Η Καλλιθέα υποδέχθηκε την Παναγία Σουμελά

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2019 15:44

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης και με ιδιαίτερες τιμές η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και η Καλλιθέα Ελασσόνας υποδέχθηκαν το Αντίγραφο της Ιερής Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, της Προστάτιδας του Ποντιακού Ελληνισμού, της «Κυράς του Πόντου», που ήδη ενθρονίστηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας, αφού αποτελεί ευγενική χορηγία του Πανελλήνιου Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Η επίσημη υποδοχή της Εικόνας έγινε από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας, εκεί όπου Πόντιοι χορευτές και χορεύτριες έδωσαν το «στίγμα» της χαράς και συγκίνησης για τη μόνιμη παρουσία της Εικόνας στην παρολύμπια Κοινότητα.

Στη συνέχεια, με Πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας, με τη συνοδεία των αρχών, δεκάδων κληρικών και εκατοντάδων πιστών, η Εικόνα μεταφέρθηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, όπου τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Στον χαιρετισμό του, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων έκανε αναφορές στην ιστορική διαδρομή του Ποντιακού Ελληνισμού και στις προσπάθειες των Ποντίων να διαφυλάξουν τα ιερά κειμήλια και τις παραδόσεις τους, ενώ ευχαρίστησε θερμά το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» για τη μεγάλη δωρεά του Αντιγράφου της Ι. Εικόνας που θα βρίσκεται μόνιμα στην περιοχή.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Γιώργος Τανιμανίδης, γνώριμος στην επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ανθρώπων της Καλλιθέας για να έλθει μόνιμα η Εικόνα στον τόπο τους, ένα χρόνια αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά αντικατοπτρίζει ένα τρισχιλιόχρονο πολιτισμό και την ιστορία εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον Ελληνισμό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, σε συνδυασμό με μία ιστορία δεκαέξι αιώνων της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ευχαριστώντας θερμά τον πρόεδρο του Σωματείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», του δώρισε Αντίγραφο της Ι. Εικόνας του Αγίου Δημητρίου Βαλέτσικο Τσαριτσάνης.  

Την επόμενη μέρα, το πρωί, στον κατάμεστο ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της υποδοχής και ενθρόνισης του Αντιγράφου της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Καλλιθέα Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Νάνος και Δημήτρης Καρανίκας, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, μέλη της διοίκησης του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», σύσσωμη η διοίκηση του «οικοδεσπότη» Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας και της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας, Ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής και εκατοντάδες προσκυνητές. 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass