«Τα δώρα της γης» στη Σκήτη

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2019 15:48

Φθινόπωρο πια, στολισμένη η φύση σε πανέμορφες κιτρινοκεραμιδί αποχρώσεις, και η γραφική Σκήτη του Δήμου Αγιάς, με τα πλακόστρωτα σοκάκια της και την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, ετοιμάζεται για την καθιερωμένη εδώ και δεκάξι χρόνια αγροτουριστική, πολιτιστική εκδήλωση, την καστανογιορτή με την ονομασία «Τα δώρα της γης», και το Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας, που διοργανώνει ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης και Αγιοκάμπου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Σκήτης, την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» του Δήμου Αγιάς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που φέτος θα λάβει χώρα στην πλατεία της Σκήτης την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η εν λόγω γιορτή αποτελεί πλέον θεσμό για την ευρύτερη περιοχή και γενικότερα για τον νομό Λάρισας, αφού πέραν της πολυετούς πορείας της, παίρνει κάθε χρόνο σε χρόνο όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες. Στόχος της είναι η παρουσίαση, η προβολή, αλλά και η προώθηση τόσο του κάστανου, όσο βέβαια και όλων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Την εκδήλωση θ’ ανοίξει ο σύλλογος, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου και ολιγόλεπτη ομιλία από τον καθηγητή Πανεπιστημίου και περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Κουρέτα για το κάστανο, το βασικό προϊόν της Σκήτης.

Η γιορτή, που συμπίπτει με το τέλος της συγκομιδής των κάστανων, θα είναι πλούσια σε συμμετοχές από οικοτεχνίες, συνεταιρισμούς μεταποιημένων προϊόντων, εργαστήρια παραδοσιακών εδεσμάτων και βοτάνων, αγροκτήματα, φυτικά καλλυντικά, χειροποίητες δημιουργίες και παραδοσιακούς σπόρους. Εξέχουσα θέση θα έχει το Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας αναβαθμισμένο, όπου καθηγητής και μαθητές του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα μαγειρέψουν με υλικά τα «δώρα της γης». Οι γυναίκες του συλλόγου θα έχουν ετοιμάσει παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, όπως πίτες και γλυκά, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν ό,τι καλύτερο και νοστιμότερο θα τους αρέσει. Παρούσα θα είναι και η κ. Αύρα Πανοσοπούλου του Εργαστηρίου «Γιαμ», η οποία θα μαγειρέψει κάποιες από τις σπεσιαλιτέ της. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το διαγωνιστικό μέρος της γευσιγνωσίας με βράβευση των καλύτερων φαγητών και γλυκών. Όσο για το «ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», καστανάδες θα ψήνουν κάστανα και θα τα προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με άφθονο κρασί και τσίπουρο, προσφορά οινοποιείων της περιοχής.

Υπό τους ήχους της ορχήστρας του Κώστα Κωστούλη θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια η Χορωδία Γυναικών Χάλκης και θα χορέψει το χορευτικό τμήμα του συλλόγου της Χάλκης. Χορούς της Καππαδοκίας θα χορέψει το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου και θα ακολουθήσει το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων των Μικρασιατών «Ακρίτες». Θα συνεχίσει χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» με ένα πρόγραμμα όπου θα πάρουν μέρος κι όσοι εκ των επισκεπτών επιθυμούν.

Το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό για περισσότερες συμμετοχές από τις ήδη δηλωμένες στο τηλέφωνο 6946-778.189.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass