«Μέτωπο» για το προσφυγικό

*ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΝΤΕ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2019 22:51

Σε κοινή απόφαση πέντε σημείων κατέληξε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας συζητώντας τις εξελίξεις για το προσφυγικό μετά και την ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στη δομή του Κουτσόχερου.

Μια απόφαση που ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, πλαισιωμένος από τους βουλευτές του νομού, θα παραδώσει στον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη και στην οποία υπογραμμίζονται: Η διαφωνία στην ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο και παράλληλα η σταδιακή αποσυμφόρηση της δομής. Η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και της «καλής λειτουργίας» με την εποπτεία φορέων του Δημοσίου και της ΤΑ αντί των ΜΚΟ. Η μη αποδοχή νέας δομής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Η επίσκεψη δημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής στον καταυλισμό και τέλος, η απόσυρση από το στρατόπεδο Μπουγά των κοντέινερ, για τα οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός εξοπλισμού τους. Παρά τις επιμέρους διαφορές στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο της απόφασης που εισηγήθηκε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης κάνοντας παράλληλα αποδεκτές προτάσεις των παρατάξεων, ενώ η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ διατήρησε επιφυλάξεις για το τελικό κείμενο της απόφασης, ζητώντας να συμπεριληφθεί και πολιτικό πλαίσιο, πέραν των αιτημάτων. Νωρίτερα, ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη σύσκεψη με τους βουλευτές, κάνοντας αναλυτική αναφορά στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο Δανέζικη ΜΚΟ, η DRC, έχει την ευθύνη διαχείρισης της δομής στο Κουτσόχερο, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα της «Ε» για την αλληλογραφία της ΜΚΟ με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, περί ελεύθερων χώρων. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου επισήμανε την ανάγκη ο κ. Χρυσοχοΐδης να βρεθεί στη Λάρισα και να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη παρατηρώντας ότι «αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει πριν ένα χρόνο». Ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης, σημειώνοντας την «επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργούν σε Αιγαίο και Μεσόγειο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί» με «εμπλοκή της Λάρισας στα σχέδια των ΗΠΑ» ζήτησε να κλείσουν τα hot spot και οι πρόσφυγες να προωθηθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τον τελικό τους προορισμό. Ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Γούλας σημείωσε τις «μπίζνες με τις ΜΚΟ» δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες του Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκ. Γαμβρούλας χαρακτήρισε «απαγορευτική τη συζήτηση για αύξηση τους αριθμού των προσφύγων και της δημιουργίας δεύτερης δομής» ζητώντας χρονοδιαγράμματα δράσεων και τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Βαϊούλης χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των παρατάξεων, αφού στο παρελθόν ενέκριναν την υλοποίηση του προγράμματος «Εστία» και σήμερα εκφράζουν επιφυλάξεις και ανησυχία. Τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων, μετέφεραν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, Μάνδρας Σπ. Καδόγλου και Κουτσόχερου, Β. Φονιάς. Εστιάζοντας στο θέμα κλοπών σε ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες και σπίτια ζήτησαν μεγαλύτερη αστυνόμευση. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις των Αθ. Δρυστέλλα, Σωτ. Βούλγαρη, Δ. Παπαποστόλου, Απ. Παπαπαρίση, Ντ. Διαμάντου και Γιάν. Μπουσμπούκη.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με ερώτηση της κ. Καραλαριώτου για την προσχολική αγωγή με τον κ. Καλογιάννη, σημειώνοντας τις υπαρκτές διαστάσεις του προβλήματος και, οριοθετώντας αρμοδιότητες και ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και των Υπηρεσιών του, να ζητά «να μην υπάρχουν κραυγές» και παράλληλα οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να καταθέσουν σχέδιο όπου θα καταγράφονται δυναμικό και ανάγκες σε υποδομές και το όλο θέμα να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΝΕΑ Δ.Σ.

Ακολούθησε η εκλογή νέων Διοικητικών Συμβουλίων στα Νομικά Πρόσωπα με τη δημοτική αρχή να παραχωρεί στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης μια από τις επιπλέον θέσεις της πλειοψηφίας. Αναλυτικότερα, από τις δημοτικές παρατάξεις αναμενόταν να προταθούν: Για το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ οι: Πρόεδρος Απ. Καλογιάννης. Αντιπρόεδρος Μαβίδης Δημήτριος (αν. Αλεξούλης Ιωάννης), Γιαννακόπουλος Μάκης (Αναστασίου Μιχαήλ), Καλτσάς Νικόλαος (Τσιλιμίγκας Χρήστος), Απρίλη Ρίτα (Δαούλας Θωμάς), Κουλούσιου Ελένη (Ντουρουντάκη Ελένη). Από τη «Λάρισα Μπροστά»: Καραλαριώτου Ρένα – Κων. Καλαμπαλίκης. Τη δεύτερη θέση αιρετού θα καταλάβει μετά από ψηφοφορία η παράταξη Καραλαριώτου (Γεωργάκης-Ξηρομερίτης) καθώς μειοψήφησε η πρόταση της παράταξης Κρίκη. Η πλειοψηφία ψήφισε λευκό με τη διαφοροποίηση των συμβούλων, Δαούλα, Ζαούτσου και Ρεβήσιου που υπερψήφισαν την πρόταση Κρίκη. Από την παράταξη Κρίκη θα μετάσχει ο Π. Κρίκης, ενώ από την παράταξη Γούλα θα μετάσχει ο δημότης Γιαννούλας Ευάγγελος. Στο ΔΗΠΕΘΕ πρόεδρος: Καλτσάς Νικόλαος (αναπλ. Σάπκας Παναγιώτης). Αντιπρόεδρος: Μπεχλιβάνης Θωμάς, Καλαφάτη Ζωή-Μπουλουμπάση Χρυσούλα, Μπάσδρα Αφεντία Στυλιανή-Παληογιάννη Αικατερίνη, Δημητρούλιας Δημήτρης-Φράντζη Σαμαρίνα. Από τη «Λάρισα Μπροστά»: Παπαδημητρίου – Κυριτσάκας. Από την «Πρωτοβουλία Αξιών (ΠΡΑΞΙ)»: Γούλας Παναγιώτης. Από την παράταξη Κρίκη, η δημότης Κατ. Γκρίμπα. Στη ΔΗΚΕΛ: Πρόεδρος Ρεβήσιος Κώστας-Βούλγαρης Σωτήρης. Αντιπρόεδρος: Ραπτοτάσιου Ουρανία-Μακροπούλου Ερασμία. Καφαλή Πόπη-Παληογιάννη Καίτη. Μπαμπαλής Δημήτρης-Παπουτσής Αντώνης. Μακρή Δήμητρα, Κιβρακίδου-Μαργαρίτη Έφη. Τερζόπουλος Σωτήρης-Κυριτσάκας Βαγγέλης. Από την παράταξη Κρίκη, ο δημότης Γ. Σιαφάκας. Από τη «Λάρισα Μπροστά»: Κ. Αργυρόπουλος – Κ. Βλαχούλης. Από την «Ορμή Ανανέωσης»: Λώλος Αχιλλέας – Γαμβρούλας Νίκος. Στη Δημοτική Πινακοθήκη: Πρόεδρος ο δήμαρχος, αντιπρόεδρος η Αννυ Ψάρρα (αναπληρ. Σούλτης Γιώργος). Λύτρα Βικτωρία - Ιφιγένεια Σδούκου, Βελησσαρίου Κωστής – Θωμάς Κυριάκος, Ζησόπουλος Βάιος-Μωυσή Αλέγρια, Τσόκανος Χρήστος- Καλαμάρας Γιώργος, Εξάρχου Δήμητρα, Σιλιντζή- Λέκκα Αγορίτσα. Από τη «Λάρισα Μπροστά»: Μαρ. Ξηρομερίτης – Αντα Καζαντζή. Από την παράταξη Κρίκη, η δημότης κ. Κωσταρίγκα. Από την «Πρωτοβουλία Αξιών (ΠΡΑΞΙ)»: Σάββας-Κων/νος Γκαντάκας (Αγγελέτου Χαρά). Από την «Ορμή Ανανέωσης»: Αποστολάκης Ευάγγελος – Κοντοδήμου Γεωργία. Στο ΔΩΛ: Πρόεδρος: Σάπκας Παναγιώτης-Καλτσάς Νικόλαος. Αντιπρόεδρος: Πούρικας Χρήστος-Βουλγαρίδης Δημήτρης. Τάχος Δημήτριος-Τσιλιμίγκας Χρήστος. Βλούχος Χρήστος-Ραΐλης Γιώργος. Ντουρουντάκη Ελένη-Χαλκιά Φωτεινή. Τάκαλου Δήμητρα-Σκανίκα Παγώνα. Από τη «Λάρισα Μπροστά»: Ελένη Ξυνοπούλου – Αχ. Σταυροθεόδωρος. Δρυστέλλας Θανάσης-Μίγα Δέσποινα. Από την παράταξη Κρίκη, ο δημότης κ. Φωτιάδης. Από την «Ορμή Ανανέωσης»: Βλάχος Δημήτριος – Σκάρπου Χριστίνα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass