Έτοιμη η σύμβαση για τη βελτίωση του δρόμου από Καράγιωργα έως Συκούριο

* ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ * ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2019 22:00

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης για τη βελτίωση της ΠΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από το τμήμα από ισόπεδου κόμβου Καράγιωργα έως τον αντίστοιχο του Συκουρίου, θα υπογράψει αύριο Δευτέρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον ανάδοχο εργολάβο.

Η υπογραφή της παραπάνω μελέτης, συνολικού μήκους αρτηρίας περί τα 1,50 χλμ. σε συνδυασμό με την εκπόνηση της μελέτης που είναι σε εξέλιξη και αφορά στον δρόμο από την 110 ΠΜ ως την Καράγιωργα έρχεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και προγραμματισμό της Περιφέρειας για την ουσιαστική και συνολική αναβάθμιση της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσ/νίκης.

Υπενθυμίζεται πως το κομμάτι του δρόμου από τον κόμβο Καράγιωργα (στο ύψος των περιφερειακών ΕΛΤΑ) ως τον κόμβο Συκουρίου ανήκει στον Δήμο Λαρισαίων, αλλά για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες η Περιφέρεια επιτάχυνε τις διαδικασίες σύνταξης της μελέτης, ώστε να ακολουθήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση.

Η υπό ανάθεση μελέτη χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δ. Λαρισαίων της ΠΕ Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελεί συνέχεια της ολοκληρωμένης εργολαβίας με τίτλο «Κατασκευή Λεωφόρου Καραμανλή Λάρισας (παλαιά Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης από την οδό Διγενή μέχρι την οδό Βαρδουσίων)» και των υπό κατασκευή εργολαβιών με τίτλους: α) «Λεωφόρος Καραμανλή: Κατασκευή Οδικού Τμήματος από Ι/Κ Βόλου έως Ι/Κ Αγιάς και β) «Λεωφόρος Καραμανλή: Κατασκευή Οδικού Τμήματος από Ι/Κ Βόλου έως τη χιλιομετρική θέση 5+690.

Στον τεχνικό σχεδιασμό της Περιφέρειας προβλέπεται ο δρόμος να έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένες κατευθύνσεις, με την κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα (φωτ.). Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι παρόδιες ιδιοκτησίες και οι οικονομικές δραστηριότητες είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός παράπλευρων οδών εκατέρωθεν της αρτηρίας. Επίσης στο φυσικό αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνεται και η τροποποίηση της υφιστάμενης ισόπεδης διασταύρωσης της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό για Συκούριου (Ι/Κ Συκουρίου). Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες.

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στη σκοπιμότητα του έργου αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην «Ε» ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, τονίζοντας τα εξής:

Η βελτίωση του υφιστάμενου τμήματος από τον κόμβο Καράγιωργα έως τον κόμβο Συκουρίου που αποτελεί εναλλακτική διαδρομή του αυτοκινητόδρομου της ΠΑΘΕ-Τεμπών χρήζει αναβάθμισης για λόγους οδικής ασφάλειας (υψηλός αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων), ενώ παράλληλα θα εξυπηρετήσει ταχύτερα και ασφαλέστερα τις τοπικού και υπερτοπικού ενδιαφέροντος κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής. Ο οδικός άξονας χαρακτηρίζεται: α)από υψηλό αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών του Δήμου Λάρισας, β)από σημαντικό φόρτο οχημάτων από και προς Αθήνα/Θεσσαλονίκη με σημαντικό ποσοστό βαρέων και γ) από έντονη παρόδια δόμηση εγκαταστάσεων εμπορικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα με πρόσβαση στην υφιστάμενη που επιβάλλει την κατασκευή παραπλεύρων οδών.

Η υπάρχουσα κατάσταση της οδού δεν ανταποκρίνεται τόσο στους σημερινούς κυκλοφοριακούς φόρτους, όσο και στους νέους κανονισμούς περί μελετών οδοποιίας. Η ανάγκη συνεπώς επικαιροποίησης των χαρακτηριστικών της οδού είναι επιτακτική, ώστε να βελτιωθεί η οδός. Η υπογραφή της μελέτης συνιστά την αρχή για την ουσιαστική και συνολική αναβάθμιση της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσ/νίκης. Επιμένουμε στην πολιτική μας να επενδύουμε στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και στο περιφερειακό δίκτυο με προγραμματισμό και συνεργασίες» καταλήγει ο Κων. Αγοραστός. 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass