Η 6η Οκτωβρίου δείχνει τον δρόμο του χρέους!

*Λαμπρός εορτασμός της 107ης επετείου απελευθέρωσης της Ελασσόνας

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2019 22:00

Με επισημότητα και λαμπρότητα, με τις καθιερωμένες πανηγυρικές επετειακές εκδηλώσεις αλλά και με επίκαιρα μηνύματα, η πόλη της Ελασσόνας γιόρτασε την 107η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912), με την παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή (ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης), βουλευτών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.

Το πρωί, ανήμερα της 6ης Οκτωβρίου, αρχικά τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησε πλειάδα κληρικών (αρχιμανδρίτες, ιερείς).

Στη συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στον χώρο της Κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων. Εκεί, αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού το πολεμικό ανακοινωθέν – τηλεγράφημα της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Μπάντα της 1ης Στρατιάς.

Η εκπαιδευτικός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Λαμπρινή Διαμάντη στον πανηγυρικό της ημέρας, με περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα, «στον σταθμό ορόσημο στην ιστορία του νέου Ελληνισμού, στην έναρξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912 – 1913» επικεντρώνοντας «στη νικηφόρα μάχη της Ελασσόνας, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία». Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε:

«Η Ιστορία είναι και η μνήμη των λαών! Χρέος και μοίρα των ανδρείων είναι να αριστεύουν, να ανδραγαθούν. Υποχρέωση των λαών είναι να θυμούνται, να γνωρίζουν την ιστορία τους και να φρονηματίζονται.

Υπάρχουν σταθμοί στην ιστορία του έθνους μας που μας υποχρεώνουν να στρέφουμε τη σκέψη μας στο παρελθόν, να το μελετούμε προσεκτικότερα και να το αισθανόμαστε βαθύτερα, για να μπορούμε να ερμηνεύουμε το παρόν και να επηρεάζουμε το μέλλον. Όταν κάθε γενιά γίνεται ικανή για μια τέτοια αξιολόγηση, όταν από την ιστορία αντλεί διδάγματα και τα μετουσιώνει σε ενέργεια και πράξη ζωής, τότε το παρελθόν γίνεται μία ζωντανή και πολύτιμη αξία».

ΔΙΔΑΧΕΣ

Ολοκληρώνοντας, η εκπαιδευτικός κ. Λαμπρινή Διαμάντη «κατέθεσε» με νόημα:

«Η νικηφόρα μάχη της Ελασσόνας που αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία και οι Βαλκανικοί πόλεμοι ανέδειξαν το μεγαλείο και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής και διδάσκουν ότι οι Έλληνες ενωμένοι αντιμετωπίζουν τους εχθρούς και μάχονται για τα εθνικά δίκαια.

Οι νεκροί της μάχης της Ελασσόνας, οι ήρωες των Βαλκανικών πολέμων και όλων των αγώνων μας, δείχνουν τον δρόμο του χρέους. Η Ιστορία μας δείχνει τον δρόμο και μας διδάσκει! Η Ελευθερία δεν χαρίζεται, κατακτιέται! Να το νόημα της σημερινής ημέρας.

Μπορούμε λοιπόν σήμερα μέσα στις προκλήσεις των καιρών λόγω των ανιστόρητων απαιτήσεων των γειτόνων μας και της αμφισβήτησης των δικαιωμάτων μας να συμφωνήσουμε ότι:

Δεν είναι η Ελλάδα κάστρο για να πατηθεί, είναι φως αιώνιο που δεν σβήνει!».

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Στη συνέχεια, επί της παραποτάμιας οδού Μητροπολίτου Ιακώβου «αναπτύχθηκε» η παρέλαση τμημάτων με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολικές μονάδες της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και συλλόγων, κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας.

Στις επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, οι βουλευτές κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου, Βασ. Κόκκαλης, Ευαγγ. Λιακούλη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η αναπλ. γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Ζωή Φτίκα, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Κων. Φλώρος, αξιωματικοί του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και της 110 Πτέρυγας Μάχης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάν. Κόκουρας, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάν. Αλεξούλης, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημ. Κορδίλας, εκ μέρους του Δήμου Τεμπών ο κ. Γεώργιος Ντόντος, ως εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βέλόπουλος» ο κ. Κων. Μιχαηλίδης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας ο ταξίαρχος κ. Αστ. Μαντζιώκας, ο διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Χρήστος Σπαθούλας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Λάμπρος Κίτσιος, οι πρ. βουλευτές κ. Γ. Κατσιαντώνης και Ι. Παπαδημόπουλος, οι πρ. αντιπεριφερειάρχες κ. Δημ. Παπαδημόπουλος και Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αθ. Ζιώγας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, Γιώργος Πασχόπουλος, Πέτρος Χατζήνας, αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, διοικητές και στελέχη στρατιωτικών μονάδων, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης και της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Εργου κ. Αναστ. Δαραράς, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο κ. Κων. Βλάχος, αντιπροσωπείες της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Λάρισας, ο πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας κ. Απόστ. Βερέμης, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λάρισας οι σύμβουλοι κ. Θωμάς Ζηρδέλης και κ. Ι. Τόλιος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας κ. Αιμίλιος Νταγιάννης, εκ μέρους της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας ο αντιπρόεδρος κ. Ι. Κουρδής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Ελασσόνας κ. Θωμάς Κίτσης, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και πολύς κόσμος, που χάρηκε την…καλοκαιρινή - φθινοπωρινή Κυριακή.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αμέσως μετά το τέλος παρέλασης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανής, δήλωσε στα Μ.Μ.Ε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι στην Ελασσόνα. Με τιμά ο κύριος πρωθυπουργός ορίζοντάς με ως εκπρόσωπό του σ’ αυτή την πανηγυρική ημέρα για την Ελασσόνα.

107 χρόνια ιστορίας, 107 χρόνια γιορτάζουμε την ελευθερία μας. Από εδώ ξεκίνησε η απελευθέρωση της πατρίδας μας κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Το μέλλον είναι λαμπρό, οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα και τον συγχαίρω για την όλη οργάνωση, η οποία ήταν εξαιρετική και το λέω έχοντας εμπειρία 41 ετών. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο».

*Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός τόνισε:

«Εκείνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι η ιστορική μνήμη. Χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα. Γι’ αυτό οι επέτειοι αυτοί μας δίνουν τη δυνατότητα, να σκεφτούμε. Να σκεφτούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να δούμε τα επιθέματα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Μιας Ελλάδας με σχέδιο και στρατηγική για το μέλλον των παιδιών της. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε, γι’ αυτή την Ελλάδα αγωνιζόμαστε».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass