Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεράστιες οι επιπτώσεις από τη διακοπή κυκλοφορίας στα Τέμπη

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΘ. ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2019 22:20

Μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις και στην καθημερινότητα των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών του Δήμου Αγιάς αναμένεται να προκαλέσει η προγραμματισμένη για τις 10 και μετά Οκτωβρίου διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη, ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησής της.

Αυτό επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος της περιοχής, εκλεγμένος με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Αγιά 2019 Νέα Εποχή», κ. Αθανάσιος Ολύμπιος, εκφράζοντας τον προβληματισμό των συνδημοτών του στις Ευρυμενές.

Η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» θα προχωρήσει στην αποκατάσταση φθορών της 60χρονης πλέον γέφυρας με παράλληλη ενίσχυση της στατικότητάς της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για ένα εξάμηνο περίπου, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσουν οι εργασίες, να μην διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό, μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών, μέσω της γέφυρας. Να σημειωθεί πως αρχικά η έναρξη εργασιών συντήρησης είχε προγραμματιστεί από την εταιρεία την άνοιξη, αλλά η σφοδρή αντίδραση των επαγγελματιών τουρισμού στα παράλια της περιοχής, την οδήγησε σε μερική αναδίπλωση. Δηλαδή ξεκίνησαν οι εργασίες υποστήριξης της γέφυρας στη βάση, χωρίς να χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία που θα αποτελούσε πλήγμα για τον τουρισμό του νομού. Όλο αυτό το διάστημα η εργολαβία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και περί τα μέσα Οκτωβρίου τα συνεργεία θα ανέβουν στην κυρίως γέφυρα, με αποτέλεσμα να κρίνεται σκόπιμη η διακοπή κυκλοφορίας. Έτσι, για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο μέσω του αυτοκινητόδρομου.

Τα ζητήματα που θα προκύψουν, όπως υποστηρίζει ο κ. Ολύμπιος, είναι πολλά. Μας λέει λοιπόν «Όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής μας πηγαίνουν φροντιστήριο στον Πυργετό, που σημαίνει ότι όσοι εκ της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών θέλουν να μεταβούν εκεί θα πρέπει να ακολουθούν τον δρόμο προς Λάρισα, στον Ευαγγελισμό να μπαίνουν στα τούνελ, να γυρίζουν πίσω, να βγαίνουν στην έξοδο Πυργετού και να πηγαίνουν προς Πυργετό. Το ανάποδο θα πρέπει να κάνουν κατά την επιστροφή, που εκ των πραγμάτων θα γίνεται βραδινές ώρες. Θα πρέπει, δηλαδή, να μπαίνουν στη νέα Εθνική Οδό, να περνούν μέσα από τα τούνελ, να πηγαίνουν προς Λάρισα, να βγαίνουν στον Ευαγγελισμό, να γυρίζουν προς τα Τέμπη και πριν τη γέφυρα να στρίβουν προς τη Δ.Ε. Ευρυμενών. Η εναλλακτική που έχουν είναι ένας παλιός αγροτικός δρόμος που τώρα πια είναι ασφαλτοστρωμένος, ο οποίος είναι μεταξύ Στομίου και Ομολίου, περνά από την περιοχή “Σταβάρι”, παλιά κοίτη του Πηνειού, περνά μέσα από το ποτάμι – υπάρχουν από κάτω κιούγκια και από πάνω είναι η άσφαλτος – βγαίνει στον Παλαιόπυργο κι από ‘κει πίσω απ’ τον Πυργετό, μεταξύ δηλαδή Πυργετού και Μεσαγγάλων, ανεβαίνει στον Πυργετό. Από τον ίδιο δρόμο μπορείς και να επιστρέψεις. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Αυτός ο δρόμος ήταν αγροτικός και ασφαλτοστρώθηκε για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Η ράμπα είναι μέσα στην παλιά κοίτη του Πηνειού. Από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο που έχουμε συνεχείς πλημμύρες δεν μπορείς να περάσεις από τη ράμπα, οπότε ουσιαστικά δεν υφίσταται αυτή η οδός. Εξ όσων γνωρίζω αρνείται και η Αστυνομία να συναινέσει ώστε ο δρόμος να δίδεται αυτούς τους μήνες στην κυκλοφορία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θέμα είναι τεράστιο».

Αυτή είναι η μια πλευρά των προβλημάτων. Υπάρχει κι άλλη τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Γιάννη Αγγελάκα και συνεχίζει «Η άλλη είναι ότι οι Ραψανιώτες έχουν χωράφια στη Δ.Ε. Ευρυμενών, κυρίως στον Παλαιόπυργο και στο Ομόλιο. Άρα, κι αυτοί για να μετακινηθούν είναι πολύ δύσκολο, αφού θα πρέπει κι αυτοί να μπαίνουν στη νέα Εθνική Οδό, να φτάνουν στον Ευαγγελισμό μέσω των τούνελ κι από ‘κει να γυρίζουν πίσω. Επιπλέον, όλος ο κόσμος του Παλαιόπυργου προμηθεύεται φάρμακα από το Ομόλιο και το Στόμιο, ενώ υπάρχει ακόμη και κάτι ίσως πιο σοβαρό. Όλη η Δ.Ε. Ευρυμενών, όπως και η περιοχή του πρώην Δήμου Κάτω Ολύμπου, εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Γόννων. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Παλαιόπυργου, του Πυργετού, της Αιγάνης, της Κουλούρας, των Μεσαγγάλων, θα πρέπει να περνούν από τη ράμπα. Αν το ποτάμι έχει κατεβάσει πολύ νερό θα πρέπει όλοι αυτοί να μπαίνουν στη νέα Εθνική Οδό, να φθάνουν στον Ευαγγελισμό και να γυρίζουν πίσω».

«Η διακοπή της κυκλοφορίας από τη γέφυρα θα κάνει τη ζωή δύσκολη σε πολλούς ανθρώπους» υπογραμμίζει ο κ. Ολύμπιος και λέει πως «αυτό θα έπρεπε να γίνει αφότου πρώτα εξασφαλίζονταν συνθήκες για τους κατοίκους, τέτοιες ώστε να μπορούν εύκολα να μετακινούνται προς τις δουλειές τους, προς τους χώρους διδασκαλίας, προς το Κέντρο Υγείας Γόννων, προς τα φαρμακεία της περιοχής, προς οπουδήποτε τέλος πάντων ο καθένας επιθυμεί». «Αυτό που θέλουμε εμείς σαν κάτοικοι των Ευρυμενών αυτή τη στιγμή είναι, από τη μια, τη βελτίωση της ράμπας στη θέση “Σταβάρι”» τονίζει «και, από την άλλη, είναι πρωταρχική η ανάγκη πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε εργασίες στη γέφυρα να γίνουν επιτέλους οι έξοδοι που είχαν προβλεφθεί να γίνουν, δεν έγιναν και αν γινόταν θα έλυναν όλα αυτά τα προβλήματα συν πολλά άλλα της περιοχής μας».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα