Στο Κέντρο χωρίς αυτοκίνητο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ»

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2019 15:24
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με εκδηλώσεις όπως ενημερωτικές ημερίδες, ποδηλατοβόλτα, ξεναγήσεις και πολιτιστικές δράσεις, ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει και στην «Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας», το φετινό θέμα της οποίας είναι «Ασφαλές Περπάτημα και Ποδηλασία».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία και θα κορυφωθούν την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, όπου το κέντρο της Λάρισας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Το πρόγραμμα των δράσεων του Δήμου Λαρισαίων έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά από την Ιατρική Σχολή: Let’s Cycle with road safety rules, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. «Ας ποδηλατήσουμε με κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής». Σε μια μικρή πίστα μπροστά στην Ιατρική σχολή, στην πλατεία Ταχυδρομείου, 8 μικρά ποδήλατα με τα κράνη θα περιμένουν μικρούς φίλους για να απολαύσουν μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, την άθληση με ποδήλατο, ενώ παράλληλα θα εξασκηθούν σε βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Δράση «Ας ζωγραφίσουμε το κράνος των ονείρων μας», ΚΔΑΠ Δήμου Λαρισαίων: Κινητικά παιχνίδια με στεφάνια, ΚΔΑΠ Δήμου Λαρισαίων.

ΣΥΜΦΩΝΟ

Αύριο Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο: 10:00: Ενημέρωση για το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια και τις δράσεις του Δήμου Λαρισαίων. 11:00 – 13:30: Hμερίδα με θέμα: «Εβδομάδα Κινητικότητας, Δράσεις για το Κλίμα και την Ενέργεια». Ο τομέας των αστικών μεταφορών αποτελεί σημαντικό πεδίο δράσεων για το κλίμα και την ενέργεια. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ Α.Ε. και θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος του Δήμου Λαρισαίων.

Αύριο Τετάρτη 18/9 και μεθαύριο Πέμπτη 19/9, Κεντρική πλατεία: Έκθεση ποδηλάτων από την ORIENT BIKES και ενημέρωση για θέματα συντήρησης και ασφάλειας, τόσο του ποδηλάτου όσο και του αναβάτη.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου - 18:00, Κεντρική πλατεία: Λαϊκή Ποδηλατοδρομία «Ποδηλατώ με ασφάλεια», Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος «Πηνειός» και Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας.

Η διαδρομή θα γίνει σε υφιστάμενους ποδηλατόδρομους, καθώς και σε δρόμους στους οποίους θα κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα: Κεντρική πλατεία – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ηλιοδώρου – Ρούσβελτ – Ιουστινιανού – Σεφέρη – Αγιάς – 31ης Αυγούστου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο (στάση για ανασύνταξη) – Κυκλικός κόμβος – Γρ. Λαμπράκη – Δεξιά κάθοδος στον Πηνειό – Ποτάμι (βόρεια πλευρά) μέχρι τη Λαγού – Γέφυρα – Ποτάμι (νότια πλευρά) – Λιμανάκι – Γεωργιάδου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο – Παπαναστασίου – Κεντρική πλατεία.

Στον τερματισμό θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ποδηλατοδρομία και θα γίνει κλήρωση δώρων (ποδήλατα, κράνη, κ.ά.). (Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής: 40’. Προτείνεται: κράνος, άνετα ρούχα και νερό).

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: 18.30 – 20:30, Οδός Κούμα: TOUR d’ Europe via Larissa! – Εξωτερική δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας για παιδιά δημοτικού. Ελάτε να περπατήσουμε στην Ευρώπη ακολουθώντας τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς του πεζού και γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Ποιος είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος πολίτης; Ποιος θα πάρει το δίπλωμα κυκλοφορίας πεζού;

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου: 10:00 – 12:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. «Περπατώντας στην άγνωστη Λάρισα…». Ανοιχτή ξενάγηση από τη «Νόον Έγνω». Ένας ανοιχτός περίπατος στο ιστορικό κέντρο! Ελάτε να ανακαλύψουμε άγνωστες ιστορίες και μυστικά της πόλης και των ανθρώπων σε μια πόλη 8.000 χρόνων! Προαιρετικά: καπέλο, άνετα παπούτσια και νερό.

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου - Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο: Την Κυριακή κλείνει το κέντρο για τα αυτοκίνητα: Ηρώων Πολυτεχνείου (όριο) – Παναγούλη (όριο) – Παπαναστασίου – Μανωλάκη (όριο) – Γεωργιάδου (όριο) από 10:00 έως 14:00. Στην περιοχή που περικλείεται από τις παραπάνω οδούς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων για τη συγκεκριμένη περίοδο.

10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00, Κεντρική πλατεία: Έκθεση φωτογραφίας “Safe walking and cycling – Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια”, Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας. 10:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο: Πεζοπορία με τίτλο «Μαθαίνω να περπατώ με ασφάλεια».

Κατά τη διαδρομή προσέχουμε τις πινακίδες σήμανσης, τα φανάρια, τις διαβάσεις πεζών κτλ. Προαιρετικά: καπέλο, άνετα παπούτσια και νερό.

10:00 – 14:00 Κεντρική πλατεία: «Βόλτα στην πόλη με το τρενάκι», Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας. 10:00 – 14:00, «Παιχνίδια στο δρόμο»: Κύπρου και Παπαναστασίου: Ping pong για όλους, από το Σύλλογο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Δύναμη ΑΣ Λάρισας.

ΣΚΑΚΙ

Οδός Βενιζέλου, μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο: Σκάκι ανοιχτού χώρου, από τον Σύλλογο Σκακιστών Λάρισας. 10:00 – 14:00, «Τέχνη στο δρόμο – Project Ζέβρα», Σύλλογος Κόμικς και Τεχνών ΕΤουΚου: Δημιουργική ζωγραφική σε διαβάσεις πεζών και ράμπες πρόσβασης. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση πεζών και οδηγών πάνω σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Η διαγράμμιση διαβάσεων πεζών, μέσα από μια καλλιτεχνική οπτική, θα γίνει σε 5 επιλεγμένες θέσεις (Βενιζέλου και Ερμού, Βενιζέλου και Ολύμπου, Πατρόκλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κύπρου και Ερμού, Παπαναστασίου και Κουμουνδούρου).

11.00 – 13.00 «Μουσικές στο δρόμο»: Τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα Bad Monkeys, Mortiz και Blues Trackers θα πλαισιώσουν τις δράσεις της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

ΑΣΤΙΚΟ

Οι μετακινήσεις με το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας θα είναι για τις ώρες 10:00-14:00 δωρεάν για παιδιά κάτω των 18 ετών και για ενήλικες με μισό εισιτήριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass