Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμπαράσταση στους συλληφθέντες μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2019 22:00

Τη συμπαράστασή τους στους συμμαθητές τους που συνελήφθησαν για την κατάληψη του σχολείου τους, εξέφρασαν χθες οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας αλλά και μαθητές άλλων σχολείων της πόλης, με δυναμική πορεία στο κέντρο της Λάρισας.

Οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ έκλεισαν χθες το σχολείο τους και βγήκαν στους δρόμους με πανό και συνθήματα ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θέλουμε βιβλία και καθηγητές και όχι αστυνομία και αποβολές» διαμαρτυρήθηκαν και κρέμασαν πανό έξω από το δικαστικό μέγαρο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Εκεί συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή Δρ. Γεώργιο Δοδοντσάκη και συζήτησαν μαζί του για τα γεγονότα αλλά και τα αιτήματά τους. Τα παιδιά ζήτησαν να μην τους ασκηθεί δίωξη και έθεσαν και μια σειρά ακόμη ζητημάτων που τους απασχολούν όπως η έλλειψη βιβλίων και καθηγητών και μαζί τους ήταν και εκπρόσωποι και άλλων σχολείων που παρέδωσαν τα αιτήματά τους. Ο κ. Δοδοντσάκης δεσμεύτηκε στους μαθητές ότι θα μιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και ότι θα προσπαθήσουν από κοινού να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Πάντως πρόθεση των μαθητών, όπως σημείωσαν χθες στην «Ε», είναι να πέσουν οι τόνοι, καθώς -όπως είπαν- δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν την κατάληψη, αλλά να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας την απόφαση του εισαγγελέα.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Λαρισαίων με ανακοίνωσή της καταδικάζει την επέμβαση των αστυνομικών στο υπό κατάληψη 7ο ΕΠΑΛ και την προσαγωγή μαθητών στο αστυνομικό τμήμα.

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι με πρόσχημα την «παραβατικότητα» δικαιολογείται η επέμβαση της αστυνομίας στο σχολείο. Να τονίσουμε ότι τα προβλήματα των σχολείων πρέπει να λύνονται από την ίδια τη σχολική κοινότητα με την ανάλογη υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή που η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική –μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς- ζούμε με:

-τραγικές ελλείψεις προσωπικού,

- συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα τα 27άρια και 28άρια,

- ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή σε καθηγητές και βιβλία.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα, επιστρατεύει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει τους μαθητές (όχι μόνο του συγκεκριμένου σχολείου) τακτική που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο στόχος της κυβέρνησης ολοφάνερος. Να δείξει την πυγμή της απέναντι στο κίνημα. Δόγμα της το "νόμος και τάξη".

Δεν είδαμε τόσο καιρό καμία ανάλογη ευαισθησία για τις χιλιάδες χαμένες ώρες λόγω των κενών, για την έλλειψη χρημάτων, για τα ακατάλληλα κτίρια.

Δεν είδαμε καμία εισαγγελική δίωξη σ’ αυτούς που μας στερούν τη μόρφωση.

Όλοι μαζί, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί απαντάμε με τον αγώνα μας απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, απέναντι στην αντιλαϊκή της πολιτική που εξοντώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, που τσακίζει τις ζωές μας» αναφέρει η ανακοίνωση. Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για σχολεία με σύγχρονες υποδομές και για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καταδικάζει με ανακοίνωσή του την προσαγωγή μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας εξαιτίας της συμμετοχής τους σε κατάληψη του σχολείου τους, καθώς και την παρουσία και παρέμβαση της αστυνομίας εντός και εκτός σχολικών μονάδων.

«Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η στάση της διεύθυνσης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας που όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, αποφάσισε προληπτικά να καταφύγει σε μεθόδους καταστολής και αστυνομοκρατίας.

Τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο πρέπει να αντιμετωπίζονται με παιδαγωγικές μεθόδους, συζήτηση και συνεννόηση και όχι με τη βίαιη καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας. Η αποδοχή πρακτικών «νόμου και τάξης» κατά την επιθυμία της νέας κυβέρνησης, μόνο σε ακραίες και συγκρουσιακές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΚΝΕ

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την προσαγωγή 10 μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ εξέδωσε και η ΚΝΕ, στην οποία επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η έφοδος των αστυνομικών στο σχολείο και οι προσαγωγές ανήλικων μαθητών, μετά από κάλεσμα της διεύθυνσης του σχολείου, οι απειλές σε μαθητές άλλων σχολείων που αγωνίζονται ότι θα επέμβει η αστυνομία έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους μαθητές! Απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών της Λάρισας για τις ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων, για τα τεράστια κτιριακά προβλήματα, για το σχολείο-εξεταστικό κέντρο, η κυβέρνηση της ΝΔ απαντά με εισαγγελείς και αστυνομία! Με τις ίδιες δηλαδή μεθόδους που αξιοποιούσε πέρσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Με αστυνομία και βία δεν γίνεται παιδεία! Αυτό που λείπει από τα σχολεία σήμερα δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση για να λυθούν προβλήματα, όπως οι ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων, υλικοτεχνικής υποδομής».

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Οι εισαγγελείς, η Αστυνομία, οι χειροπέδες, δεν έχουν θέση στα σχολεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης των δέκα μαθητών του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας.

Ζητά «Να αποσυρθούν άμεσα οι καταγγελίες και η μήνυση. Να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα των μαθητών» και σημειώνει: «Τη στιγμή που η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και 3 εβδομάδες και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε βιβλία και σε καθηγητές είναι μεγάλες, αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έφοδο προσάγοντας 10 μαθητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σχολείο τους. Πρόσχημα για τις εν λόγω προσαγωγές ήταν οι ζημιές που είχαν πραγματοποιηθεί προηγούμενες χρονιές, καθώς και η παραβατική συμπεριφορά κάποιων μαθητών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού θέλει να νομιμοποιήσει την παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Εφαρμόζει στην πράξη το δόγμα «νόμος και τάξη» ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν οι δυνάμεις καταστολής να δρουν ενάντια στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Στόχος τους είναι να τρομοκρατηθούν οι μαθητές και όποιος γενικότερα σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται. Να επικρατεί σιγή ιχθύος συνολικότερα για να μπορέσουν να εφαρμόσουν ανεμπόδιστα τις αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Αυτό που λείπει από τα σχολεία σήμερα δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως οι ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων, υλικοτεχνικής υποδομής. Για όλα αυτά σφυρίζουν αδιάφορα.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν με τον αγώνα τους στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, στην αντιλαϊκή πολιτική που εξοντώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης, που τσακίζει τη ζωή τους.

Να απαιτήσουν να σταματήσει η τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών, να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων».

ΝΑΡ

Το ΝΑΡ – Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (Οργανώσεις Λάρισας) καταγγέλοντας «την αστυνομική επέμβαση στη μαθητική κατάληψη του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας» σε ανακοίνωσή τους -μεταξύ άλλων- σημειώνουν πως «το πρωτοφανές αυτό γεγονός σίγουρα δεν παραπέμπει σε μια «φυσιολογική» σχολική λειτουργία και αποτελεί ευθεία επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες της νεολαίας και συνολικά του λαού. Μόνο τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός όμως δεν είναι. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα της εφαρμογής του φασιστικού δόγματος «Νόμος και Τάξη» που πιστά ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη από τις προηγούμενες. Προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα νομιμοποίησης της παρουσίας της αστυνομίας μέσα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, μέσα και έξω από χώρους δουλειάς και γειτονιές. Το σχέδιό της έχει συνοχή και συνέπεια εφαρμογής».

Για να καταλήξουν σημειώνοντας πως «όσες εφόδους της αστυνομίας σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολεία και αν ονειρεύονται, εμείς τους ανακοινώνουμε το εξής: Ας κοπιάσουν. Απαιτούμε: Άμεση απόσυρση των διώξεων στους μαθητές. Καταδίκη των φασιστικών πρακτικών - αποφάσεων που οδήγησαν ως εδώ. Εδραίωση του ασύλου στα πανεπιστήμια και επέκτασή του στα σχολεία. Ούτε λόγος για επέμβαση των αστυνομικών αρχών στις δημοκρατικές διαδικασίες του νεολαιίστικου - εργατικού κινήματος».

 

 

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Gallery άρθρου