Κλείνουν τώρα οι σήραγγες γιατί θα κλείσει για 6 μήνες η γέφυρα

* Εργασίες ενίσχυσης στατικότητας ξεκινούν τον Οκτώβριο στην 60χρονη γέφυρα των Τεμπών *Αγοραστός με Μανώλη θα εξετάσουν το ζήτημα των διοδίων

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2019 22:30
Ηλικίας 60 ετών είναι η γέφυρα των Τεμπών, που εγκαινιάστηκε το 1960. Τον Οκτώβριο και για 6 μήνες περίπου θα γίνουν εργασίες βελτίωσης της στατικότητάς της Ηλικίας 60 ετών είναι η γέφυρα των Τεμπών, που εγκαινιάστηκε το 1960. Τον Οκτώβριο και για 6 μήνες περίπου θα γίνουν εργασίες βελτίωσης της στατικότητάς της

Ερωτηματικά γεννούν στους οδηγούς οι συχνές διακοπές κυκλοφορίας από την «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» στις σήραγγες των Τεμπών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εργασίες συντήρησης των σηράγγων, με αποτέλεσμα να κρίνεται σκόπιμη η διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό.  

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας υπήρξε εκτροπή κυκλοφορίας το περασμένο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Ευαγγελισμού μέχρι το νοτιότερο άκρο του ανισόπεδου κόμβου Πλαταμώνα, ενώ ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου από τις 10 κάθε βράδυ, έως τις 6 το επόμενο πρωινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» ο λόγος για τον οποίο η Εταιρεία προχωρά σε τόσο συχνές εργασίες συντήρησης των σηράγγων -προβάλλοντας λόγους ασφάλειας και αναβάθμισης των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού και αερισμού- σχετίζεται με την αποκατάσταση της παλιάς γέφυρας του Πηνειού στα Τέμπη, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 10 Οκτωβρίου περίπου, ώστε να γίνει η ενίσχυση της στατικότητάς της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για ένα εξάμηνο περίπου, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσουν οι εργασίες, να μην διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό, μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχουν περιθώρια για εργασίες συντήρησης στα τούνελ, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς δεν θα υπάρχει εναλλακτική διέξοδος.

Όπως είναι γνωστό, η Εταιρεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωρά σε εργασίες συντήρησης των σηράγγων, αλλά η παραπάνω εξέλιξη την αναγκάζει να επισπεύσει τις προγραμματισμένες για τον χειμώνα εργασίες.

Η διακοπή κυκλοφορίας στις σήραγγες αυτή την εβδομάδα θα είναι η τελευταία, πιθανόν, που θα γίνει.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΕΜΠΩΝ;

Να σημειωθεί πως αρχικά η έναρξη εργασιών συντήρησης της γέφυρας στα Τέμπη είχε προγραμματιστεί από την Εταιρεία την άνοιξη, αλλά η σφοδρή αντίδραση των επαγγελματιών τουρισμού στα παράλια της περιοχής, την οδήγησε σε μερική αναδίπλωση. Δηλαδή ξεκίνησαν οι εργασίες υποστήριξης της γέφυρας στη βάση, χωρίς να χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία, που θα αποτελούσε πλήγμα για τον τουρισμό του νομού. Όλο αυτό το διάστημα η εργολαβία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και περί τα μέσα Οκτωβρίου τα συνεργεία θα ανέβουν στην κυρίως γέφυρα, με αποτέλεσμα να κρίνεται σκόπιμη η διακοπή κυκλοφορίας. Έτσι για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο μέσω του αυτοκινητόδρομου.

Το ζήτημα που θα προκύψει είναι η επιβάρυνση των οδηγών και δη των κατοίκων του Δήμου Τεμπών με τέλη διοδίων, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει εναλλακτική δίοδος. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απασχολήσει μέσα στην εβδομάδα τον δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, με πιθανότερη εξέλιξη να υποβληθεί κοινό αίτημα στην Εταιρεία να υπάρξουν εκπτώσεις στα διόδια για τους μόνιμους κατοίκους του δήμου και για όσο διάστημα παραμένει αποκλεισμένη η κοιλάδα των Τεμπών.   

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο προγράμματος παρεμβάσεων σε 95 γέφυρες της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Μαλιακού – Κλειδιού, το οποίο θα φέρει σε πέρας η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «στέλνοντας τον λογαριασμό» στο Δημόσιο (ήδη δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» ο συνολικός προϋπολογισμός που φθάνει τα 29 εκατ. ευρώ), το Υπουργείο Υποδομών άναψε το «πράσινο φως» για την εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης σε έξι γέφυρες που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-1967, ανάμεσα στις οποίες και η γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη. Η γέφυρα είναι ιδιαίτερα καταπονημένη, καθώς εγκαινιάστηκε το 1960 και, όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, τις τελευταίες δεκαετίες δέχθηκε περισσότερο φόρτο από αυτόν για τον οποίο είχε μελετηθεί. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόσα φορτηγά πέρασαν κατά τη διάρκεια κατασκευής των τούνελ, στην κοιλάδα των Τεμπών. Η γέφυρα των Τεμπών έχει μήκος 210 μ., φθάνει σε ύψος τα 18 μ. και αποτελείται από τρία ανοίγματα.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Τη στήριξή του στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής Τεμπών προκειμένου να υπάρξει ελεύθερη διέλευση ή εκπτωτικά πακέτα στους μόνιμους κατοίκους του Δήμου, όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης της γέφυρας, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας στον δήμαρχο Γ. Μανώλη.

Στο περιθώριο της Γιορτής Αμυγδάλου στο Συκούριο, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας ενημερώθηκε από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Παν. Γκατζόγια για το πρόβλημα που θα προκύψει τον προσεχή χειμώνα με τη διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό και δεσμεύθηκε να συνδράμει και ο ίδιος στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, επικοινωνώντας με την Εταιρεία. «Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει εναλλακτική δίοδος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας.  

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass