Χρέος η αποτροπή της λήθης

Τονίστηκε στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2019 20:30

«Η ιστορική μνήμη δεν είναι μίσος, η σταθερή επιδίωξή μας πρέπει να είναι η ισότιμη προσέγγιση και καθαρτική συμφιλίωση των δύο λαών με την αξιοποίηση των σκληρών εμπειριών του παρελθόντος.

Ταυτόχρονα όμως, η ιστορική μνήμη είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων ημών των απογόνων! Αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, δημοκρατικά και κυρίως ελεύθερα και με αξιοπρέπεια, πρέπει να θυμόμαστε, να τιμούμε και να διδάσκουμε στις ερχόμενες γενιές όλα όσα πέρασε διαχρονικά, αλλά και στην πρόσφατη ιστορία του ο Ελληνισμός, αλλά και τον τρόπο που στάθηκε απέναντι σε αυτά» τονίστηκε χθες στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα με αφορμή τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον Mητροπολιτικό Nαό του Αγίου Αχιλλίου με επίσημη δοξολογία που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ενώ στα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε με ομιλία της, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Κωνσταντίνα Χατζημίχου – Καλούση.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος καθιερώθηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998, πρόσθεσε πως στην εισηγητική έκθεση της απόφασης μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικράς Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας».
Για να τονίσει πως «κορύφωση της γενοκτονίας ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή που ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά ο ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, στον Νότο της Βαλκανικής χερσονήσου και στην Κύπρο.
Η κυρίαρχη στρατοκρατική τάξη του Κεμάλ κατάφερε να νικήσει τον ελληνικό στρατό, να επιχειρήσει τελικά τη βίαιη μετατροπή των μουσουλμάνων πιστών, σε εθνικά Τούρκους υπήκοους».
Με την ομιλήτρια να καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «το αίσθημα ευθύνης που φέρουμε είναι βαρύ. Και είναι αυτό που μας υποχρεώνει να παραδώσουμε τις ιστορικές μνήμες στις επόμενες γενιές ζωντανές και αναλλοίωτες και μας ωθεί στον εορτασμό της ιστορικής αυτής Ημέρας Μνήμης. Γιατί είναι χρέος μας να αποτρέψουμε τη λήθη, να μην δημιουργήσουμε συνθήκες γόνιμες για την επανάληψη αντίστοιχων θηριωδιών».
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, τον εκπρόσωπο του περιφερειάρχη Γ. Λαδόπουλο, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς Κων. Φλώρο, τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Χρ. Σπαθούλα, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκη, τον αντιδήμαρχο Λάρισας Ντ. Διαμάντο, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Λ. Παντικίδη, τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθ. Γιαννούκα, την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Δέσπ. Θεοδώρου και τους εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, της ΠΟΑΕΑ, του Συλλόγου Κυπρίων, του Συλλόγου Ποντίων και του Συλλόγου Αλησμόνητων Πατρίδων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο ΑΤΑ Θεμ. Μπουρολιάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των χθεσινών εκδηλώσεων η κ. Βαγενά, στη μνήμη των ξεριζωμένων της Μικράς Ασίας και του Πόντου έδωσε την παράσταση "Αγγέλα Παπάζογλου", στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass