Χωματερή το παλιό λατομείο στην Ανάβρα

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2019 18:30

Θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά κι άμεσα τη Δημοτική Αρχή Αγιάς είναι η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Το ρεπορτάζ, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες για τις παράνομες χωματερές που υπάρχουν διάσπαρτες εδώ κι εκεί στα διοικητικά όρια του Δήμου, «περνάει» σήμερα από την Ανάβρα, όπου παλιό λατομείο, αλλά κι ο δρόμος προς αυτό, έχουν μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων, ογκωδών άχρηστων οικιακών αντικειμένων, αλλά και άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Η εικόνα που παρουσιάζει το σημείο είναι πάρα πολύ κακή φυσικά και, δυστυχώς, όλο αυτό συμβαίνει μια ανάσα από το χωριό, λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια και δίπλα σε ρέμα, προφανώς υπό τη σιωπηλή συναίνεση και συνενοχή αρκετών κατοίκων του. Η τοποθεσία «βολεύει», είναι αθέατη και η συγκεκριμένη χωματερή δεν είναι τωρινή.

Είναι κρίμα, αλλά το περιβάλλον για πολλούς τελικά στα χωριά της Αγιάς έχει μπει στο περιθώριο. Από ντόπιους και από εποχικούς επισκέπτες. Από ανθρώπους που μόνιμα ζουν στην περιοχή, αλλά και από παραθεριστές. Η περιβαλλοντική παραβατικότητα έχει πάρει διαστάσεις. Οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων, δημιουργεί μη αναστρέψιμες καταστροφές.

Η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος με λήψη αποτρεπτικών για τέτοιες συμπεριφορές μέτρων από τη Δημοτική Αρχή είναι μονόδρομος. Με μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο που τείνει να πάρει τη μορφή μάστιγας, ακόμη – ακόμη και να καλλιεργήσει στον κόσμο περιβαλλοντική συνείδηση. Οφείλει να πράξει τα δέοντα, ώστε οι παραβάτες, οι δίχως ντροπή ρυπαίνοντες, να μειωθούν στο ελάχιστο.

Άλλωστε η συζήτηση, πλέον, σε όλον τον πλανήτη, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος έχει ανοίξει για τα καλά. Τις επιπτώσεις ήδη τις ζούμε κι αναμένονται να γίνουν χειρότερες αν η παγκόσμια κοινότητα δεν αλλάξει ρότα. Αυτό που συμβαίνει σε μια μικρή κοινωνία σαν τον Δήμο Αγιάς δεν είναι παρά μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία όσων συμβαίνουν παγκοσμίως και απειλούν το μέλλον της Γης. Απαιτούνται μέτρα για την αποτροπή της ρύπανσης, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας. Ας ξεκινήσει αυτό από το σπίτι μας. Ας ξεκινήσει από τη γειτονιά μας, από το χωριό μας, από την περιοχή του Δήμου, στην οποία ο καθένας μας ανήκει… 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass