Διαχρονική η θυσία του Γεωργάκη Ολύμπιου

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Λιβάδι Ολύμπου για την 198η επέτειο από τον θάνατό του

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2019 20:36

«Η θυσία του Γεωργάκη Ολύμπιου ήταν μία θυσία όχι στιγμιαία, αλλά διαχρονική και το νόημά της δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά είναι αέναο, ανά τους αιώνες των αιώνων. Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ζει!».


Τα παραπάνω ήταν κάποια από τα μηνύματα των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας στην ιστορική και γραφική κωμόπολη του Λιβαδίου Ολύμπου.
Έτσι, χθες Κυριακή, με την καθιερωμένη επισημότητα και με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Νομού Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας γιορτάστηκε στην πατρίδα του εθνικού ήρωα (...και Λιβαδιώτη στην καταγωγή) Γεωργάκη Ολυμπίου η 198η επέτειος από τον θάνατό του.
Το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνό του, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς του Λιβαδίου π. Ιωάννης Χατζής, π. Αθανάσιος Ματσέλος και π. Αργύριος Ευθυμίου.
Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός Γλυκερία Τσαχαλίνα «κατέθεσε» στο εκκλησίασμα επίκαιρη ομιλία του πανεπιστημιακού – πρ. προέδρου του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης «Ο Γεωργάκης Ολύμπιος» Γιώργου Συνεφάκη, που με την ερευνητική και διεισδυτική του γραφίδα, αφού υπογράμμισε τις βασικές πτυχές του βίου και της πολιτείας του Ήρωα Φιλικού, στάθηκε στη διάσταση της διαχρονικότητας της θυσίας του Γεωργ. Ολυμπίου, όπως και όλων των άλλων ηρώων της Επανάστασης, καθώς και κατά πόσον το νόημα αυτής τη θυσίας σήμερα, το έχουν εμπεδώσει όλοι, εάν δηλαδή η θυσία αυτή έχει πιάσει τόπο...
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα του Γ. Συνεφάκη:
«Από προδοσία κάποιου Μολδαβού Επισκόπου, βρέθηκε πολιορκημένος στο Μοναστήρι του Σέκου, από 8 χιλιάδες Τούρκους, που τον χτυπούσαν με βαρύ πυροβολικό. Αμύνθηκε σκληρά, αρνούμενος κάθε διαπραγμάτευση με τους Τούρκους κι όταν όλα τελείωναν, πυρομαχικά, τρόφιμα και ελπίδες, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του καμπαναριού και μαζί με τους άνδρες του, οι οποίοι αρνήθηκαν να τον εγκαταλείψουν και να παραδοθούν, τινάχτηκε στον αέρα, παρασέρνοντας και αμέτρητους αντιπάλους του στον θάνατο. Εκπλήρωσε έτσι στο ακέραιο ό,τι έγραφε τον Σεπτέμβριο του 1820 στον Αλέξανδρο Υψηλάντη: «Υπόσχομαι να αγωνισθώ ως την υστερινή ρανίδα του αίματός μου, χωρίς ποτέ να με δειλιάσει καμία ανθρώπινος περίστασις».
Και η ομιλήτρια – εκπαιδευτικός Γλυκερία Τσαχαλίνα, αφού ευχαρίστησε θερμά τον πανεπιστημιακό Γιώργο Συνεφάκη για την παραχώρηση της ομιλίας του, ολοκλήρωσε με νόημα:
«Αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη του Ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου και του κάθε Ήρωα, ας μην περιοριζόμαστε σε αποστεωμένες και μιμητικές ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης στο επίπεδο μίας μεταφυσικής, πομπώδους και παρωπιδικής πατριδολαγνείας και προγονολαγνείας. Ας ασχοληθούμε με το να αναδείξουμε, να διαδώσουμε και να εμφυσήσουμε πρώτα απ’ όλα και παντού τις ιδέες του, πρώτα απ’ όλα και παντού, όπου υπάρχει νέα γενιά, τις ιδέες του Γεωργάκη, τις ιδέες του Ρήγα, τις ιδέες της Ελευθερίας, τις ιδέες της Επαναστατικής και Ανυπότακτης Σκέψης, τις ιδέες της υπέρτατης θυσίας για αυτό που ο Γεωργάκης θεωρούσε στάση ζωής. Τη συνέπεια στα πιστεύω του και την αυταπάρνηση για να τα εφαρμόσει, πέρα και πάνω από την ίδια του τη ζωή. Σήμερα ειδικά, που η χώρα μας περνά μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες του διεθνούς οικονομικού και τραπεζικού λόμπι, οι ιδέες του Ήρωα είναι επίκαιρες παρά ποτέ.

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΜΝΗΜΕΣ
Με την έννοια αυτή, ας αναφωνήσουμε όλοι μας: Αιωνία του η Μνήμη, η Μνήμη των Ευγενών Σκοπών και Στόχων του, η Μνήμη των Ευγενών Ιδεών του, οι οποίες είναι και θα είναι πάντα ανεξίτηλες και πάντα επίκαιρες, ανεξάρτητα από τις χρονικές συγκυρίες της στιγμής και την γκρίζα αντιηρωική μας καθημερινότητα. Ίσως τότε, από εκεί ψηλά που μας κοιτάει συνοφρυωμένη η Άγια Μορφή του Ήρωα, να μας κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι και να ένιωθε κι αυτός ότι οι αγώνες του και ο ηρωικός του θάνατος έπιασαν πραγματικά τόπο. Ίσως τότε να χαιρόταν που η θυσία του ήταν μία θυσία όχι στιγμιαία αλλά διαχρονική και το νόημά της δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά είναι αέναο, ανά τους αιώνες των αιώνων. Αμήν. Και αντί να κρατήσουνε ενός λεπτού σιγή, ας κρατήσουμε ενός λεπτού κραυγή στη μνήμη του, αναφωνώντας: Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ζει!».
Στη συνέχεια, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο «Κιόσκι», όπου βρίσκεται ο επιβλητικός ανδριάντας του Λιβαδιώτη ήρωα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τους ιερείς του Λιβαδίου και η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημ. Τσιαβέ).
Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Λιβάδι Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο περιφερειακός σύμβουλος Ρίζος Κομήτσας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η αναπλ. διευθύντρια Δασών και Αγροτικών υποθέσεων Ζωή Φτίκα, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο συνταγματάρχης Παναγ. Χαράτσης, εκ μέρους του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.) ο αντισμήναρχος Φίλιππος Παππάς, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Αστέριος Μαντζιώκας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Καρανίκας, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ιωάν. Νάνος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Αστ. Δημουλάς, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου Ευάγ. Σιάτρας, ο σύμβουλος - εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λάρισας Γιάννης Τόλιος, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστ. Δαραράς, οι πρώην δήμαρχοι Λιβαδίου Γ. Γαλάνης, Ι. Γκούμας, Ν. Καψάλης, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Πέτρος Χατζήνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, ο δασάρχης Ελασσόνας Νίκος Αναστόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Θωμάς Κίτσης, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μαθητές σχολικών μονάδων του Λιβαδίου, μέλη της διοίκησης του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, εκπρόσωποι συλλόγων Λιβαδιωτών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ελασσόνα, Λάρισα, «απόδημοι» Λιβαδιώτες, και πολύς κόσμος (...ντόπιοι και αρκετοί επισκέπτες εκδρομείς), που εκμεταλλεύτηκαν τη συνεχόμενη καλοκαιρία του Σεπτεμβρίου.

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ
«...Δεν ξεχνούμε, ότι οι γενοκτονίες που διαπράχθηκαν από το τουρκικό κράτος και τον Μουσταφά Κεμάλ εις βάρος των Ελλήνων της Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει και να καταδικάσει».
Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. γεν. γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από το Λιβάδι Ελασσόνας, όπου παρευρέθηκε στο μνημόσυνο και τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του εθνικού μας ήρωα Γεωργάκη Ολύμπιου, προσθέτοντας:
«Συγχρόνως, την ίδια μέρα, το Λιβάδι και η Ελασσόνα, τόποι με τεράστια προσφορά στην Πατρίδα και την Ορθοδοξία, τιμούν τον Γεωργάκη Ολύμπιο, τον εθνικό μας ήρωα, γέννημα-θρέμμα Λιβαδιώτη, που συγκαταλέγεται στο πάνθεον εκείνων που αγωνίστηκαν και προσέφεραν τη ζωή τους κατά τον ξεσηκωμό του Γένους απέναντι στον οθωμανικό ζυγό.
Ο αγώνας του Γεωργάκη Ολύμπιου συνιστά πρότυπο ανιδιοτέλειας και στρατηγικής σκέψης, διότι πολέμησε, αγκαλιάζοντας όλους τους καταδυναστευμένους ορθοδόξους των Βαλκανίων, προκειμένου να αποτινάξει την Τουρκοκρατία.
Πλησιάζοντας τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση και τα 100 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, επισημαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, εφόσον οι γείτονές μας επιθυμούν, πράγματι, να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή οδό και να ασπαστούν τις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, πρέπει να αποδεχτούν, προηγουμένως, την ιστορική πραγματικότητα και να εναρμονιστούν με τη διεθνή έννομη τάξη και οργάνωση.
Έως τότε, κάθε παραβατική συμπεριφορά και αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας θα απαντώνται άμεσα. Είμαστε υπερήφανοι για τον πατριωτισμό μας!», καταλήγει ο βουλευτής.

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ
«Το παράδειγμα του Φιλικού αγωνιστή της Ελευθερίας Γεωργάκη Ολύμπιου, η ιστορική παρακαταθήκη της δράσης του και η ένδοξη απόφασή του να ανατινάξει την πυριτιδαποθήκη, για να μην πέσει κανείς από τους συναγωνιστές του στα χέρια των Τούρκων, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μονής Σέκου, αποτελούν σημεία αναφοράς στην ένδοξη ιστορία του τόπου μας».
Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ στον νομό Λάρισας κα Στέλλα Μπίζιου από το Λιβάδι.
«Σε λίγο καιρό η πατρίδα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Η στάση και η δράση του ήρωα από το Λιβάδι αποτελούν ένα καλό παράδειγμα ώστε να αναστοχαστούμε και να εμβαθύνουμε πάνω στον ρόλο της εθνικής μας συνείδησης και να επαναπροσδιορίσουμε τον βηματισμό μας στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης», κατέληξε στη δήλωσή της η κα Μπίζιου.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass