρόταση του «Πυρήνα Αδέσποτων», για να επαλειφθεί το πρόβλημα των αδέσποτων, είναι η «καταγραφή των δεσποζόμενων σκυλιών», καθώς όπως υποστηρίζει «τα περισσότερα αδέσποτα είναι ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι σε περίπτωση αναγκαστικής καταγραφής των δεσποζόμενων, το φαινόμενο αυτό θα εξαλειφθεί, αφού θα ανακαλύπτεται άμεσα ο υπαίτιος της εγκατάλειψης του ζώου, και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Αρκεί και οι δήμοι, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω σε αυτό το θέμα».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ